Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Διαγράφουν χρέη έως και 100% τα δικαστήρια




Διαγράφουν χρέη έως και 100% τα δικαστήρια
Η ώρα της δικαίωσης για πολλούς υπερχρεωμένους δανειολήπτες άργησε, αλλά έφτασε. Τα Ειρηνοδικεία «κουρεύουν» χρέη (ή τα διαγράφουν πλήρως).
Οι δικαστικές αποφάσεις-κόλαφος για τις τράπεζες ολοένα και πληθαίνουν και απαιτούν σημαντικό «κούρεμα» χρεών, κατηγορώντας τις τράπεζες για ανεύθυνη δανειοδότηση. Αλλωστε, η απουσία ενός λευκού Τειρεσία (όπου θα καταγράφονταν όλα τα χρέη των δανειοληπτών) δεν βοηθούσε στο να μπει ένα φρένο στον αλόγιστο δανεισμό και είχε οδηγήσει στην υπερχρέωση.
Η πλέον ιστορική απόφαση ήρθε στις αρχές του μήνα από το Ειρηνοδικείο Λάρισας, το οποίο προχώρησε σε διαγραφή του 100% των χρεών άνεργης δανειολήπτριας (26.179,65 ευρώ). Μάλιστα, το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των τραπεζών ότι η δανειολήπτρια δεν προσδιορίζει «από πού» βρίσκει το ποσό για το κόστος διαβίωσης αυτής και της οικογένειάς της.
Παράλληλα, στις αρχές της εβδομάδας, το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου αποφάσισε «κούρεμα» 50% στο δάνειο ενός μακροχρόνια ανέργου, με συνολική οφειλή 158.562,22 ευρώ. Ο δανειολήπτης καλείται πλέον να καταβάλει επί μία τετραετία το ποσό των 200 ευρώ ανά μήνα, δηλαδή να πληρώσει μόλις 9.600 ευρώ, καθώς και 333,33 ευρώ ανά μήνα επί 17 έτη για τη διάσωση της κατοικίας του από εκποίηση. Συνολικά δηλαδή «κουρεύτηκε» χρέος 80.962 ευρώ. Ανάλογες αποφάσεις για κούρεμα 88% και 50% είχε λάβει πρόσφατα και το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι οφειλέτες μπορούν να καταφύγουν στη δικαστική οδό μόνο εάν δεν επιτευχθεί εξωδικαστική ρύθμιση. Ομως, όπως καταγγέλλουν οι καταναλωτικές οργανώσεις που έχουν αναλάβει να προωθήσουν τις αιτήσεις των οφειλετών, οι τράπεζες προβάλλουν διαφόρων ειδών κωλύματα και έτσι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί κατ’ ουσίαν καμία ρύθμιση. Οι δεκάδες πρόσφατες αποφάσεις των Ειρηνοδικείων, όμως, ενδέχεται να αλλάξουν τη στάση των τραπεζών.
Οποιος οφειλέτης, λοιπόν, επιθυμεί να προχωρήσει σε ρύθμιση μπορεί να καταθέσει αίτηση σε μια καταναλωτική οργάνωση. Αυτή, με τη σειρά της, θα προτείνει στις τράπεζες μια λύση ρεαλιστική και ανάλογη με τις ανάγκες του αιτούντος. Στόχος είναι να διατηρήσει ο οφειλέτης ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης και να αποπληρωθούν οι δόσεις σε βάθος χρόνου και, αν τα περιουσιακά στοιχεία του είναι μικρά, να πληρώσει ένα τμήμα των οφειλών άτοκα. Σε περίπτωση που η πρόταση πέσει στο κενό, ο δρόμος οδηγεί στο Ειρηνοδικείο.
Πηγή: Δημοκρατία
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...