Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Το κράτος διαλύεται




Αναστολή λειτουργίας ή ακόμη και πλήρη διάλυση νευραλγικών υπηρεσιών του κράτους προκαλεί η καταστροφική πολιτική των δήθεν διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζουν η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση των κ.κ. Γ. Παπανδρέου-Ε. Βενιζέλου και η Τρόικα. Οι… «μεταρρυθμίσεις» προκαλούν πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσουν με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει αντί να κερδίζει σε έσοδα, οι δε υπηρεσίες του να διαλύονται και να μην είναι σε θέση να εφαρμόσουν ζωτικής σημασίας δράσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Αντιδρούν στις μειώσεις


Η –άνευ κοινωνικού διαλόγου– απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τις αποδοχές των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών κατά 40% έως και 60% έχει εξωθήσει τους εργαζομένους ορισμένων σημαντικών υπηρεσιών του υπουργείου αυτού σε ακραίες αντιδράσεις που όμως είναι εν μέρει δικαιολογημένες εξαιτίας της απρόσμενης απώλειας μεγάλου τμήματος του διαθεσίμου εισοδήματός τους και της απότομης εξαθλίωσης στην οποία οδηγούνται.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι υπάλληλοι του πρώην ΚΕΠΥΟ, δηλαδή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι οποίοι συνεχίζουν τις καταλήψεις στα κτίρια τα οποία στεγάζουν τις υπηρεσίες που απασχολούνται. Οι υπάλληλοι της ΓΓΠΣ και του ΓΛΚ πραγματοποίησαν και χθες καταλήψεις και δεν αποκλείουν να συνεχίσουν αυτού του είδους τις κινητοποιήσεις σήμερα και τις επόμενες μέρες.

Έμειναν… πίσω

Αποτέλεσμα, όμως, των διαρκών καταλήψεων στο κτίριο της ΓΓΠΣ στο Μοσχάτο είναι να έχουν «παγώσει» όλες οι δραστηριότητες της υπηρεσίας αυτής. Συγκεκριμένα, λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων της ΓΓΠΣ, έχει «παγώσει» η έκδοση 1.000.000 εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος και 900.000 «πολυεκκαθαριστικών» ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης – τέλους επιτηδεύματος – έκτακτης εισφοράς επί κινητών περιουσιακών στοιχείων. Από τα εκκαθαριστικά αυτά το Δημόσιο αναμένει έσοδα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Από τα τέλη κυκλοφορίας του 2012 που υπάρχει επίσης πιθανότητα να καθυστερήσουν αναμένεται άλλο 1 δισ. ευρώ, ενώ δεν γίνεται πλέον ούτε λόγος για τη δυνατότητα έκδοσης και αποστολής εντός του 2011 και του πρώτου εξαμήνου του 2012 των υπολοίπων 1,2 εκκαθαριστικών του ΕΤΑΚ του 2009 και περίπου 2.500.000 εκκαθαριστικών Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2010, 2011 και 2012 από τα οποία θα μπορούσαν να εισπραχθούν τουλάχιστον άλλα 2-3 δισ. ευρώ! Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι αυτή τη στιγμή η ΓΓΠΣ δεν λειτουργεί και το Δημόσιο κινδυνεύει να μην εισπράξει εγκαίρως πάνω από 4-5 δισ. ευρώ πολύτιμα έσοδα.

Αναμένονται παρατάσεις

Λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί, το υπ. Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει παράταση μέχρι την 11η Νοεμβρίου στις προθεσμίες για την καταβολή των δόσεων του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς επί κινητών περιουσιακών στοιχείων που λήγουν κανονικά στις 31-10-2011. Επίσης μέχρι 30-11-2011 θα παραταθούν οι προθεσμίες για τις ρυθμίσεις της περαίωσης και της υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων άνευ πρόσθετων φόρων και προστίμων.


Εικόνα διάλυσης στην ΚΕΔ

Σε πλήρη διάλυση βρίσκεται αυτή τη στιγμή και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού κράτους. Προφανώς λόγω της επικείμενης κατάργησης της ΚΕΔ, που προβλέπεται από το Μνημόνιο, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει υποβάλει σύσσωμο την παραίτησή του από τις αρχές Αυγούστου με αποτέλεσμα για ένα διάστημα να καταστεί αδύνατο να λειτουργήσει η εταιρία! Με πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου εξουσιοδοτήθηκαν επειγόντως ο διευθυντής Διοίκησης Εργων και ο διευθυντής Οικονομικού της ΚΕΔ να υπογράφουν για λογαριασμό της εταιρίας όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για την καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού, για την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους υπαλλήλους αποχωρούν ή συνταξιοδοτούνται, για την εξόφληση εργοληπτικών εταιριών που έχουν εκτελέσει κατασκευαστικά και επισκευαστικά έργα σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών και την ανάθεση μικροεργασιών επισκευής και συντήρησης δημοσίων ακινήτων σε ιδιώτες. Στις αποφάσεις που ανατέθηκαν προς εκτέλεση στα παραπάνω στελέχη περιλαμβάνεται επίσης η πώληση… εταιρικής μοτοσικλέτας, ενέργεια από την οποία –όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της απόφασης του κ. Οικονόμου– η ΚΕΔ θα αποκομίσει όφελος…
(πλήρες ρεπορτάζ στον “Ελεύθερο Τύπο“)


http://www.antinews.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...