Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ράιχενμπαχ : Έτσι θα ξεμπλοκάρουν τα έργα...


Πακέτο μέτρων για να ξεμπλοκάρουν οι μεγάλες επενδύσεις, να δοθεί ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να τρέξει το σχέδιο Helios, συζήτησε στις διαδοχικές συζητήσεις που είχε με υπουργούς της κυβέρνησης ο επικεφαλής της task force της Κομισιόν, Χόρστ Ράιχεμνπαχ.
«Δεν είμαι εδώ για να επιβλέπω, είμαι εδώ για να συντονίσω τη βοήθεια που η τρόικα μπορεί να προσφέρει», επεσήμανε ο κ. Ράιχεμνπαχ ύστερα από τη συνάντησή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρ.Παπουτσή.

Στον τομέα της ανάπτυξης, αυτό που συζητείται κατ' εξαίρεση λόγω της κρίσης, είναι μέρος των πόρων του ΕΣΠΑ να χρησιμοποιηθεί ως εγγυοδοτικός μηχανισμός για την ενίσχυση της ρευστότητας όσον αφορά στα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Το θέμα τέθηκε και στη συνάντηση Ράιχεμνπαχ-Χρυσοχοίδη, όπου ο τελευταίος τον ενημέρωσε για το σχέδιο που προωθεί σε συνεργασία με την Κομισιόν, πόροι του ΕΣΠΑ ύψους 1,5 δισ. ευρώ να δοθούν ως εγγυήσεις στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου αυτή να προσφέρει μέσω των ελληνικών τραπεζών χρηματοδοτήσεις 6 δισ. ευρώ για το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων, (όπως αυτοκινητόδρομοι, διαχείριση απορριμμάτων, κ.ά.). Το σχέδιο προβλέπει οι πόροι του ΕΣΠΑ να συγκεντρωθούν σε ένα ειδικό Ταμείο Εγγυήσεων (Guarantee Fund) που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Παράλληλα, με πρωτοβουλία του έλληνα υπουργού, προωθείται από την Κομισιόν η δημιουργία Ταμείου με πόρους 500 εκ. ευρώ, που θα χορηγεί κεφάλαια κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό η Κομισιόν δρομολογεί τροποποίηση του σχετικού κανονισμού ώστε να καταστούν επιλέξιμα και τα κεφάλαια κίνησης μιας επιχείρησης, δηλαδή η κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών, διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός Νοεμβρίου.

Τι είπαν για το Helios


Το project Helios (και το σχετικό μνημόνιο που Ελλάδα και Γερμανία πρόκειται να υπογράψουν), μαζί με την παροχή εγγυήσεων από την Κομισιόν για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ, όπως επίσης η παροχή τεχνογνωσίας για το κτηματολόγιο και τη διαχείριση απορριμμάτων, μονοπώλησαν τη συνάντηση Ραίχεμπαχ-Παπακωσταντίνου. Χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος απηύθυνε πρόσκληση στους δημάρχους όλης της χώρας, να προτείνουν μεγάλες δημόσιες εκτάσεις, κατά προτίμηση άνω των 500 στρεμμάτων, προκειμένου να τοποθετηθούν μονάδες ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκά συστήματα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο να συμμετάσχουν και αυτοί στην υλοποίηση του προγράμματος.

Τιμολόγηση φαρμάκων


Στη ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αλλά και στην ευκολότερη τιμολόγηση του φαρμάκου επικεντρώθηκε η συνάντηση Ράιχενμπαχ -Λοβέρδου. Ο υπουργός Υγείας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την διαδικασία τιμολόγησης φαρμάκου, την οποία χαρακτήρισε πολύπλοκη και χρονοβόρο, γι' αυτό και ζήτησε προτάσεις για τυχόν νέες εφαρμογές (π.χ. λογισμικό πρόγραμμα) που έχουν υιοθετηθεί από άλλες χώρες, τις οποίες θα μπορούσε να ενσωματώσει και η χώρα μας με στόχο την απλοποίηση του τρόπου τιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Θέματα για μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνικής υποστήριξης με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης συζήτησε ο κοινοτικός αξιωματούχος με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου. Επιτάχυνση δικών , ψηφιακή δικαιοσύνη, επανένταξη αποφυλακιζομένων, εκπαίδευση δικαστών, μεταναστευτικές ροές και θεσμοί εξώδικης επίλυσης είναι οι βασικότεροι τομείς στους οποίους η ελληνική δικαιοσύνη μπορεί να εκσυγχρονιστεί μεταφέροντας τεχνογνωσία από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα -κατά περίπτωση - από Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Γαλλία και Ολλανδία.

Γιώργος Φιντικάκης
 
http://www.reporter.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...