Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Βουλευτές σε σύγχυση


Σε πλήρη σύγχυση βρίσκονται οι βουλευτές των κομμάτων που συνθέτουν την κυβέρνηση καθώς συνειδητοποιούν ότι όσο πλησιάζει η συμφωνία πολιτικών αρχηγών και τρόικας τόσο απομακρύνεται η δική τους πολιτική επιβίωση. Επιπλέον περικοπές μισθών, μειώσεις συντάξεων και....




κατάργηση μετενέργειας που στο παρελθόν – ενδεχομένως εκ του ασφαλούς – αποτελούσαν κόκκινες γραμμές για τους περισσότερους σήμερα αποτελούν αμείλικτο δίλημμα : «ή ψηφίζουμε ή χρεοκοπούμε» με την διαφορά όμως ότι στην παρούσα φάση καλούνται να συνυπολογίσουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ κατακρημνίζεται στο 8%, το ΛΑΟΣ να υποχωρεί στο 5% και την ΝΔ να επιβιώνει στο 31%.

Το σύνολο των βουλευτών γνωρίζει ότι η δημοσκοπική απόδοση οφείλεται σε μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων που θεσπίστηκαν (βουλευτές ΠΑΣΟΚ) ή λόγω της στήριξης στην κυβέρνηση Παπαδήμου (βουλευτές ΝΔ και ΛΑΟΣ). Είναι χαρακτηριστική η δήλωση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που ανέφερε ότι «δεν ξέρω τι να κάνω! Να ψηφίσω, να καταψηφίσω, να παραιτηθώ; Αν δείτε όλους τους συναδέλφους θα διαπιστώσετε ότι με το ένα μάτι λένε ναι και με το άλλο όχι».

Υπό αυτά τα δεδομένα, στους διαδρόμους του κοινοβουλίου υπάρχει η αίσθηση ότι αρκετοί βουλευτές θα καταψηφίσουν τα επερχόμενα μέτρα, όμως, έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες θεωρούν ότι η ψηφοφορία «θα περάσει αναίμακτα» συμπληρώνοντας ότι «το έργο το έχουμε ξαναδεί. Και στο παρελθόν υπήρχαν διαμαρτυρίες αλλά στην κάλπη όλοι ψήφισαν τα μέτρα».

Παρά ταύτα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που από το βήμα της ολομέλειας επέλεξαν να στείλουν μήνυμα κατά της τρόικας και να αφήσουν ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν τα μέτρα που επιβάλει.

Ειδικότερα, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς χαρακτήρισε «τυφλή εμμονή» την περικοπή μισθών και την κατάργηση της μετενέργειας από πλευράς της τρόικας που «εκμηδενίζει τα πάντα για όλους τους εργαζόμενους» Επισήμανε πως «αυτή η επιμονή είναι προκλητική και καταστρέφει την απασχόληση και τις επιχειρήσεις. Παραβιάζει παράφορα το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Ποιός σήμερα νομιμοποιείται να παρεμβαίνει σε τέτοια ζητήματα. Η τακτική παραβιάζει την κοινή λογική και τη εθνική μας αξιοπρέπεια» και τόνισε ότι θα «πρέπει να υπάρξει αλλαγή πορείας».

Ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης εξήγησε μεταξύ άλλων ότι «Αν υιοθετήσουμε τα μέτρα αυτά πολύ φοβάμαι ότι η απόλυτα φτώχεια θα οδηγήσει σε λαϊκή έκρηξη που θα ακυρώσει την όποια συνταγή». Διστακτικοί στο να ψηφίσουν νέα μέτρα εμφανίστηκαν και οι κ.κ. Χρήστος Μαγκούφης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Ελπίδα Τσουρή. Επιπροσθέτως, ο κ. Στάθης Κουτμερίδης, τόνισε «Μας ζητούν να κόψουμε μισθούς και να κάνουμε απολύσεις. Η μάχη είναι σκληρή και είναι η ώρα που δοκιμάζονται οι αντοχές όλων μας. Να ξέρουν όμως οι δανειστές μας ότι στο δίλημμα χρεοκοπία ή εθνική ταπείνωση δεν θα δεχτούμε την εθνική ταπείνωση».

Την ίδια ώρα οι βουλευτές της ΝΔ, αν και επισήμως παραμένουν σιωπηλοί, «υπογείως» ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν μέτρα που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση των ασθενέστερων τάξεων ενώ παρατηρώντας τις πρόσφατες ενστάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ συμπληρώνουν ότι «Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να βλέπουμε τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ να το παίζουν αντιμνημονιακοί και μάλιστα όψιμοι».
 
 
protothema

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...