Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Bank of America:Κατάρρευση της κυβέρνησης και άδεια ταμεία - Κανένα περιθώριο αισιοδοξίας


Δύο μεγάλες απειλές αντιμετωπίζει η Ελλάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν ότι εκτός από τις κρίσιμες ώρες που περνά ο κυβερνητικός συνασπισμός, η χώρα θα βρεθεί πολύ σύντομα μπροστά σε μηδενικά ταμειακά αποθέματα.
Τα ταμειακά αποθέματα τελειώνουν. Η εφαρμοζόμενη πολιτική σαφώς δεν λειτουργεί και αυτό ενέχει σοβαρό πολιτικό κίνδυνο, σύμφωνα με τον αναλυτή της Bank of America Merrill Lynch, Thanos Vamvakidis.
Κάθε μέρος του προγράμματος προσαρμογής έχει απογοητεύσει. Ανάπτυξη, ανεργία και μείωση του χρέους δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Ήδη χτες ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ανακοίνωσε ότι το χρέος θα φτάσει στο 189% του ΑΕΠ το 2013, και όχι 179% όπως αναμενόταν. Αυτό σημαίνει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα της Ελλάδας είναι υπεραισιόδοξοι έως μη ρεαλιστικοί, ενώ την ίδια ώρα ούτε και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προχωρά.
Σύμφωνα με τον Vamvakidis, οι αγορές δεν εστιάζουν στην Ελλάδα μόνο και μόνο γιατί η Γερμανία έχει αποφασίσει να την κρατήσει στην ευρωζώνη τουλάχιστον μέχρι τις επερχόμενες εκλογές, αλλά γιατί η δυναμική του χρέους δείχνει ότι αυτό είναι μη βιώσιμο. Αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει αναπόφευκτα haircut στα ομόλογα που κατέχει ο δημόσιος τομέας και κάτι τέτοιο είναι μία πάρα πολύ δύσκολη πολιτικά απόφαση.
«Η Ελλάδα πιθανόν να λάβει την επόμενη δόση εξαιτίας και μόνο του ότι όλοι έχουν συμφέρον να παραμείνει στην ευρωζώνη μέχρι την επόμενη αξιολόγηση», αναφέρει ο Nicholas Spiro, της Spiro Sovereign Strategy.
«Πολύ σύντομα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να βρουν λύση για το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει σε περίπτωση διετούς παράτασης του προγράμματος προσαρμογής», αναφέρει η Credit Suisse η οποία μάλιστα εκτιμά ότι αυτό το κενό θα ανέλθει στα 40 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, κατά την Credit Suisse, από τα 40 δισ. ευρώ του χρηματοδοτικού κενού, τα 16 δισ. ευρώ μπορούν να προέλθουν από την ανακατανομή των κονδυλίων του υφιστάμενου προγράμματος προσαρμογής. Επομένως, τα 24 δισ. ευρώ που απομένουν, εκτιμά ο οίκος, ίσως απαιτηθεί από μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα.
Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές του οίκου, κανένα μέτρο δεν είναι αρκετό από μόνο του προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Είναι αναγκαίος ένας συγκερασμός δράσεων, εξηγούν.
Η αναθεώρηση για την αύξηση του ΑΕΠ και το έλλειμμα προκαλεί χρηματοδοτικό κενό ύψους 16,2 δισ. ευρώ έως το 2016, ενώ οι αναθεωρημένοι στόχοι για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις δημιουργούν πρόσθετο κενό ύψους 14 δισ. ευρώ, σημειώνει ο οίκος. Μόνη λύση ένας συνδυασμός μέτρων και δράσεων, υποστηρίζει.

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...