Ο ΟΟΣΑ αποδίδει το δικό του “λάθος” στο ότι υποτίμησε τη μετάδοση των προβλημάτων από τη μια χώρα στην άλλη, ενώ έκανε και τη λανθασμένη εκτίμηση ότι οι κυβερνήσεις θα λάμβαναν μέτρα για να σταματήσουν την κρίση.
Στο διάστημα από το 2007 έως το 2012, ο ΟΟΣΑ έκανε προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ που αποδείχθηκαν ότι ήταν 1,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την πραγματικότητα.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Pier Carlo Padoan, ανέφερε σχετικά ότι ο ΟOΣΑ δεν υποτίμησε τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπως είχε πει το ΔΝΤ προ μηνών. “Ήταν η υπόθεση που κάναμε διαρκώς ότι η κρίση της ευρωζώνης θα υποχωρήσει σταδιακά και ότι τα spreads θα μειωθούν, που αποδείχθηκαν οι πιο σημαντικές πηγές λάθους” πρόσθεσε.
Ο ΟΟΣΑ επιχείρησε να εντοπίσει μια σύνδεση μεταξύ του μεγέθους της μείωσης του ελλείμματος στα κράτη μέλη και την υπεραισιοδοξία των προβλέψεων του, αλλά βρήκε μια στατιστική σχέση μόνο για ένα έτος και μόνο αν συμπεριληφθεί και η Ελλάδα. Εάν ληφθούν υπ΄ όψιν όλες οι χώρες και άλλες παράμετροι τότε οι συνέπειες της λιτότητας μειώνονται.
newmoney.gr