Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Die Welt: «Οι Έλληνες εξακολουθούν να ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους»


elliniki-vouli-athens-sintagma
REUTERS
Καμία τάση βελτίωσης της οικονομίας και πιθανότητα αποπληρωμής των δανείων δεν διακρίνεται για τη χώρα μας, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική.
«Οι Έλληνες εξακολουθούν να ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους» επισημαίνει η εφημερίδα Die Welt, η οποία επικαλείται στοιχεία Έκθεσης του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική (CEP) του Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ταχεία είναι η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ενώ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για τη χώρα να καταφέρει να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τη μελέτη, «το ποσοστό κατανάλωσης επί του διαθέσιμου εισοδήματος στην Ελλάδα δεν είναι το υψηλότερο μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», με το ποσοστό αυτό να ξεπερνά το 100% από το 2002, ενώ αυξήθηκε και πέρυσι. Αυτό, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, σημαίνει ότι η Ελλάδα υπερχρεώνεται όλο και περισσότερο στο εξωτερικό, προκειμένου να χρηματοδοτήσει καταναλωτικές δαπάνες, γεγονός το οποίο οξύνει την κρίση.
«Χωρίς δραστική μείωση του ποσοστού κατανάλωσης, δεν είναι δυνατόν η χώρα να ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα», τονίζει το CEP και συμπεραίνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για τέτοια πολιτική περικοπών, με συνέπεια η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίζει να παίρνει την κατιούσα και, μάλιστα σαφώς ταχύτερα από ότι σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Για αυτό εκτιμάται πως η Ελλάδα θα συνεχίσει για αρκετό διάστημα να εξαρτάται από την βοήθεια άλλων χωρών.
Διαβάστε ακόμη: Σόρος: «Υπό ποιες προϋποθέσεις θα επένδυα στην Ελλάδα»
Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν -αντιθέτως από την εντύπωση που δημιουργούν επίσημα στοιχεία από την Αθήνα- καθόλου τάσεις βελτίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε σύγκριση με το 2012, οπότε καταγράφηκαν επιτυχίες στο πεδίο της σταθεροποίησης, το 2013 σημειώθηκε επιδείνωση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CEP. Οι καθαρές εισροές κεφαλαίων υποχώρησαν και πάλι το 2013, ωστόσο, αντί να γίνουν περικοπές στην κατανάλωση, οι επενδύσεις υποχώρησαν, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μείωση της ανταγωνιστικότητας και κατ’ επέκταση των δυνατοτήτων για ανάπτυξη.
Διευκρινίζεται ότι το CEP στη μελέτη του και ειδικά στον δείκτη «Default-Index 2014» δεν υπολογίζει μόνο το χρέος των χωρών, αλλά και την επενδυτική δραστηριότητα σε αυτές, καθώς, όπως επισημαίνεται, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων επηρεάζει την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας.
Τέλος, στην ίδια μελέτη καταγράφονται ανησυχίες και για τη μείωση της πιστοληπτική ικανότητας της Φινλανδίας και του Βελγίου -οι οποίες καθίστανται πλέον «προβληματικές»- επιδεινώνεται η κατάσταση της Ιταλίας και εκφράζονται ανησυχίες και για τη Γαλλία. Θετικές είναι, αντίθετα, οι εκτιμήσεις για την Ιρλανδία και την Ισπανία.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...