Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ....



ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ,
θα μπορούσε να ονομαστεί με μια πρόταση όλο αυτό που ζήσαμε αυτές τις μέρες οι πρόσκοποι των Ιωαννίνων, και που τελικά στέφθηκ
ε με επιτυχία.
Ήταν μια προσκοπική δράση και η βοήθεια από τον κάθε έναν ήταν αμέριστη και άμεση.
Παρ' όλα αυτά θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω κάποιους.
Πρώτα απ' όλα....

τις εταιρείες που συνέτρεξαν να μας προσφέρουν εμφιαλωμένα νερά και ειναι οι: Βίκος, Ζαγόρι, Κωστηλάτα και Δίος
Σημαντική ήταν η βοήθεια του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιου, που από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρρωγός μας. Πρωτοεπικοινώνησε με τις εταιρείες και στήριξε ηθικά την προσπάθεια, δίνοντας ταυτόχρονα την αίγλη της θέσης του, ανεβάζοτας έτσι και τις προσφορές από τις εταιρείες.
Ο Κωνσταντίνος Πάυλου Οβρένοβιτς, συμπολίτης μας, προσφέρθηκε να βοηθήσει, πληρώνοντας τα έξοδα μεταφοράς σε όσα φιαλίδια δεν γινόταν, από τις εταιρείες, να τα μεταφέρουν στο σημείο μεταφόρτωσης στη Θεσ/νίκη.
Επειδή η αρχή είναι το ήμιση του παντός, πρέπει να πούμε για τό πρώτο αυτό μισό! Η ιδέα ανήκει στο νέο (!?;) μέλος της ΠΕ Ιωαννίνων (και να περιμένει σύντομα εντολή!) τον Λευτέρη Κυριακόπουλο. Παλιό πρόσκοπο, που βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας και που τώρα πρέπει να ετοιμάζει ξανά τη στολή του για να ενεργοποιηθεί και να συνεχίσει να δίνει, απλώς θα φοράει στολή και θα είναι το τρίτο μέλος κατά σειρά της οικογένειάς του που θα αρχίσει να φοράει πάλι το μαντίλι.
Ο Υπαρχηγός Συστήματος Αλέξανδρος Δευτεραίος ήταν η προσωποποίηση του ρητού μας: ΕΣΩ ΕΤΟΙΜΟΣ! Ήταν έτοιμος και εκτελούσε κάθε διαταγή, επιθυμία, θέληση, ανάγκη που παρουσιαζόταν. Ανέλαβε το βάρος της αλληλογραφίας με τις εταιρείες, κάτι που έδειξε, πως έφερε αποτελέσματα, μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα.
Οι αδερφοί μας από τη Θεσ/νίκη, συνέτρεξαν και περίμεναν υπομονετικά, τη στιγμή που θα έφτανε η εντολή να τρέξουν, να παραλάβουν και να ξεφοτώσουν και ... ό,τι χρειάζεται ένα φορτηγό νερά εμφιαλωμένα να ξεφορτωθεί και να ξαναφορτωθεί σε άλλο φορτηγό.
Ο Π.Ε. Θεσ/νίκης Ηλίας Λουλούδας πλήρωνε Roaming, για να με πληροφορίσει και να συντονίσει και ο έφορός του Σταύρος Μακουλίδης, έτοιμος, στη θέση του, με χαμόγελο, να μου δίνει κουράγιο όταν έβλεπε ότι αντιμετωπίζαμε δυσκολίες.
Τα νερά από την Κατερίνη ανέλαβε ο Γιώργος Κουβαλιάς, από τους προσκόπους εκεί. Παρέμεινε έτοιμος και την δεδομένη στιγμή απέστειλε με φορτηγό τα συγκεντρωθέντα νερά.
Ο απερχόμενος Έφορος περιοχής Γιώργος Τάτσης, ήταν πάντα στο τηλέφωνο έτοιμος να με πληροφορεί και να με βοηθάει, αλλά και να ακούει τα παράπονά μου (και τη γκρίνια μου) αγόγγυστα.
Ο Στέφανος Χατζηιωάννου από το Άγιο Όρος, πρόσχαρος με το τηλέφωνο στο χέρι, έστελνε πληροφορίες και αριθμούς τηλεφώνων από αδελρφούς προσκόπους που θα μπορούσαν να φανούν χρήσημοι.
Έτσι, 16.632 μπουκαλάκια των 500ml και 3.024 μπουκάλια των 1,5 l, (μέχρι στιγμής), με 4 μεταφορές συγκεντρώθηκαν όλα μαζί σε μια στιγμή από 4 διαφορετικά σημεία, όπου τα παρέλαβε η κα Ivana Vuksanovic από το Προξενείο Θεσ/νίκης της Δημοκρατίας της Σερβίας και τα προώθησε σε πληγείσες περιοχές. Περίπου 60.000 άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό λόγω καταστροφής του δικτύου ύδρευσης από τη θεομηνία.
Ο Πρόξενος της Σερβίας, μας έδωσε προφωρικώς τα συγχαρητήριά του και της ευχαριστίες της χώρας του μαζί με την υπόσχεση, σύντομα να έρθει στα Γιάννενα να μας συναντήσει και να μας γνωρίσει.
Για να καταλάβετε το μέγεθος της προσφοράς, ενδεικτικό είναι ότι ούτε οι Γιατροί του Κόσμου, που συγκέντρωναν βοήθεια, ούτε ο Ερυθρός Σταυρός δεν μπορούσαν να το διαχειριστούν και να το παραλάβουν για προώθηση στη χώρα αυτή. Έτσι έγιναν όλα από εμάς, κάτι που τελικά μας έδειξε ότι είναι πολύ έυκολο να βοηθήσεις τον συνάνθρωπό σου (αν θέλεις), όπως επίσης ότι το να προσφέρεις σου δίνει την μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση απ' ο,τιδήποτε άλλο.
Φυσικά όλοι οι βαθμοφόροι των Ιωαννίνων όπως και το δίκτυο ήταν έτοιμοι ακόμη και για ένα ταξίδι στη Σερβία. Οι συμβουλές όμως της απερχόμενης Περιφερειακής Εφόρου Ιωαννίνων Βάσως Κολιου, ήταν καθοριστικές. Ελπίζω σύντομα να εγκριθεί η θέση της ως αναπληρωτής ΠΕ και να συνεχίσει να προσφέρει (με εντολή).
Τέλος φυσικά πρέπει να ευχαριστήσω, όλους τους προσκόπους και φίλους των προσκόπων στα Γιάννενα, που ήταν έτοιμοι ακόμη και για χειρονακτική εργασία. Κάτι που μου έχουν δείξει κατά καιρούς ότι δεν αρνούνται ποτέ, και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους ανά πάσα στιγμή!
Δημήτρης Γκόγκας
ΠΕ Ιωαννίνων
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...