Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Θα διασπαστεί η ευρωζώνη;


Το αδιανόητο έχει πλέον γίνει πιθανό για την Ευρώπη. Επενδυτικοί οίκοι και οικονομολόγοι, κυρίως του αγγλοσαξονικού κόσμου, διαπραγματεύονταν εδώ και μήνες σενάρια περί διάλυσης του ευρώ. Όμως, όταν τα σενάρια αυτά άρχισαν...
πια να ακούγονται από τα πλέον επίσημα χείλη -από τους ευρωπαίους ηγέτες και τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης-, κύκλοι του χρηματοοικονομικού κλάδου δεν άργησαν να αντιληφθούν ότι τώρα πια, οι θεωρητικές προσεγγίσεις δεν αρκούν.

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Πολύ συγκεκριμένες ασκήσεις επί χάρτου πραγματοποιούνται στις τράπεζες, στους οίκους εκκαθάρισης, στην αγορά συναλλάγματος και όχι μόνο.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η διάλυση του ευρώ θα αποτελέσει ένα καταστροφικό γεγονός. Ένα σοκ για την πραγματική οικονομία και έναν πραγματικό σεισμό για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Όσοι διακινούν τα σενάρια περί διάσπασης της Ευρωζώνης έχουν υποτιμήσει τις επιπτώσεις που κάτι τέτοιο θα είχε, σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν οι αναλυτές της UBS.

Το κόστος

Ακόμα και εάν το σενάριο αφορά τη μερική διάσπαση της Ευρωζώνης, δηλαδή την έξοδο κάποιας ή κάποιων χωρών, το κόστος είναι σημαντικό. Οι πιθανές επιπτώσεις περιλαμβάνουν την παύση πληρωμών στο δημόσιο χρέος, τις χρεοκοπίες εταιρειών, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, όπως και την κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η υποτίμηση του νομίσματος δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες, σύμφωνα με τη UBS. Μάλιστα, όπως υπολογίζει ο οίκος, το κόστος της εξόδου μιας αδύναμης χώρας από το ευρώ φτάνει στα 9.500-11.500 ευρώ ανά κάτοικό της, μόνο για το πρώτο έτος. Για τα επόμενα χρόνια, το κόστος υπολογίζεται στα 3.000-4.000 ευρώ ετησίως ανά κάτοικο.

Εάν μια ισχυρότερη χώρα, όπως η Γερμανία, αποχωρήσει από το ευρώ, κανείς θα πρέπει να περιμένει χρεοκοπίες επιχειρήσεων, ανάγκες για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και κατάρρευση των εξαγωγών. Το κόστος θα ήταν 6.000-8.000 ευρώ για κάθε Γερμανό τον πρώτο χρόνο και 3.500-4.500 ευρώ για τον επόμενο χρόνο.

Εστιάζοντας στην περίπτωση της Ελλάδας, η ING προβλέπει ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα προκαλούσε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 7,6%, ανεργία στο 18,5% και πληθωρισμό στο 20,2%, με τη «νέα δραχμή» να βυθίζεται κατά 80%. Και αυτά, μόνο μέσα στο πρώτο έτος. «Το αρχικό τραύμα είναι αρκετά σοβαρό ώστε να δώσει τροφή για σκέψη σε όλους αυτούς που πολύ ελαφρά προτείνουν την έξοδο από την Ευρωζώνη ως επιλογή», επισημαίνει ο επικεφαλής ανάλυσης αγορών της ING, Mark Cliffe.

Το πλέγμα των αλληλεξαρτήσεων

«Ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ -ή ακόμα και η συζήτηση για μία τέτοια πιθανότητα- είναι ότι αυξάνει το ρίσκο αποχώρησης και άλλων χωρών. Και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρωζώνη», προειδοποιούν οι αναλυτές της Credit Suisse.

Οι επιπτώσεις της διάσπασης του ευρώ θα ήταν εξαιρετικά αρνητικές, γιατί στα περίπου 12 χρόνια της ζωής του, το κοινό νόμισμα δημιούργησε ένα ισχυρό πλέγμα διασυνοριακών αλληλεξαρτήσεων στο εμπόριο και στο finance. Μάλιστα, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος προβλέπει σοβαρές επιπτώσεις και για τη Γερμανία. Εξαιτίας των μεγάλων καθαρών επενδύσεων που πραγματοποίησε στις υπόλοιπες χώρες, η Γερμανία έχει ένα ισχυρό κίνητρο να παραμείνει στο ευρώ, τονίζουν οι αναλυτές του.

Η αλματώδης ενοποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα των χωρών του κοινού νομίσματος σήμαινε ότι έως το 2008, οι διασυνοριακές επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά assets είχαν αγγίξει κιόλας το 100% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Στην πράξη, η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ φέρνει στο προσκήνιο ένα συναλλαγματικό ρίσκο που ήταν άγνωστο έως τώρα. Ανήμποροι να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο αυτό, οι επενδυτές κάθε είδους θα επιχειρήσουν να τον αποφύγουν.

«Ο επαναπατρισμός κεφαλαίων θα λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις, προκαλώντας ένα χρηματοοικονομικό αλλά και οικονομικό σοκ, το οποίο καμία πολιτική δεν θα μπορέσει να αντιστρέψει», προειδοποιεί η Credit Suisse. Ήδη, οι επιπτώσεις της εξόδου κεφαλαίων από όλες τις αδύναμες χώρες του ευρώ είναι εμφανείς.

Πολλοί μιλάνε για ένα αθόρυβο bank run. Οι καταθέσεις δεν συρρικνώνονται πλέον μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες της περιφέρειας.

statesmen.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...