Η κόντρα προέκυψε στην προχτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και αφορούσε τις οφειλές των πιστωτικών ιδρυμάτων προς το κράτος. Οι οφειλές φτάνουν τα 555 εκατομμύρια και οι τράπεζες καλούνται να δώσουν το συγκεκριμένο ποσό ως απόδοση για τα 5 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβαν ως κεφαλαιακή ενίσχυση, με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές και βάσει ρύθμισης που έγινε το 2008 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.
Τι πρότειναν
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν από την κυβέρνηση να μην επιμείνει στην είσπραξη των 555 εκατομμυρίων, γιατί τότε τα 5 δισ. δε θα θεωρούνται πλέον εποπτικά κεφάλαια, ενώ επέμεναν η «μαύρη τρύπα» που θα δημιουργηθεί να καλυφθεί από νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και δώρα!
Στις συζητήσεις που ξεκίνησαν αργά προχτές το βράδυ παρουσιάστηκε αδιέξοδο, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, φέρεται να απείλησε ακόμη και με παραίτηση, εάν η «μαύρη τρύπα» που προέκυψε στον προϋπολογισμό του 2012 καλυφθεί με επιβάρυνση των φορολογουμένων.
«Το δίκαιο…»
Ο υφυπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε και χτες ανένδοτος. Όπως δήλωσε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, «το Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012 που εμπεριέχει το ποσό αυτό ως έσοδο» και τόνισε:
«Το δίκαιο και η πολιτική ηθική επιβάλλει να συμμετάσχουμε όλοι στα βάρη της κρίσης». Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε και σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την υποχρέωση των τραπεζών να καταβάλλουν σταθερή απόδοση των μερισμάτων επί των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το κράτος, ενώ δήλωσε ότι ο νόμος Αλογοσκούφη του 2008 «είναι σε εφαρμογή».
Στο θέμα τοποθετήθηκε και η Φώφη Γεννηματά. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι στον ψηφισμένο από τη Βουλή προϋπολογισμό του 2012, που εισηγήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, με αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο, «προβλέπεται η είσπραξη 555 εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες για τις ενισχύσεις που έλαβαν από το κράτος».
Η κ. Γεννηματά υπενθύμισε τη θετική γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υπέρ της καταβολής του ποσού, προσθέτοντας: «Αυτό και πρέπει να γίνει. Είναι αδιανόητο να γίνονται σκέψεις για ελάφρυνση των τραπεζών και περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων».
Η αντιπολίτευση
Από τη μεριά του ο υπεύθυνος του τομέα οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής της Β’ Αθήνας Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε την απαίτηση της τρόικα «τουλάχιστον πρόκληση απέναντι στην ελληνική κοινωνία που στενάζει από τα μνημονιακά μέτρα. Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που η τρόικα ζητάει να καλυφθεί αυτό το κενό από νέα έκτακτη εισφορά ή περικοπή των δώρων σε μισθωτούς και συνταξιούχους εντός του 2012».
Η ΔΗΜΑΡ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι θεωρεί «αυτονόητη την αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης ότι σε κάθε περίπτωση το ποσό των 555 εκατομμυρίων θα πληρωθεί από τις τράπεζες και μάλιστα η απόδοση θα γίνει εντός του 2012, ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω το έλλειμμα του προϋπολογισμού».
Το ΚΚΕ σχολίασε το θέμα ως εξής: «Τα 550 εκατομμύρια ευρώ είναι μία ελάχιστη οφειλή και αποτελεί πρόκληση η κυβέρνηση να συζητάει με τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ να μην τα επιστρέψουν οι τραπεζίτες».
Ο Ν. Κακλαμάνης
Τέλος η υπόθεση δημιούργησε και ενδοκυβερνητικές τριβές, καθώς με δηλώσεις του ο Νικήτας Κακλαμάνης έβαλε στο στο στόχαστρό του τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. «Ο κ. Σταϊκούρας δίνει τη μάχη, δεν ξέρω αν έχει εγγράψει ο κ. Στουρνάρας τα 550 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό», είπε σύμφωνα με το agelioforos.gr, και συνέχισε:
«Αν δεν ληφθούν αυτά πίσω, ας έρθει ο κ. Στουρνάρας και οι φίλοι του οι τραπεζίτες να ψηφίσουν στη Βουλή. Η εμπιστοσύνη αποκτάται από την αποτελεσματικότητα και την άσκηση πολιτικής».
http://www.tsantiri.gr/