Το όλο project........
που εφαρμόζει η ελληνική Coca Cola-Ε.Ε.Ε, συμφερόντων των οικογενειών Γ. Δαυίδ, Α. Λεβέντη και της αμερικανικής Coca Cola Co, για μεταφορά της έδρας της στην Ελβετία από την Ελλάδα και της βασικής αγοράς διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Λονδίνο αντί της Αθήνας, είναι ευφυές στη σύλληψη. Εχει πρωτότυπα στοιχεία δεδομένου ότι δεν έχει ξαναγίνει τέτοια συναλλαγή στην Ελλάδα (σπανίζει και διεθνώς).
Είναι όμως επικίνδυνο για την Ελλάδα γιατί δείχνει τη «συνταγή» που μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες για να εγκαταλείψουν το χρηματιστήριο και τη χώρα, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.
Διασυνοριακή συννενόηση
Η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου προϋποθέτει τη συνεργασία μιας ολόκληρης χώρας, στην προκειμένη περίπτωση της Ελβετίας κι ενός ολόκληρου χρηματιστηρίου, στην προκειμένη περίπτωση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, London Stock Exchange.
Για να γίνει αυτό το project υπήρξε πολύμηνη προετοιμασία. Οι βασικοί μέτοχοι και η διοίκηση της Coca Cola-3Ε συζήτησαν, διαπραγματεύτηκαν και τελικά συμφώνησαν τους όρους εγκατάστασης στην Ελβετία με τις τοπικές αρχές και ταυτόχρονα τους όρους εισαγωγής της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τις εκεί αρχές.
Διαφορετικά θα ήταν απίθανο μία νεοσύστατη ελβετική εταιρεία, η Coca Cola HBC AG (αλήθεια ποιό είναι το μετοχικό της κεφάλαιο; που είναι η έδρα της; στο Zug;) να προσφέρει τις μετοχές της (αλήθεια ποια η αξία τους;) ως αντάλλαγμα για να αγοράσει τις μετοχές μιας ισχυρής εταιρείας, εισηγμένης σε Χρηματιστήριο της Ε.Ε., με πωλήσεις 6,8 δις. ευρώ και χρηματιστηριακή αξία 6 δις. ευρώ, όπως είναι η ελληνική Coca Cola-E.Ε.Ε.
Επίσης, θα ήταν απίθανο μία νεοσύστατη ελβετική εταιρεία χωρίς νούμερα στο ενεργητικό της και δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις να θέτει άμεσα υπό διαπραγμάτευση τις μετοχές της σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια, του Λονδίνου.
Ανταλλαγή χωρίς λεφτά, αλλά με χαρτιά
Όμως, είναι εντυπωσιακό πως συνεννοήθηκαν όλα αυτά τα μέρη προκειμένου να «ανταλλαγεί» ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, που έχει έδρα και αναφορά στην Ελλάδα με ένα νεοσύστατο ελβετικό νομικό πρόσωπο. Και είναι εντυπωσιακή η σύμπνοια όλων αυτών των αρχών να “αποσπάσουν” το πολύτιμο αυτό περιουσιακό στοιχείο, χωρίς λεφτά, αλλά με χαρτιά (τις μετοχές δηλαδή) της νεοσύστατης εταιρείας, η προίκα της οποίας είναι η ίδια η εξαγοραζόμενη εταιρεία!!!
Κάποιοι λένε, να μπλοκάρει η συναλλαγή
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να επιτραπεί η συναλλαγή. Θα έπρεπε οι αρμόδιες αρχές να υποχρεώσουν τη νεοσύστατη ελβετική Coca Cola να πληρώσει μετρητά για την αγορά των μετοχών της ελληνικής εισηγμένης και όχι να προσφέρει χαρτιά της (μετοχές της). Υποστηρίζουν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να απορρίψει το είδος του ανταλλάγματος που στην προκειμένη περίπτωση είναι μετοχές μη εισηγμένης εταιρείας (ασχέτως εάν εισαχθεί αργότερα στο Λονδίνο) και να ζητήσει η συναλλαγή να γίνει με μετρητά.
Λεπτομέρεια που μπορεί να αποδειχθεί σημαντική: H Coca Cola δηλώνει ότι μπορεί να πληρώσει μετρητά – αφού όμως συγκεντρώσει ποσοστό 90% των μετοχών με την ανταλλαγή – για τις μετοχές μέχρι να φθάσει η συμμετοχή της στο 100% (εξασκώντας το σχετικό δικαίωμα εξαγοράς κι εξόδου από το Χρηματιστήριο). Η τιμή 13,58 ευρώ είναι η μέση σταθμισμένη τιμή της μετοχής του τελευταίου εξαμήνου, δηλαδή η ελάχιστη που θα μπορούσε να προσφέρει στη δημόσια πρόταση εάν αυτή γινόταν με μετρητά (γι’ αυτό και η τιμή της μετοχής χθες στο Χρηματιστήριο έχασε 4,86% και έκλεισε στα 15,66 ευρώ).
Χρήστος Ιωάννου
Chrisgr3@gmail.com
http://www.marketfair.gr