Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι εφάρμοσε υπερβολική λιτότητα όμως γνώριζε εδώ και μια… 10ετία ότι η συνταγή είναι λανθασμένη - Τι δείχνει εσωτερική έρευνα αξιολόγησης του 2003 - Οι ομοιότητες με Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία

Η παραδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε στην ευρωζώνη ήταν μια λανθασμένη συνταγή,  μπορεί να είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Εσωτερική έκθεση αξιολόγησης το αποδείκνυε 10 ολόκληρα χρόνια πριν. Το ΔΝΤ γνώριζε, αλλά εφάρμοσε τη λάθος συνταγή σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία.
Σύμφωνα με ανάλυση... της Social Journal Europe, ήταν το 2003, μια δεκαετία πριν, όταν  η Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης του ΔΝΤ (ΙΕΟ), δημοσίευσε μια εκτενή έρευνα για τις συνέπειες των όρων που έθετε το Ταμείο, όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, σε συνολικά 133 προγράμματα, την περίοδο 1993-2001.
Στη μελέτη αυτή, η υπηρεσία Αξιολόγησης συμπεραίνει ότι κατά κύριο λόγο, οι στόχοι δημοσιονομικής προσαρμογής δεν επιτεύχθηκαν, σύμφωνα με τον Fabian Lindner, οικονομολόγο του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Πολιτικής του ιδρύματος Hans-Böckler.
«Κατά μέσο όρο, τα προγράμματα κατέφεραν να υλοποιήσουν μόνο το 50% όσων προβλεπόταν, για τη βελτίωση της συνολικής και πρωτογενούς δημοσιονομικής ισορροπίας. Η υπερβολική αισιοδοξία για τη δημοσιονομική προσαρμογή, οφείλεται κυρίως στην υπεραισιοδοξία για την ανάπτυξη», ανέφερε τότε η έκθεση αξιολόγησης.
Όπως σχολιάζει ο οικονομολόγος, η παραδοχή τότε του ΔΝΤ ότι τα προγράμματα δεν «έβγαιναν», θυμίζει έντονα την περίπτωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι ότι το ΔΝΤ όφειλε να γνωρίζει, αλλά στην ουσία γνώριζε ήδη. Καταλήγοντας ο Fabian Lindner, διερωτάται: Ποιος θα χάσει τη δουλειά του επειδή οδήγησε λανθασμένα χιλιάδες ανθρώπους στη μιζέρια;
Υπενθυμίζεται ότι στη μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από 3 ημέρες, την οποία συνέταξε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard σε συνεργασία με τον επίσης οικονομολόγο Daniel Leigh, φέρεται να τονίζεται αυτό που τόσο καιρό αρνούνται να παραδεχθούν κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες!
Ποιο είναι αυτό; Το γεγονός πως οι υπερβολικές περικοπές των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών ευθύνονται για τη μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Κατά τις πληροφορίες, ο Blanchard φέρεται να υπεραμύνεται της άποψης πως οι τεράστιες περικοπές κρατικών δαπανών επέφεραν ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως στα υπερχρεμένα κράτη του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Η εν λόγω μελέτη καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: Οι σχετικοί δείκτες (γνωστοί ως multipliers) που μετρούν τη σχέση (και ήτοι τον αντίκτυπο) της δημοσιονομικής προσαρμογής στην ανάπτυξη είναι πολύ πιο υψηλοί από ότι προέβλεπαν καθ' όλη τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Μπορεί οι Olivier Blanchard, Daniel Leigh και η ομάδα τους να διαμηνύουν πως τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης του ΔΝΤ δεν θα πρέπει να ληφθούν ως αυστηρές υποδείξεις για συγκεκριμένα κράτη και πολιτικές, ωστόσο είναι πλέον ορατή η σταδιακή στροφή του Ταμείου σε πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης.
Πρόσφατα η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, είχε εφιστήσει την προσοχή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες πως πρέπει να χαλαρώσουν την αυστηρή λιτότητα και να αναζητήσουν πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως η Ελλάδα κατόρθωσε να κερδίσει πριν από μερικούς μήνες τη διετή (μέχρι το 2016) παράταση του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζει.
"Τα ευρήματα της έρευνας δεν υποδεικνύουν πως πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη", τονίζουν οι Blanchard και Leigh.
Αλλά προειδοποιούν με νόημα: "Οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στην οικονομική δραστηριότητα μιας χώρας δεν πρέπει να αγνοούνται. Οι επιπτώσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία καθορισμού του κατάλληλου ρυθμού εφαρμογής της δημοσιονομικής προσαρμογής...".

www.bankingnews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...