Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕΣΩ ΕΛΣΤΑΤ Ο «ΕΦΙΑΛΤΗΣ» ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Ο Βενιζέλος σχεδιάζει επίθεση στον Καραμανλή για να σώσει τον Παπανδρέου

Σε βραδυφλεγή βόμβα που μπορεί να τινάξει στον αέρα την κυβερνητική συνοχή εξελίσσεται η υπόθεση των ποινικών διώξεων για το φούσκωμα του ελλείμματος.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς...
μετά τη λίστα Λαγκάρντ ήρθε η ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και στελεχών της Αρχής με το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας, που διενήργησαν για καταγγελλόμενη  τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009. Στο κάδρο των πολιτικών ευθυνών μπαίνει ξανά ο Γιώργος Παπανδρέου, στον οποίο ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε δώσει συγχωροχάρτι με εξεταστική εξπρές λίγο πριν τις εκλογές.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγκλωβισμένος στην στρατηγική προστασίας του Γιώργου Παπανδρέου, ήδη, δημιουργεί εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ.

Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ξυπνάει μνήμες σχετικά με τη προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για μια εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο.    
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost οι σχεδιασμοί της Ιπποκράτους μπορούν να βάλουν φωτιά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και να απειλήσουν τη συνοχή της κυβέρνησης, που βράζει από την επιχειρούμενη κάλυψη και νομιμοποίηση των σκανδάλων και εγκληματικών αποφάσεων της διακυβέρνησης Παπανδρέου  με την ανοχή του Σαμαρά.

Σήμερα ο Βαγγέλης  Βενιζέλος κατά την συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ είναι έτοιμος να εξαπολύσει επίθεση προς όλους όσοι επιχειρούν να στριμώξουν πολιτικά το ΠΑΣΟΚ βγάζοντας στον αφρό την διακυβέρνηση Καραμανλή σε σχέση με το έλλειμμα και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Στην προσπάθεια του να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα για τις ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου θα επιχειρήσει πολιτικό συμψηφισμό στοχοποιώντας τις κυβερνήσεις της ΝΔ. 
 
Ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις τελευταίες εξελίξεις και πιστεύει ότι επιχειρείται προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής με στόχο για μία ακόμη φορά την Ιπποκράτους. Είναι ενδεικτικό το σχόλιο που έκανε χθες στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ όταν ρωτήθηκε για την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ: "Η ανακοίνωση αυτή τα λέει όλα", είπε λακωνικά μη κρύβοντας την οργή του για την τροπή που πήρε η υπόθεση.

Ποια θα είναι η αντίδραση του Μαξίμου; Τι θα πει ο Αντώνης Σαμαράς; Ποιος θα συγκρατήσει την οργή των Βουλευτών της ΝΔ από την αναμενόμενη επίθεση Βενιζέλου στη διακυβέρνηση της ΝΔ και τον Κώστα Καραμανλή;

Για την ιστορία όμως ας θυμηθούμε την αντίδραση του, τότε εκπροσώπου της ΝΔ και νυν Προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την ΕΛΣΤΑΤ στις 30 Μαρτίου του 2012:  

«Ο κ. Βενιζέλος οφείλει, σήμερα, να απολογηθεί για αυτά που διέπραξε η Επιτροπή Προστασίας των κυρίων Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Οι βουλευτές του στη, δήθεν, “Εξεταστική”, δικαίωσαν τις ενστάσεις που είχε αναπτύξει, από την αρχή, η ΝΔ και απέδειξαν ότι εκτελούσαν διατεταγμένη κομματική εντολή, κουκουλώματος και διαστρέβλωσης, στην οποία ταιριάζει μια και μόνο λέξη: Ντροπή» τόνιζε ο κ. Μιχελάκης.

Ο κ. Μιχελάκης είχε ισχυρισθεί επίσης ότι:

«Αγνόησαν το πόρισμα του Οικονομικού Εισαγγελέα, που ζητούσε να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009, με την αυθαίρετη ένταξη των ΔΕΚΟ και υπέγραψαν ένα προκατασκευασμένο κείμενο, προεκλογικής σκοπιμότητας, άσχετο με την υπόθεση που, δήθεν, θα διερευνούσαν.

Αγνόησαν τις καταγγελίες των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ - μελών που οι ίδιοι διόρισαν - για την αυθαιρεσία που διέπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αγνόησαν αδιάσειστα στοιχεία, όπως οι αποκαλύψεις για μυστική αλληλογραφία του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με το ΔΝΤ. Αγνόησαν ευρωπαϊκά κείμενα, που επισημαίνουν ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ δεν αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική. Αγνόησαν το πόρισμα της Επιτροπής που συγκρότησε η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αξιολογήσει το έλλειμμα του 2009. Αρνήθηκαν να καλέσουν μάρτυρες που γνωρίζουν την αλήθεια. Κατέληξαν σε ένα κείμενο οπερέτα, που συνιστά πρόκληση για τους Έλληνες, οι οποίοι απαιτούν - και δικαιούνται - να μάθουν όλη την αλήθεια».

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της ΝΔ είχε αναφέρει: «Μπροστά σ’ όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τις ανεκδιήγητες πρακτικές του ΠΑΣΟΚ και επαναλαμβάνει τη δέσμευση του Προέδρου της Αντώνη Σαμαρά ότι - αμέσως μετά τις εκλογές - θα προχωρήσει στη σύσταση μιας και μόνον Εξεταστικής, που θα διερευνήσει το πώς έσυραν τη χώρα στο μνημόνιο».

Και για όσους έχουν κοντή μνήμη οι κατηγορίες που ζητούνται να ασκηθούν σήμερα στα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ βασίζονται στην ίδια δικογραφία που είχε πάει στη βουλή για τη διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών.
Ένα φρεσκάρισμα της μνήμης είναι επιβεβλημένο:

Ενδεχόμενες ευθύνες του τέως πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών της προηγούμενης κυβέρνησης περιελάμβανε η δικογραφία για την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία είχε διαβιβαστεί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να αποσταλεί  στη Βουλή, προκειμένου να την ερευνήσει καθώς αφορούσε σε πολιτικά πρόσωπα. Να σημειωθεί ότι η δικογραφία  για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) που απεστάλη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, είχε την υπογραφή του Οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ εναντίον της δικαιοσύνης

Η ανακοίνωση των στοιχείων της δικογραφίας, είχε προκαλέσει έκρηξη στο ΠΑΣΟΚ! Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ζητούσε από τον πρόεδρο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, να πάρει μέτρα σε βάρος του οικονομικού εισαγγελέα, χαρακτηρίζοντας την πράξη του «καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα»!

Η υπόθεση

Η διερεύνηση της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ προέκυψε όταν πρώην μέλη της διοίκησης του κατήγγειλαν και στην συνέχεια κατέθεσαν ότι το έλλειμμα του διογκώθηκε τεχνητά.

Η εκκίνηση της υπόθεσης, για την οποία κατατέθηκαν και πολλές ερωτήσεις στη Βουλή, έγινε όταν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος του Δ.Σ της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά, είχε πει ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε σκοπίμως και από το 12% πήγε στο 15,5% για να ληφθούν όλα τα σκληρά μέτρα.

Η κ. Γεωργαντά απέδωσε αυτήν την απόφαση στην πίεση που ασκήθηκε από τη Eurostat στην ελληνική κυβέρνηση, στη συνεννόηση ανάμεσα στον Γ. Παπακωνσταντίνου και στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Α. Γεωργίου, με τον οποίο τα μέλη της επιτροπής δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις, αφού, όπως είπε η κ. Γεωργαντά, «μας είχε απαγορέψει να μιλάμε ακόμη και στους υπαλλήλους».

Από την πλευρά του, ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όσο και ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, ο οποίος παραμένει στη θέση του, είχαν απορρίψει  τους ισχυρισμούς περί διόγκωσης του ελλείμματος.
Καταγγελίες για το έλλειμμα του 2009, είχε κάνει, μέσω υπομνήματός του, στην εισαγγελία και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης.

ΠΑΣΟΚ: Καταγγέλλει «οργανωμένη παρέμβαση» από Πεπόνη και ζητά μέτρα!

Ο τότε εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση:
«Αφού για δεύτερη φορά οι «καταγγελίες» των δύο οικονομικών Εισαγγελέων αρχειοθετήθηκαν από την προϊσταμένη αρχή τους και αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός», ο κ. Πεπόνης επανέρχεται για να ζητήσει με έγγραφό του την αποστολή στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γ.Α. Παπανδρέου και του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προχωρήσει, άμεσα, σε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες, ενέργειές της.

Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολιτικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

ΝΔ: Εγείρονται μείζονα πολιτικά ζητήματα

Ο τότε εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση:

«Το γεγονός ότι ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης απέστειλε, σήμερα, προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. εγείρει δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα, καταλυτικής σημασίας για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.

•    Το πρώτο, αφορά στην ουσία της διερευνόμενης υπόθεσης. Στις καταγγελίες, δηλαδή, μελών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για αυθαίρετη –κατά το φθινόπωρο του 2010- αναθεώρηση  του ελλείμματος του 2009, κατόπιν πιέσεων του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Αναθεώρηση που αποτέλεσε συνέχεια του αρχικού φουσκώματος του ελλείμματος από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Και είχε ως συνέπεια την περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας της χώρας μας, την επιβολή ακόμη πιο επώδυνων μέτρων και την εξώθησή της σε κατάσταση ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

•    Το δεύτερο, αφορά τις καταγγελίες των Οικονομικών Εισαγγελέων για παρεμβάσεις στο έργο τους. Υπενθυμίζεται ότι, ενώ οι δύο Εισαγγελείς είχαν προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκδηλώθηκε απόπειρα παραμερισμού τους, με την κατάρτιση από τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο νομοθετικής ρύθμισης, που απέβλεπε δήθεν στην αναβάθμιση του θεσμού του Οικονομικού Εισαγγελέα.

Μετά τις σχετικές καταγγελίες των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων, ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα και, μόλις χθες, εκδηλώθηκε νέα απόπειρα απομάκρυνσής τους, με το ερώτημα “εάν μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους”, το οποίο έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε την ταχύτατη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».
Και επειδή scripta manent ας μην θεωρήσουν ότι αυτή η χώρα κατοικείται από Λωτοφάγους! Περιμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια.

Νίκος Παναγιωτόπουλος-NEW POST
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...