Εντύπωση προκαλεί η εμμονή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην φορομπηχτική πολιτική. Τα νούμερα δεν βγαίνουν, οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται όμως το υπουργείο Οικονομικών επιμένει να επιβάλλει νέα μέτρα, για να εισπράξει αυτά που δεν έλαβε από τα προηγούμενα μέτρα που είχε επιβάλλει!
Η πολιτική αυτή του κ. Στουρνάρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ανεδαφική αλλά εξελίσσεται σε επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή, αφού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη εξαθλίωση των πολιτών. Των ανθρώπων που είδαν το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται κατά 4 δισ. ευρώ μέσα σε ένα ένα έτος όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. «Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση κατά 11,3% των αποδοχών των εργαζομένων, στην μείωση κατά 10,2% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά και στην αύξηση κατά 17,7% των φόρων στο εισόδημα και την περιουσία που πληρώνουν τα νοικοκυριά» αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ.
Οι φόροι αυξήθηκαν κατά 17,7% μέσα σε ένα έτος, όμως τα κρατικά ταμεία παραμένουν άδεια. Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύει στοιχεία από τα οποία προκύπτει η πλήρης αποτυχία της πολιτικής που ασκεί.
«Το 2012, έγιναν 21.057 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν 434,317 εκατ. ευρώ φόροι και πρόστιμα. Όμως οι εισπράξεις ανήλθαν μόλις σε 93,455 εκατ. ευρώ (ποσοστό 21,52%). Το 2012 ολοκληρώθηκαν 444 προσωρινοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους αυτούς βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 188 εκατ. ευρώ αλλά εισπράχθηκαν 91 εκατ. ευρώ (ποσοστό 48,4%) ενώ σύμφωνα με το μνημονιακό στόχο θα έπρεπε να είχε εισπραχθεί τουλάχιστον το 50% όλων των βεβαιωθέντων ποσών. Το ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκαν 107 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις με εισπράξεις 72,9 εκατ. ευρώ από τα 111,3 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν.
Πέρυσι ολοκληρώθηκαν 495 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, οι οποίοι απέδωσαν στο δημόσιο 17,4 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 22,2 εκατ. που βεβαιώθηκαν (ποσοστό 78,4%). Το 2012 δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 13,178 δισ. ευρώ. Από αυτά εισπράχθηκε τελικά το ένα δέκατο ή περίπου 1,4 δισ. ευρώ, ενώ διαγράφηκαν 195 εκατ. ευρώ. Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη είχαν φτάσει στις 31 Δεκεμβρίου 2012 στα 43,421 δισ. ευρώ, από το οποίο εισπράχθηκε 1,099 δισ. ευρώ και διαγράφηκαν 371 εκατ. ευρώ. Το 2012 το Δημόσιο είχε απώλειες εσόδων ύψους 145 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ από πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία» είναι μερικά από τα στοιχεία που δημοσιεύει το υπουργείο Οικονομικών και δεν ντρέπεται.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης παραδέχθηκε την αδυναμία είσπραξης των προστίμων που επιβλήθηκαν από το ΣΔΟΕ «λόγω» του μεγάλου ύψους αυτών αλλά και του γεγονότος ότι οι υπόχρεοι καταβολής τους φυσικά ή νομικά πρόσωπα στερούνται, στις πλείστες των περιπτώσεων, περιουσιακών στοιχείων κατά το χρόνο επιβολής και βεβαίωσης αυτών». Ανώτατο στέλεχος της Task Force, της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα δήλωσε προ ημερών στην εφημερίδα Καθημερινή «δεν ξέρω γιατί έφεραν αυτό το φορολογικό. Τους είχαμε δώσει λεπτομερείς συμβουλές για όλα και μάλιστα από τους καλύτερους ειδικούς του κόσμου». Οι ίδιοι δηλαδή που φέρονται να επιβάλλουν στην ελληνική κυβέρνηση την επιβολή φόρων ελέω μνημονίου, χαρακτηρίζουν το φορολογικό νομοσχέδιο ως «λάθος».
Όμως το υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζει σταθερά στην ίδια λάθος πολιτική. Στην πολιτική που όπως όλα δείχνουν δεν έχει στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά την φτωχοποίηση των πολιτών. Μήπως τελικά το σχέδιο του κ. Στουρνάρα είναι να γίνουν οι Έλληνες φτωχοί και εξαθλιωμένοι;
Αγγελική Κιλιντζόγλου-NEWPOST