Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Αλλαγή τρόπου εμπλοκής. Πεδίο δοκιμών ίσως η Συρία.





Η μορφή πολέμου έχει αλλάξει εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με το "Θεωρία Πολέμου" του Π.Κονδύλη , οι περισσότερες δυνάμεις στον κόσμο θα βρεθούν στην θέση να σταματήσουν να συντηρούν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και θα μπούν σε μια διαδικασία ανάπτυξης που θα δημιουργήσει ταχείς δυνάμεις κρούσης, μικρές και ευέλικτες ενώ ταυτόχρονα θα φέρουν τον τελευταίο τεχνολογικό εξοπλισμό. Μάλιστα η...συντήρηση τους συγκριτικά με μια κανονική δύναμη εισβολής, θα είναι απλά ποσοστιαίο κλάσμα.


Οι δυνάμεις αυτές δεν θα κάνουν πόλεμο επί μακρόν, θα κάνουν καίρια πλήγματα σε υποδομές αντιπάλου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και θα καθιστούν αδύνατη κάθε αντίδραση σε σημείο που να υποχρεώνει την υποχώρηση και τον συμβιβασμό. Στο παρόν τώρα, βλέπουμε πως ακριβώς ισχύει αυτό σχεδόν σε κάθε σύγκρουση σε οποιοδήποτε επίπεδο. Μετά τον ολοκληρωτικό πόλεμο του Ιράκ και της Οσεττίας, όπου το αντίτιμο σε ζωές αλλά και σε οικονομία, ήταν μεγάλο για τους συμμετέχοντες, το modus operandi αλλάζει πλέον.

Οι ΗΠΑ δημιούργησαν τις ταχείες δυνάμεις δράσης/αντίδρασης (MAGTF) που έχουν έδρα σε πολλές περιοχές της υδρογείου. Δυνάμεις που έχουν απο 5-7.000 άντρες, ίλες τεθωρακισμένων και τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής. Αντίστοιχα μέσω ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκών δυνάμεων στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι σχεδιασμοί για δημιουργία αντίστοιχης μονάδας γρήγορης δράσης/αντίδρασης.Οι δυνάμεις αυτές συνεργάζονται και εκπαιδεύουν το τοπικό ένοπλο δυναμικό έτσι ώστε αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη υποστήριξης , να γίνει μέσα σε ελάχιστο διάστημα και με το μικρότερο δυνατό κόστος (π.χ. δύναμη κρούσης απο ΗΠΑ που εκπαιδεύει Σενεγαλέζους στρατιωτικούς).

Ο χρόνος αποκρισης μιας τέτοιας δύναμης είναι εντός ελάχιστων ωρών και ο χρόνος κρούσης δεν ξεπερνάει τις 24-48 ώρες εξαρτωμένου χρόνου διαταγής και απόστασης απο τον πεδίο εμπλοκής.

Γιατί τώρα αυτός ο περιγραφικός πρόλογος;

Στην σημερινή κατάσταση στην Μ.Ανατολή , η εικόνα και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί , ουσιαστικά "φωτογραφίζουν" την πιθανή εμπλοκή τέτοιων δυνάμεων υπό κάλυψη πληγμάτων απο αέρα , αν και εφόσον τεθεί θέμα "μπότας επί εδάφους". Ήδη άλλωστε στην Ιορδανία έχει τοποθετηθεί τέτοια δύναμη που βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα και διεξάγει και ασκήσεις προσαρμοστικότητας.

Οι δηλώσεις για πόλεμο 3 ημερών το πολύ, είναι κάτι που δείχνει σαφώς το σκεπτικό χρήσης μιας τέτοιας δύναμης αν υπάρξουν αντιδράσεις-αντίποινα απο την Συρία ή άλλη χώρα προς "σύμμαχη" χώρα των ΗΠΑ. Ισραήλ και Ιορδανία , είναι κάποιες απο αυτές στην περιοχή , συν φυσικά την προστασία της διώρυγας του Σουέζ αν παραστεί ανάγκη σε μια ακραία περίπτωση εξάπλωσης του πολέμου.

Συνοπτικά μιλάμε λοιπόν για μια νέα μορφή δράσης, πολύ πιο επικεντρωμένη σε υποδομές του αντιπάλου , με μειωμένο κόστος διατήρησης και δράσης, χωρίς όμως να χάσει στο παραμικρό την ικανότητα να πλήξει καίρια.. ίσως μάλιστα να είναι και πολυ πιο επιτυχής σε αυτό τον τομέα. Δεν είναι κρυφό πως μικρές μονάδες απο την δύναμη αυτή ήδη βρέθηκαν εντός Συριακού έδαφους και "σημάδεψαν" τις τοποθεσίες-στόχους για μια πιθανή επιθεση απο αέρος.

Για το Geopolitics.com.gr

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
owner of IISCA (www.iisca.eu)

Πηγές/Αναφορές:

http://en.wikipedia.org/wiki/Marine_Air-Ground_Task_Force  
http://www.mstp.usmc.mil/
-http://www.marforaf.marines.mil/News/NewsArticleDisplay/tabid/5697/Article/143919/sp-magtf-crisis-response-arrives-in-spain.aspx
http://www.bloomberg.com/news/2013-06-15/u-s-sends-marines-to-jordan-s-border-with-syria-times-reports.html
http://www.isn.ethz.ch/Digital-Library/Publications/Detail/?ots591=0c54e3b3-1e9c-be1e-2c24-a6a8c7060233&lng=en&id=120564
- "Θεωρία Πολέμου" Π. Κονδύλης, 1998, εκδόσεις Θεμέλιο
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...