Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗ "ΔΙΑΣΩΣΗ" - "Σκηνικό τρομερής ύφεσης έχει στηθεί για την Κύπρο"



Ύφεση ανάλογη με εκείνη της ελληνικής οικονομίας, εκτιμάται ότι “περιμένει” την Κύπρο, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των κρίσιμων για τη χώρα διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.


Η Κύπρος ήδη βιώνει την ύφεση, εδώ και ένα χρόνο. Όμως, με τις τράπεζες να είναι ήδη κλειστές για 
10 μέρες και την εμπιστοσύνη στο πρώην καθεστώς του φορολογικού παραδείσου να καταρρίπτεται, αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή, γράφει η Wall Street Journal.

Έως και την περασμένη εβδομάδα, οι επίσημες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας κατά 3,5% φέτος.

Όμως, αυτές οι προοπτικές έχουν αλλάξει ριζικά, έπειτα από το βαρύ πλήγμα στον τραπεζικό κλάδο, που κινεί πάνω από το 1/ 2 της κυπριακής οικονομίας, των 17,5 δισ. ευρώ.

“Το κούρεμα των καταθέσεων θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για το κυπριακό ΑΕΠ, οδηγώντας σε μείωσή του κατά 10% φέτος και 8% το 2014”, εκτιμά ο Gabriel Sterne, της Exotix. “Πιστεύουμε ότι η συνολική μείωση του πραγματικού ΑΕΠ, από την κορυφή έως τον πάτο της οικονομίας, θα είναι της τάξης του 23%, παρόμοια με αυτή της Ελλάδας. Αλλά βλέπουμε περισσότερους κινδύνους η ύφεση να είναι βαθύτερη, παρά ηπιότερη”.

Δραματική απώλεια θέσεων εργασίας, αύξηση των χρεοκοπιών ανάμεσα στις επιχειρήσεις και μείωση των φορολογικών εσόδων θα συνθέσουν το σκηνικό της επόμενης μέρας στην Κύπρο.

Και θα θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του νησιού, επιτρέποντας στην τρόικα -εάν βέβαια υπάρξει συμφωνία διάσωσης- να ζητήσει ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας. Τα οποία για μία ακόμα φορά θα θέσουν υπό αμφισβήτηση το μέλλον της χώρας μέσα στο ευρώ.



Πηγή : http://www.triklopodia.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...