Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Οριοθέτηση της ΑΟΖ ζητά η Κομισιόν- Χάνουμε μισό τρισ. ευρώ από τη μη αξιοποίηση της





Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού μας πλούτου αποτελεί η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ζητά από τα παράκτια κράτη μέλη της να καθορίσουν τα όρια των ΑΟΖ τους και να ασκήσουν τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.



Συγκεκριμένα, μελέτη της Κομισιόν δείχνει πως στις θάλασσες των κρατών μελών κρύβεται τζίρος που σήμερα πάει χαμένος και το ύψος του αγγίζει τα 500 δισ. ευρώ.

Οι κοινοτικές υπηρεσίες των οποίων προΐσταται η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη έχουν ετοιμάσει αναλυτική έκθεση για τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανάσα στον Νότο που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση και σύμφωνα με τη μελέτη, «η ύπαρξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα μπορούσε να επιτρέψει τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό του θαλάσσιου χώρου, και ως εκ τούτου τη βελτίωση των συνθηκών για την εξασφάλιση περαιτέρω οικονομικών επενδύσεων, όπως είναι για παράδειγμα οι έρευνες για θαλάσσιες πηγές ενέργειας».

Το Κολλέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εγκρίνει την εισήγηση προς τα κράτη μέλη ώστε «οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες να συνοδεύονται από κατάλληλους μηχανισμούς για την παρακολούθηση και την επιβολή των κανόνων που τις διέπουν ώστε να καταστούν ακόμη πιο σαφή τα οφέλη από την καθιέρωση ΑΟΖ, σε σχέση με το οποιοδήποτε κόστος, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα θέματα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών».

Η εξέλιξη αυτή είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τα εθνικά μας συμφέροντα καθώς είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίρνει ανοικτά θέση υπέρ του καθορισμού της ΑΟΖ δίνοντας στις ελληνικές αρχές ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Εξάλλου και οι υπόλοιπες ενδιαφερόμενες πλευρές και τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν επιστήσει την προσοχή των αρχών στην επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος της θαλάσσιας διακυβέρνησης στη Μεσόγειο.

Η Μαρία Δαμανάκη αναμένεται να καταστήσει σαφές πως η όλη διαδικασία αφορά τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και η Επιτροπή δεν πρόκειται να εμπλακεί στις διαδικασίες καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, τα οποία υπενθυμίζεται πως με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να καθορίζονται φιλικά μεταξύ των όμορων κρατών.

Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος και Ισπανία χάνουμε μισό τρισ. ευρώ από το ΑΕΠ.

Εκτός από την προφανή γεωπολιτική διάσταση, η Κομισιόν επισημαίνει πως σε μια περίοδο που ο ευρωπαϊκό Νότος μαστίζεται από τις πολιτικές λιτότητας και την εκτόξευση της ανεργίας, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις προοπτικές για τζίρο μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ που μπορεί να προσφέρει η συστηματική εκμετάλλευση των θαλασσίων πόρων στα όρια της ΑΟΖ. Η ευκαιρία ως σήμερα χάνεται λόγω του ότι δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο ενώ είναι δύσκολο για τα παράκτια κράτη της Μεσογείου, να επιβάλουν την εφαρμογή των κανόνων ή να ρυθμίσουν με αποτελεσματικό τρόπο τις οικονομικές δραστηριότητες, ειδικά μάλιστα όσες σχετίζονται με την ενέργεια.



http://oneminute.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...