Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

ΦΟΒΑΜΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ- ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!!




Εάν κυκλοφορούσε σήμερα στη Γερμανία εθνικό νόμισμα, στις δύο όψεις του θα είχε δύο πρόσωπα. Από τη μία αυτό της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και από την άλλη αυτό του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η ελληνική κυβέρνηση πίστευε ότι... «στρίβοντας» το γερμανικό νόμισμα θα είχε μια καλή πλευρά από την οποία μπορεί να κέρδιζε.


Οσοι συμμετείχαν στις συζητήσεις με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών απογοητεύτηκαν. Η άλλη πλευρά του γερμανικού νομίσματος ήταν ακόμη πιο σκληρή από ό,τι θα περίμεναν αυτοί που μετείχαν στις συνομιλίες με την κυρία Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και οι υπουργοί, που συμμετείχαν στις συσκέψεις, «πάγωσαν» από την τετράγωνη λογική και τα κουτάκια του αγέλαστου και σκληρού Σόιμπλε, σε σημείο που αναρωτήθηκαν γιατί «φαγώθηκε» να έρθει στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός.

Μπορεί επισήμως η κυβέρνηση να μην έδειξε την ενόχλησή της, αλλά το κλίμα που είχε διαμορφωθεί από το «Nein» σε όλα και από το ύφος «επικυρίαρχου» που είχε σε όλες τους τις εμφανίσεις έκαναν την ελληνική πλευρά να... νοσταλγήσει τη Frau Μέρκελ. Ακόμη και η απαξίωση προς το πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο αποκάλεσε αρχηγό μιας ομάδας αντιπολιτευόμενων βουλευτών, που έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκάλεσε αρνητικά σχόλια και θύμισε αντίστοιχες συμπεριφορές του προς τον σημερινό πρωθυπουργό, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και καθόλου τυχαία ή συμπτωματική δεν ήταν η κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια (με τον οποίο στο παρελθόν είχαν ανταλλαγεί σκληρές εκφράσεις) να συναντηθεί με τον Α. Τσίπρα την ίδια ώρα που πήγαινε ο Σόιμπλε στο Μαξίμου. Ηταν η απάντησή του στην απόφαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να μην τον συναντήσει, γιατί κάτι τέτοιο θα τον τσαλάκωνε.

Ο Γερμανός υπουργός όχι δεν ήρθε για να δώσει (είπε «όχι» στο «κούρεμα» του χρέους, είπε «όχι» στο χαλάρωμα της λιτότητας, είπε «όχι» στις γερμανικές αποζημιώσεις), αλλά επιδίωξε να πάρει ακόμη περισσότερα προσεχώς, με πρόσχημα τη βοήθεια, αλλά, ως γνωστόν, οι Γερμανοί δεν δίνουν τίποτε εάν δεν πάρουν περισσότερα, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των Μνημονίων.
Χαρακτηριστικοί ήταν οι διάλογοι που είχε στο Μαξίμου.

Σαμαράς: Εχουμε δείξει αποφασιστικότητα και αντοχή. Αλλά δεν είμαστε ακόμη 100% ασφαλείς. Εξακολουθούμε να βαδίζουμε σε τεντωμένο σκοινί.
Σόιμπλε: Πράγματι τους τελευταίους 12 μήνες κάνατε μια μεγάλη πρόοδο. Θα είναι λάθος να αλλάξουμε στόχευση. Πρέπει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα μέτρα προσαρμογής. Μη μιλάτε για «κούρεμα» του χρέους. Πρέπει να συνεχίσετε τον επώδυνο δρόμο, τον οποίο αποφάσισαν οι Ελληνες με μια ξεκάθαρη πλειοψηφία στις εκλογές που έγιναν πριν από έναν χρόνο.
Σαμαράς: Δεν μπορούμε να πάρουμε νέα μέτρα. Κινδυνεύουμε από εσωτερική κοινωνική αναταραχή. Μόλις χθες περάσαμε το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή. Δεν ήταν καθόλου εύκολο και υπήρξαν αντιδράσεις και από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε τώρα. Οι πολιτικές μας θα δικαιωθούν στα μάτια του λαού (...) και ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός κάθε είδους θα ηττηθούν για πάντα. Αυτό θα είναι σίγουρα μια ελληνική επιτυχία. Θα είναι επίσης μια μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία.
Σόμπλε: Δεν είμαι η τρόικα εγώ. Θα βοηθήσουμε όσο επιτρέπουν οι δυνάμεις μας. Ομως δεν έχετε άλλο δρόμο. Κάντε τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αλλαγές στο Δημόσιο, κάντε τη χώρα σας ανταγωνιστική. Καταλαβαίνω τις δυσκολίες και αυτούς που υποφέρουν, αλλά δεν υπάρχει άλλο δρόμος. Θα ξανασυζητήσουμε βοήθεια όταν τελειώσει το πρόγραμμα αυτό.
Σαμαράς: Εμείς είμαστε στον δρόμο της μη επιστροφής, αλλά υπάρχουν παράγοντες εξωτερικοί και εσωτερικοί (τα δύο άκρα που εκμεταλλεύονται την ανεργία και τη φτώχεια) που μπορούν να δημιουργήσουν ζητήματα. Καλό θα ήταν να σταματήσουν οι δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες για το ελληνικό πρόγραμμα και μιλούν για νέα μέτρα. Αυτό μπορεί να μας σκοτώσει.
Σόιμπλε: Βήμα βήμα θα εξαλείψετε τα λάθη του παρελθόντος. Τώρα πρέπει να κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο. Υπάρχουν χώρες που έχουν πάρει πιο σκληρά μέτρα.
 
 
  Νίκος Ελευθερόγλου,http://www.dimokratianews.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...