Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Οι Δικαστές ζητούν μαζικά αυξημένη αστυνομική προστασία.Πως κι έτσι;"Τι τους ανησυχεί";



Μπαράζ αιτημάτων προς την ΕΛ.ΑΣ. υπό τον φόβο της τρομοκρατίας....

Του Γιαννη Σουλιωτη

Μπαράζ αιτημάτων για αστυνομική προστασία δέχεται το τελευταίο διάστημα η ΕΛ.ΑΣ. κυρίως από δικαστές, εισαγγελείς και ανακριτές. Το φαινόμενο γνωρίζει πρωτοφανή «έξαρση» (όπως χαρακτηριστικά λένε στην «Κ» ανώτατοι αξιωματικοί) μετά και την αποστολή παγιδευμένου δέματος με εκρηκτικά στον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Δημήτρη Μόκα, στο σπίτι του στον Χολαργό.

Αξιωματικοί της ΓΑΔΑ εξηγούν ότι περισσότερο θορυβημένοι είναι οι δικαστές και οι εισαγγελείς που έχουν χειριστεί ή χειρίζονται υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος: «Οσοι μέχρι σήμερα δεν είχαν συνοδευτική ασφάλεια υποβάλλουν αίτημα στο Αρχηγείο, ενώ όσοι ήδη έχουν αστυνομικούς - φρουρούς ζητούν να τους διαθέσουμε περισσότερους».
Ενδεικτικά, δικαστικός που έχει χειρισθεί σοβαρή ποινική υπόθεση ζήτησε (πριν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα) να προστεθούν στην προσωπική του ασφάλεια δύο επιπλέον αστυνομικοί από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής που διαμένει. Τους τελευταίους μήνες, στόχοι βομβιστικών επιθέσεων έχουν γίνει η εισαγγελέας Τρικάλων κ. Σοφία Πετράκη, η πρόεδρος Εφετών κ. Παρασκευή Καλαϊτζή, η ανακρίτρια κ. Ιωάννα Χατζάκη κ.ά.
Παρά την προσπάθεια αποδέσμευσης αστυνομικών από την ασφάλεια επισήμων (ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012), ανώτατοι αξιωματικοί υπολογίζουν σε πάνω από 4.500 τους αστυνομικούς που διατίθενται για τη φρούρηση «ευπαθών» (όπως λέγονται) στόχων στην Αττική. Πρόκειται ουσιαστικά για το ένα τέταρτο της συνολικής αστυνομικής δύναμης του νομού.
Στη φύλαξη, για παράδειγμα, του κτιρίου που στεγάζει πρεσβεία δυτικής χώρας διατίθενται ανά βάρδια 15 αστυνομικοί, ενώ πάνω από 20 αστυνομικοί διατίθενται για την προστασία του επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής. Αντίστοιχα, στη φρούρηση κτιριακού συγκροτήματος του Δημοσίου που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας διατίθενται κάθε πρωί πάνω από 35 αστυνομικοί.
Αγνωστος αριθμός Αξιωματικοί της ΓΑΔΑ δηλώνουν αδυναμία να προσδιορίσουν με απόλυτη ακρίβεια τον αριθμό των αστυνομικών που απασχολούνται στη φύλαξη προσώπων και «σταθερών στόχων». Οπως εξηγούν, εκτός από το προσωπικό της Υπηρεσίας Προστασίας Επισήμων και του 5ου τμήματος της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας (αριθμεί περίπου 1.000 άτομα προσωπικό), στη φρούρηση στόχων απασχολείται και άγνωστος αριθμός αστυνομικών από τα κατά τόπους Τμήματα Ασφαλείας της Αττικής. «Μπορεί για παράδειγμα η οργανική θέση ενός αστυφύλακα να είναι π.χ. στο Τμήμα Ασφάλειας Βύρωνα, ωστόσο με διαταγή του Αρχηγείου διατίθεται στη φρουρά ενός επιχειρηματία» εξηγεί στην «Κ» αστυνομική πηγή.
Πάντως, με πρωτοβουλία της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., τον Αύγουστο του 2012 κατεβλήθη προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των αστυνομικών που απασχολούνται στη φύλαξη «στόχων». Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα αποδεσμεύθηκαν 406 αστυνομικοί από τη συνοδευτική ασφάλεια πολιτικών προσώπων και 238 από την ασφάλεια «μη πολιτικών προσώπων». Επίσης, με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. διεκόπη σε 63 συνολικά περιπτώσεις η παροχή αστυνομικής προστασίας σε πολιτικούς και «λοιπά» πρόσωπα. Με εισήγηση των αρμοδίων επιτροπών από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα έχουν απορριφθεί τέσσερα αιτήματα για παροχή αστυνομικής προστασίας.
Διευκρινίζεται ότι η υπουργική απόφαση (υπεγράφη από τον κ. Ν. Δένδια) που προβλέπει την επί πληρωμή παροχή από την ΕΛ.ΑΣ. υπηρεσιών συνοδευτικής ασφάλειας σε ιδιώτες δεν έχει ακόμα υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

http://news.kathimerini.gr/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...