Μεταξύ σφύρας και άκμονος η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς...
Αγωνία για την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή -Ψάχνουν για “αντάρτες” στις κοινοβουλευτικές
ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ...
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενόψει της ψηφοφορίας για τη νέα ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς λόγω και της έντονης κριτικής που ασκείται στο οικονομικό επιτελείο από βουλευτές της συμπολίτευσης.
Η χθεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακή, με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης να αναγκάζονται να αποσύρουν φορολογικές διατάξεις μετά την έντονη αντίδραση των βουλευτών από όλες τις πτέρυγες.
Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών σε συνεννόηση με το Ανάπτυξης κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς με σωρεία άσχετων διατάξεων φορολογικού περιεχομένου.
Από το πρωί στην επιτροπή όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο οι κ. Χατζηδάκης και Στουρνάρας έγιναν αποδέκτες εντονότατων διαμαρτυριών από βουλευτές της συγκυβέρνησης, όπως η Ντ. Μπακογιάννη, ο Θ. Μοραΐτης, ο Γ. Βλάχος, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Γιώργος Ορφανός, η Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Κώστας Μαρκόπουλος και ο Ιορδάνης Τζαμτζής.
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση υπουργού της κυβέρνησης, ο οποίος σε κατ’ ιδίαν συνομιλία αναρωτιόταν πώς είναι δυνατόν επί έναν και πλέον μήνα να υποβάλλεις σε συνεχή «μασάζ» την Κοινοβουλευτική σου Ομάδα προκειμένου να δεχθεί το επίμαχο νομοσχέδιο και όταν το έχεις καταφέρει την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή να το φορτώνεις με ένα σωρό άσχετες τροπολογίες, οι οποίες μάλιστα έχουν και αντιλαϊκό περιεχόμενο.
Τελικά, οι αντιδράσεις ανάγκασαν τους δύο υπουργούς να διακόψουν τη συνεδρίαση και να αποσύρουν τρεις διατάξεις (για τους πλειστηριασμούς, το ΤΑΙΠΕΔ και τα πιστωτικά ιδρύματα και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) όχι όμως το επίμαχο άρθρο 7 σχετικό με το πρόστιμο από 10 έως 30% σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο. Για αυτό, ο κ. Στουρνάρας έλεγε ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση και δεν πρόκειται να το πάρει πίσω.
Σύμφωνα όμως με τις έως τώρα πληροφορίες, προ του αδιεξόδου, ο υπουργός Οικονομικών θα προχωρήσει σε αλλαγές στο επίμαχο άρθρο μειώνοντας το πρόστιμο.
Ανησυχία στο Μαξίμου – Αγωνία για την ψηφοφορία
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Σαμαράς ήταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τους κκ Στουρνάρα και Χατζηδάκη από τους οποίους ενημερωνόταν για την κατάσταση.
Πηγές του Μαξίμου τονίζουν πως ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την αποψινή ψηφοφορία καθώς και ο ίδιος την χαρακτηρίζει ως μία από τις κρισιμότερες για την κυβέρνηση.
Συνεργάτες του κ. Σαμαρά βολιδοσκοπούν συνεχώς τους “γαλάζιους” βουλευτές σε μια προσπάθεια να προλάβουν ενδεχόμενο “αντάρτικο”.
Ένα “ατύχημα” κατά τη σημερινή ψηφοφορία θα ήταν καταστροφικό για την κυβέρνηση Σαμαρά, ιδιαίτερα δε αν οι “αντάρτες” προέρχονται από τη “γαλάζια” κοινοβουλευτική ομάδα.
Ανοικτό το «όχι» του Πολύδωρα
Ο ΥΠΟΙΚ δέχθηκε πυρ ομαδόν από βουλευτές και της πλειοψηφίας (Ντ.Μπακογιάννη, Φ.Πατριανάκου, Π.Κουκουλόπουλο, Θ.Μωραϊτη) και, βεβαίως, της αντιπολίτευσης.
Ο κ.Μωραϊτης (ΠΑΣΟΚ) μάλιστα είπε σε έντονο ύφος στον αρμόδιο (για το νομοσχέδιο με τους πλειστηριασμούς) υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη πως «μία ρύθμιση περιμέναμε, ένα πολυνομοσχέδιο μας φέρατε».
Αυτό το αλαλούμ έδωσε την ευκαιρία στον Βύρωνα Πολύδωρα να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο καταψήφισης του φόρου ακινήτων στην ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου.
Επιπρόσθετα, άνοιξε πυρ κατά της κυβέρνησης και ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επηρεάζει αρκετά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Μιλώντας χθες στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να ποινικοποιείται η αδυναμία καταβολής οφειλών. Δεν μπορεί να θεωρείται εγκληματίας κάποιος επειδή είναι φτωχός και δεν έχει να πληρώσει - πολλές φορές μάλιστα, διότι το ίδιο το κράτος του οφείλει - και να καταλήγει να έχει πλημμέλημα με τουλάχιστον τρία χρόνια φυλακή γιατί δεν μπορεί να πληρώσει».
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα αν οι “αντάρτες” από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι περισσότεροι από τρεις...