Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Σε πέντε αποστολές εκτός Ε.Ε. η Ευρώπη του πολέμου ενώ "ψήνεται" και για την Ουκρανία...


Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουκρανία εντείνεται και η Ε.Ε. δεικδικεί ευρύτερο ρόλο, καθώς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην σύγκρουση που... έχει βουτήξει στο αίμα μια χώρα με εθνοτικές αντιθέσεις που οξύνθηκαν στο έπακρο, πεδίο ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ρωσίας, που στενάζει υπό την προεδρία του αλήτη-καιροσκόπου Γιανουκόβιτς, αλλά και βλέπει τον τόνο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων να δίνουν παραστρατιωτικές-ναζιστικές ομάδες που χαίρουν της στήριξης των δυτικών κυβερνήσεων.
Πλέον στην....

νεά καταστάση που διαμορφώνει η καπιταλιστική κρίση, η όξυνση των ανταγωνισμών απογειώνεται καθώς πηγές-δρόμοι ενέργειας και ζώνες επιρροής ξαναμοιράζονται και η Ε.Ε., της οποίας τον τόνο δίνει η Γερμανία, αποφασίζει πλέον να αναδείξει το σύνολο της ιμπεριαλιστικής της πολιτικής, χρησιμοποιώντας ακόμη και στρατιωτικά μέσα σε πλανητικό επίπεδο.

Από αυτή την σκοπιά επομένως πρέπει να παρακολουθήσουμε την Σύνοδο Υπουργών Πολέμου της Ε.Ε. που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Επιγραμματικά θα λέγαμε ότι η Σύνοδος κατέληξε στην απόφαση επιβολής Εμπάργκο στις αποστολές οπλισμού προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας ενώ επανέφερε τις απαιτήσεις της προς την ουκρανική κυβέρνηση, για ανάπτυξη «εταιρικής σχέσης» μεταξύ τους (γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για την εκδήλωση των γραματικών γεγονότων που σημάδεξαν κια σγμαδεύουν την Ουκρανία, με το λαό της διαχασμένο μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας). Επιπλέον η σύνοδος των υπουργών δρομολόγησε την παραπέρα ενδυνάμωση των στρατιωτικών δομών της ΕΕ για δράση τους όπου το απαιτούν τα συμφέροντα των ευρωπαικών αστικών τάξεων μονοπωλίων.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΤΟΣ Ε.Ε.: ΚΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ-ΒΟΣΝΙΑ-ΣΟΜΑΛΙΑ-ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΜΑΛΙ. ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνόδου, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν αποκλείεται να υπάρχει μια αποστολή στην Ουκρανία από ΝΑΤΟ ή ΕΕ, χωρίς ωστόσο να είναι στρατιωτική. Ενώ θέλοντας να καθησυχάσει τη Ρωσίας αναφέρθηκε στις «εύλογες ανησυχίες για τις γεωπολιτικές ισορροπίες» που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ο τόνος της τοποθέτησης του ανέβηκε και έγινε απειλητικός επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ «η κυβέρνηση της Ουκρανίας να διασφαλίσει ότι δεν θα εμπλακεί ο στρατός».

Παράλληλα δημοσιοποίησε την απόφαση της συνόδου των υπουργών Αμυνας να επιβάλουν εμπάργκο στην αποστολή οπλισμού: «(...)συμφωνήθηκε να ανασταλούν οι εξαγωγές υλικού και μέσων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εσωτερική καταστολή», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ε.Ε. αναζητά τρόπο να κατοχυρώσει ρόλο στην περιοχή και η ελληνική Προεδρία δια στόματος Δ.Αβραμόπουλου το διατύπωσε με ξακάθαρο, όσο και διπλωματικό τρόπο: «(...) είναι αναγκαίο όσο ποτέ, να είμαστε παρόντες, για να στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται και που μπορούν να εγγυηθούν τη δημοκρατική τάξη, την κοινωνική ηρεμία και την πρόοδο της Ουκρανίας», όπως βέβαια οι ιμπεριαλιστές αντιλαμβάνονται τέτοια ζητήματα. Επέμεινε ότι η ΕΕ «τα όργανα και οι θεσμοί της μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τον εγγυητή για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση». «Η πρότασή μας ως Ευρώπη, δηλαδή η πολιτική εταιρική σχέση και η οικονομική ολοκλήρωση παραμένουν σταθερά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» συνέχισε!

Η Ε.Ε. ΝΤΥΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΑΚΙ ΚΑΙ ΕΦΟΡΜΑ

Σύμφωνα με την αρθρογραφία οι 28 υπουργοί εστίασαν στους τρόπους υλοποίησης των «συμπερασμάτων» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη 2013, το οποίο κάλεσε τα κράτη-μέλη «να βελτιώσουν την ανάπτυξη και διαθεσιμότητα» μέσων και προσωπικού, με «πιο ευέλικτους, άμεσα διεκπεραιώμενους Σχηματισμούς Μάχης», για επιχειρήσεις και αποστολές παντού στον κόσμο. Όπως ειπώθηκε στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας, τα συμπεράσματα της συνόδου του Δεκέμβρη θα διαμορφώσουν την ημερήσια διάταξη της διαβόητης Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ έως τον Ιούνη του 2015, όταν οι ηγέτες θα επανέλθουν στο ζήτημα της ασφάλειας και άμυνας.

«Οι υπουργοί συμφώνησαν σε μια θετική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ζήτησαν να διατηρηθεί αυτή η δυναμική μέσω συγκεκριμένων δράσεων και σαφούς προόδου», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος. Συμπλήρωσε ότι κατέληξαν σε ένα «φιλόδοξο» πρόγραμμα που περιλαμβάνει την υλοποίηση της στρατηγικής τους για τη λεγόμενη θαλάσσια ασφάλεια «με στόχο την επίτευξη στρατηγικής για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών» (κείμενο σχετικής πρότασης θα υπάρξει το Μάρτη και θα καταληχθεί τον Ιούνη), να συντονίσουν τις δράσεις τους σε τομείς όπως οι δορυφορικές επικοινωνίες, η κυβερνοάμυνα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η τροφοδοσία αεροσκαφών στον αέρα. Ολα τα παραπάνω αποτελούν πτυχές της δεδομένης θέλησης για ανάληψη στρατιωτικής δραστηριότητας από τις ευρωπαικές Ένοπλες Δυνάμεις σε πλανητικό επίπεδο.

Στη Σύνοδο έγινε ειδική συνεδρίαση για την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία δρομολογείται με πρόσχημα τις συγκρούσεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν, καθώς έχουν μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής, περιοχή που θεωρούν ζωτικό τους χώρο και σε καμιά περίπτωση δε θα ανχθούν την είσοδο ανταγωνίστριας ιμπεριαλιστικής δύναμης (π.χ. Κίνα).

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε και πέτυχε το Στρατηγείο της Λάρισας να οριστεί επιχειρησιακό κέντρο της δύναμης επέμβασης «EUFOR RCA». Επίσης παρέχει για την επέμβαση μέσα και επιτελείς. Οπως είπε ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος, η συγκρότηση και στελέχωση της δύναμης συνεχίζεται, με στόχο της ΕΕ να είναι στην πρωτεύουσα Μπανγκί αρχές Μάρτη. Πρόσθεσε ότι με την αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σύντομα η ΕΕ θα επιχειρεί σε πέντε συνολικά θέατρα επιχειρήσεων, «γεγονός που επιβεβαιώνει τον ενισχυόμενο ρόλο της Ενωσης ως παρόχου ασφάλειας»:

Με την επιχείρηση «ATALANTA» στο Κέρας της Αφρικής, για καταπολέμηση της πειρατείας, με περιπολίες πλοίων, ανάμεσά τους και η ελληνική φρεγάτα «Ψαρρά». Με την επιχείρηση «EUFOR ALTHEA» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου παραδέχτηκε ότι γίνονται μεν ταραχές, αλλά πρόσθεσε ότι υπήρξε «πρόοδος» στην εξουδετέρωση οπλισμού. Με την «ΕU Training Mission» στο Μάλι, όπου Ευρωενωσιακοί έχουν εκπαιδεύσει στα πρότυπα της ΕΕ 3.000 στρατιώτες και με την εκκίνηση της δεύτερης «εντολής» δράσης τους εκεί θα εκπαιδεύσουν άλλους 3.000. Με την «EU Training Mission» στη Σομαλία έχουν ήδη μεταβεί στο Μογκαντίσου εκατό εκπαιδευτές από ΕΕ και αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα την εκπαίδευση σομαλικών ενόπλων δυνάμεων.

Στις παραπάνω πολεμικές επιχειρήσεις υπάρχει σαφής συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εμπλέκοντας τον λαό μας σε άδικους πολέμους, απαιτώντας την προμήθεια επιπλέον οπλικών συστημάτων, ενώ σημαντικότατος είναι και ο ρόλος των βάσεων στη χώρα μας.

Πρέπει με τους αγώνες μας να μπλοκάρουμε την ελληνική συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Όχι ελληνικά στρατεύματα εκτός συνόρων. Να κλείσουν τις βάσεις του θανάτου. Έξοδος από ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε. Ούτε ένα ΕΥΡΩ για Εξοπλισμούς. Ανατροπή της κυβέρνησης του άγριου ταξικού πολέμου, της λυσσαλέας κρατικής καταστολής και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών. Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές φαντάρους.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ


 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2014/02/blog-post_3018.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...