Ήξεραν για τον εφιάλτη αλλά ήλπιζαν να τον αποφύγουν οι Έλληνες τραπεζίτες. Θετικό σενάριο η επιστροφή στην έκθεση του Σεπτεμβρίου...
Πλήρης είναι η ανατροπή σκηνικού στις τράπεζες επιβεβαιώνοντας προγενέστερα δημοσιεύματα του Sofokleousin.gr που αποκάλυπταν μεθοδεύσεις για τη διαχείριση των κεφαλαιακών απαιτήσεων που προκύπτουν από τα stress tests. Όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το Σin.gr τα σενάρια της BlackRock δεν...καλύπτουν τις ασκήσεις της ΕΚΤ/SSM και έτσι η τρόικα έχει διαφορετική προσέγγιση επί του θέματος από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αν και για την ώρα ουσιαστικός κίνδυνος δεν γεννάται, εν τούτοις τα σενάρια για bail-in (σσ κούρεμα καταθέσεων) επανεμφανίζονται -από εγχώρια media- προκαλώντας πίεση στο σύστημα και ανακόπτωντας τη ροή επαναπατρισμού κεφαλαίων. Αν υιοθετηθεί το σενάριο της τρόικας τότε το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 10 δισ. του ΤΧΣ κρίνεται ανεπαρκές και οι τράπεζες θα χρειαστεί να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια από τις αγορές, ή σε αντίθετη περίπτωση να συναφθεί νέο δάνειο με τον ESM για την κάλυψη της τρύπας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε όμως και την ενεργοποίηση νέου Μνημονίου καθώς και της διαδικασίας συμμετοχής ιδιωτών στη διάσωσή τους.
Η αποκάλυψη της διάστασης απόψεων από τους Financial Times χαρακτηρίζεται προπομπός εξελίξεων και προσπάθεια να τεθεί η συζήτηση σε νέα βάση. Παράλληλα αυξάνεται η πίεση προς το εγχώριο τραπεζικό και πολιτικό σύστημα να δράσουν. Όπως επισημαίνουν στο Sofokleousin.gr καλά πληροφορημένες πηγές το σκηνικό μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω αν στα σενάρια ενσωματωθούν και οι προβλέψεις για την εφαρμογή των κριτηρίων της Βασιλείας ΙΙΙ.
Αν και το εγχώριο σύστημα προσπαθεί να εμφανίσει τους FT ως «ελεύθερους σκοπευτές» που επιδιώκουν αίμα, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Η παρέμβαση-βόμβα των Financial Times αποδομεί το μύθο της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών και αποκαλύπτει τους λόγους που οι εν δυνάμει επενδυτές δεν εξελίσσονται σε μετόχους.
Αν το δημοσίευμα ερμηνευθεί σε συνδυασμό με την επιστολή του ΤΧΣ προς την τρόικα με το οποίος επισημαίνεται ότι οι καθυστερήσεις δημιουργούν ζητήματα βιωσιμότητας τραπεζών τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά». Παράλληλα οι δηλώσεις-προειδοποίηση της Ντανιέλ Νουί –επικεφαλής του SSM- σκληρά stress tests και λουκέτα σε τράπεζες είναι ενδεικτικές των χειρισμών στην κεντρική πολιτική και οικονομική σκηνή.
Ο Γιώργος Προβόπουλος, καθ’ ύλην αρμόδιος για τη διαμόρφωση των κανόνων των stress tests και με λόγο στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ βρέθηκε εκτός θέσης, όπως αποκάλυψε το Sofokleousin.gr και επιχείρησε να παρέμβει στις εξελίξεις σε νεκρό χρόνο από την Πολωνία.
Ετσι οι ελληνικές τράπεζες καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν τον χειρότερό τους εφιάλτη, την αποκάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από τα κόκκινα δάνεια, τα ενιαία stress tests και τη σταδιακή εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, που επηρεάζει την ποιοτική διάρθρωση των κεφαλαίων και τον υπολογισμό του ρίσκου επί των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού.
Το Sofokleousin.gr είχε από τις 3 Σεπτεμβρίου του 2013 επισημάνει ότι σύμφωνα με τα πρώιμα στοιχεία οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών υπολογίζονται συνολικά στα 7-9 δισ., καθιστώντας οριακό το "μαξιλάρι του ΤΧΣ"
Οπως, όπως αποκάλυψε το Sofokleousin.gr σε σχετικό δημοσίευμα στις 13 Φεβρουαρίου, έχοντας σύμμαχο την BlackRock προτιμούν να εμφανίζονται σταδιακά οι πραγματικές ανάγκες και να καλύπτονται κάθε φορά οι άμεσες. Ετσι οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάζουν θετική συνολική εικόνα και θα μπορούν να αντλούν κεφάλαια από τις αγορές, προσελκύοντας επενδυτές σε ΑΜΚ. Η στρατηγική αυτή μεταφράζεται σε διαδοχικές μικρές ανακεφαλαιοποιήσεις "κατά κύματα".
Οι τροϊκανοί - κυρίως το ΔΝΤ - επιμένουν σε μία "συνταγή-σοκ", η οποία ενδεχομένως κρύβει σκοπιμότητες: Θέλουν να εμφανισθεί "μιά κι έξω" το συνολικό πρόβλημα και να συμφωνηθεί πώς θα καλυφθούν οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες.Ομως, αν αποφασισθεί να εμφανισθούν και να καλυφθούν εφάπαξ οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες, αυτό δεν θα μπορεί να γίνει παρά μόνον με χρήματα του ΤΧΑ, νέο δάνειο από την τρόικα - και περαιτέρω διόγκωση του δημοσίου χρέους.
Η συνταγή-σοκ προτάθηκε από τους ανθρώπους της τρόικας - κυρίως του ΔΝΤ - κατά τον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων. Δεν υπαναχώρησαν από αυτή κατά τη διάρκεια των άτυπων εκ του μακρόθεν διαβουλεύσεων, που συνεχίστηκαν μέχρι την τελευταία εβδομάδα.
Τώρα, πριν καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον Διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο, με διαρροές σε διεθνή ΜΜΕ φρόντισαν να διαμορφώσουν κλίμα πρόσφορο για να "εκβιάσουν" λύσεις:
Επικαλούμενοι "υψηλόβαθμους αξιωματούχους" της τρόικας, οι Financial Times γράφουν ότι η τρόικα υπολογίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών συστημικών τραπεζών σε 15,5(!) δισ. ευρώ, αντί των 5-6 δισ. που εκτιμά η BlackRock. Στο δημοσίευμα αναφέρεται μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της "έχουν εμπλακεί σε αντιπαράθεση σχετικά με την υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος".
Το δημοσίευμα προκάλεσε αίσθηση στις αγορές, προβληματίζοντας τραπεζίτες και κυβερνητικούς παράγοντες, που βλέπουν ότι η τρόικα καταφεύγει σε "εργαλεία" άσκησης έμμεσων πιέσεων και διαμόρφωσης κλίματος.
Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι η τρόικα δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της BlackRock, αλλά και ότι μεταξύ των μελών της υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς το ύψος των πραγματικών κεφαλαιακών αναγκών. Οι μεγάλες αποκλίσεις οφείλονται στο ότι η BlackRock εστιάζει στα δανειακά χαρτοφυλάκια - κυρίως στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια - ενώ οι τροϊκανοί δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη διάρθρωση και την ποιότητα των κεφαλαίων.
Sofokleousin.gr