Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Τα τρία βήματα της κυβέρνησης για να «απελευθερωθεί» από τον μνημονιακό κλοιό...


Σχέδιο απελευθέρωσης από τον ασφυκτικό μνημονιακό κλοιό σε τρία βήματα δρομολογεί η κυβέρνηση, ενώ η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα σύντομα, μετά το Eurogroup της Δευτέρας, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις στις Βρυξέλλες ανώτερου αξιωματούχου της ευρωζώνης.
Το πρώτο βήμα είναι...
η συμφωνία με την τρόικα και η έγκριση, κατ' αρχήν, της επόμενης δόσης - αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.
Το δεύτερο είναι η ανακοίνωση της απόφασης της ευρωζώνης για μείωση του χρέους - η κυβέρνηση ελπίζει να γίνει τον Μάιο. Το τρίτο είναι η έξοδος στις αγορές, που θα ακολουθήσει την απόφαση αυτή.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ευελπιστεί ότι δεν θα χρειαστεί να κάνει και το τέταρτο, κρίσιμο βήμα, που του υποδεικνύουν οι δανειστές και κυρίως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: να πάρει ακόμη ένα δάνειο, 10-15 δισ. ευρώ, για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2014-15. Θέλει να προσέλθει στις ευρωεκλογές διακηρύσσοντας ότι τελειώσαμε με τα Μνημόνια. Αυτό, όμως, μοιάζει δύσκολο. Αλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι Μνημόνιο έχει ήδη η χώρα με το ΔΝΤ ώς το 2016. Επομένως, ακόμη κι αν δεν πάρει άλλο δάνειο από την ευρωζώνη, θα συνεχιστεί ο έλεγχος από το ΔΝΤ, που δεν είναι και ο πιο ευαίσθητος από τους δανειστές…
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, όμως, έχει αρχίσει εδώ και καιρό την προετοιμασία, ενώ πλέον τα spreads βρίσκονται στα επίπεδα του 2010, όταν σταμάτησε η χώρα να δανείζεται. Ο επικεφαλής του Στέλιος Παπαδόπουλος  φέρεται να υποστηρίζει ότι τα δεδομένα της χώρας, όπως το πρωτογενές της πλεόνασμα, το διαρθρωτικό της πλεόνασμα, που είναι το τρίτο υψηλότερο στον κόσμο μετά την Κορέα και τη Σιγκαπούρη, και κυρίως το γεγονός ότι χρέος της διακρατείται σε μεγάλο βαθμό από κράτη, συνηγορούν υπέρ της εξόδου.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ.Ενισχυτικά θεωρεί ο ίδιος ότι θα λειτουργήσει μια νέα δέσμευση του Eurogroup για αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που αναμένεται στις 5 Μαΐου. Επομένως, λογικά η έξοδος τοποθετείται μετά την ανάληψη της δέσμευσης αυτής.
Το ποσό με το οποίο θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της η Αθήνα δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιχειρηθούν η άντληση 1,5 δισ. ευρώ νέου χρέους και η ανανέωση υφιστάμενων τίτλων άλλων 2,5 δισ. ευρώ. Η διάρκεια των νέων ομολόγων θα είναι πενταετής.
Το κούρεμα. ARXS}
Οταν επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις του προγράμματος, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, είπε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης χθες στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, το σενάριο προβλέπει μείωση των επιτοκίων μόνο για τα διμερή δάνεια, 52,9 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν επιτόκιο το τρίμηνο euribor συν 0,5%.
Η επιμήκυνση στα 50 χρόνια θα ισχύσει για όλα τα δάνεια, τόσο τα διμερή που σήμερα έχουν διάρκεια 17 χρόνια, κατά μέσο όρο, όσο και αυτά του Μηχανισμού (ESM), 133,6 δισ. ευρώ, με διάρκεια 30 χρόνια.
Αυτά θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση δαπανών τόκων 264,5 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Πάντως, οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν προβλέπεται να ξεκαθαρίσουν πριν από τις ευρωεκλογές. Το πιθανότερο είναι να δοθεί ένα σήμα, ότι αφού η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, η ευρωζώνη θα τηρήσει τις δικές της και θα φροντίσει να ρυθμίσει το χρέος της.
«Δεν γνωρίζω πόσο θα διαρκέσει αυτή η συζήτηση, πάντως όλοι εργάζονται καλή τη πίστει και υπάρχει βούληση για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα» είπε ο αξιωματούχος.

Η δόση. Η απόφαση για τη δόση, όπως είπε ο αξιωματούχος χθες στις Βρυξέλλες, θα είναι «κατ' αρχήν» και ελπίζεται να ληφθεί στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν προαπαιτούμενα για τη σταδιακή εκταμίευση και η πρώτη υποδόση δεν αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα πριν από τον Απρίλιο.
«Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να προλάβουμε την προθεσμία της 10ης Μαρτίου» πρόσθεσε ο ίδιος, δείχνοντας ότι ούτε αυτός ο γύρος διαπραγμάτευσης θα είναι απλός.

ΑΕΠ και πλεόνασμα τα όπλα της Ελλάδας

Τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας αναμένεται να ενισχύσουν τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και η συγκράτηση της ύφεσης το 2013 στο 3,7%, όπως ανακοινώθηκε χθες. Μέγεθος που κινείται κάτω από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για 4% και τις προηγούμενες προβλέψεις της τρόικας για 4,2%.
Για το πρωτογενές πλεόνασμα, πάντως, ο ευρωπαίος αξιωματούχος κράτησε επιφυλακτική στάση, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να έχει κάποιος βέβαιη άποψη και υπό αυτή την έννοια τον εκπλήσσει η βεβαιότητα της κυβέρνησης. Ωστόσο πρόσθεσε ότι αν επιβεβαιωθεί η κυβέρνηση όλοι θα είναι ικανοποιημένοι. 

Οι στόχοι
1. Συμφωνία με την τρόικα και έγκριση - κατ' αρχήν - της επόμενης δόσης 
2. Απόφασης της ευρωζώνης για μείωση του χρέους
3. Εξοδος στις αγορές, που θα ακολουθήσει την απόφαση για τη μείωση του χρέους

tanea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...