Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 3 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...


Νέα βόμβα στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα βάζουν οι δανειστές. Μόλις ξεκίνησε η συνεδρίαση του Euroworking Group, διέρρευσε στο Reuters ...

η πληροφορία για έγγραφο που έχει προετοιμαστεί για το Eurogroup της Δευτέρας σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλο, εξετάζουν την επέκταση του ελληνικού Μνημονίου για 6 μήνες ως τα τέλη του 2015 για να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Αθήνα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.


Οι υπουργοί της Ευρωζώνης εξετάζουν την επέκταση του προγράμματος της ελληνικής διάσωσης, που κανονικά θα έληγε φέτος, κατά έξι μήνες έως τα μέσα του 2015, για να δώσουν στην Αθήνα περισσότερο χρόνο να συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων, αναφέρει σχετικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters.

Το έγγραφο επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης μόνο κατά τρεις μήνες έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2015 και το ενδεχόμενο παράτασης έως το α’ εξάμηνο του 2016, για να συμπέσει με το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ.

Όμως, η παράταση του προγράμματος για περισσότερο διάστημα από λίγες μόνο εβδομάδες θα περιπλέξει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να εξασφαλίσει θετικό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, αφού έχει υποσχεθεί την έξοδο από το πακέτο διάσωσης της ΕΕ/ΔΝΤ στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Μια επιμήκυνση του προγράμματος είναι απαραίτητη, καθώς οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται ακόμα σε διαπραγματεύσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Αθήνα για να λάβει τα 1,8 δισ. που απομένουν, να εξασφαλίσει την πιστωτική γραμμή στήριξης μετά τη λήξη του Μνημονίου και να επιστρέψει στις αγορές.

Πάντως αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτημα παράτασης.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η τεχνική παράταση θα επιτρέψει την απελευθέρωση προς την Ελλάδα κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων (SMP) και την εκταμίευση άλλης μίας δόσης 3,5 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Υπό αυτό το σενάριο, παρά τη μεγαλύτερη περίοδο διαθεσιμότητας των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αμέσως μετά το τρέχον πρόγραμμα θα ακολουθήσει μία προληπτική γραμμή πίστωσης σε μορφή ενός ECCL, εφόσον εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα και γίνει η εκταμίευση, παρέχοντας έτσι στην Ελλάδα ένα... χρηματοοικονομικό μαξιλάρι εφόσον χρειαστεί», αναφέρει το έγγραφο.

Το ECCL έχει διάρκει ενός έτους και μπορεί να ανανεωθεί δύο φορές για έξι μήνες κάθε φορά. Το ύψος του θα φτάσει έως τα 11,5 δισ. ευρώ, όσο το ποσό που έχει μείνει αναξιοποίητο στο Ταμείο από τα κεφάλαια που παρείχε η Ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

«Ενώ μια μικρότερη παράταση μπορεί να μην είναι επαρκής για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων νομοθετικών ενεργειών ιδιαίτερα υπό το υφιστάμενο πολιτικό πλαίσιο στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη παράταση θα είναι δύσκολο να εκληφθεί ως τεχνική», αναφέρει το έγγραφο.


 www.newmoney.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...