Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Υπάρχει σχέδιο άλωσης των ελληνικών τραπεζών από ευρωπαϊκά συμφέροντα - Πρέπει να αποτραπεί η απώλεια της ελληνικότητας των τραπεζών και το ΤΧΣ



Ένα ευρύτερο σχέδιο άλωσης των ελληνικών τραπεζών φαίνεται ότι έχουν επεξεργαστεί ορισμένοι ευρωπαϊκοί κύκλοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί ένα ενδιαφέρον περιουσιακό στοιχείο το οποίο ορισμένοι στην Ευρώπη θα ήθελαν να αποκτήσουν ώστε να διασφαλίσουν και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί προς την Ελλάδα αλλά και να αποκτήσουν μέρος του κοινωνικού πλούτου της χώρας τις καταθέσεις με επίσης απώτερο στόχο να  διασφαλιστούν τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες το σχέδιο άλωσης στηρίζεται σε μια δομική παραδοχή ότι οι τράπεζες θα καταστούν κεφαλαιακά ανεπαρκείς και θα καταλήξουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα διαχειρίζεται πλέον 20-30 δις ευρώ.
Το σχέδιο έχει ως εξής.
Όχι σε αυτή την φάση αλλά σε χρόνο εύθετο οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ελεγχθούν μετοχικά.
Πρωτίστως όμως θα πρέπει να εξυγιανθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τα δάνεια και τα ομόλογα.
Το πείραμα της Credit Agricole στην Ελλάδα τι κατέδειξε ότι οι Γαλλικές τράπεζες ακολουθούν επιθετική πολιτική προβλέψεων και διενεργούν υψηλότατες προβλέψεις ενώ οι ελληνικές υπολείπονται στην κλίμακα προβλέψεων σημαντικά.
Πως θα διασφαλιστεί ότι τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών είναι υγιή; Πως θα διασφαλιστεί ότι οι προβλέψεις είναι επαρκείς;
Με τον ξένο οίκο που θα ελέγξει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα οι ευρωπαίοι θα έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης.
Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι το χρέος τα ομόλογα.
Με την λύση που προτάθηκε δεν είναι βέβαιο αν κλείνει ο κύκλος των ζημιών από τα ομόλογα Ελλάδος αλλά το βέβαιο είναι ότι ξεκινάει ο κύκλος μετριασμού των ζημιών.
Π.χ. αν εγγράψουν 20% ζημίες από ομόλογα λόγω  απομείωσης σε ένα δεύτερο στάδιο θα μπορούσαν να εγγράψουν ζημίες 30% και συνολικά να έχει απομειωθεί το χρέος στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών 50% με βάση το απώτερο πλάνο.
Μέσα στο πλάνο περιλαμβάνεται και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αν ενταχθούν οι ελληνικές τράπεζες στο Ταμείο θα είναι εύκολη καλή και φθηνή λεία για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Όλα αυτά αποτελούν ένα ευρύτερο σχέδιο εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών με στόχο την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου που είναι η άλωση των τραπεζών σε εξευτελιστικές τιμές από ευρύτερα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά συμφέροντα.
Αν το σχέδιο αυτό υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου θα χαθεί η ελληνικότητα των τραπεζών και αυτό θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί.
Θα πρέπει να διατηρηθεί η ελληνικότητα των τραπεζών που αποτελούν ένα εθνικό κεφάλαιο για την οικονομία της χώρας.
Οι τράπεζες πρέπει να προστατευτούν…..

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...