Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Οι αγορές δεν ξεγελιούνται


Wall Street Sign. Author: Ramy MajoujiImage via Wikipedia
Αντέδρασαν λίγο θετικά οι αγορές την πρώτη μέρα μετά την συμφωνία μας με την Ευρώπη και αυτό ήταν. Μετά και πάλι στην πίεση. Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης, αλλά και οι γραφειοκράτες τους, είναι ότι δεν μπορούν να ξεγελάνε τις αγορές όπως ξεγελάνε τους λαούς τους.

Οι λαοί ξεγελιούνται εύκολα. Πετάς ένα: "πράσινη ανάπτυξη" ή ένα "...Ναι στην προοπτική. Ναι στην υπευθυνότητα....", και καθάρισες. Αν σε πιέσουν λίγο αναπτύσσεις και κανένα "τιμολογημένο" οικονομικό πρόγραμμα που παρουσιάζεις με κάθε επισημότητα που στην ουσία δεν αξίζεις και το παίζεις και μάγκας στους άσχετους.

Αυτά όμως δεν τα τρώνε οι αγορές, ούτε τρώνε τις σαχλαμάρες των Τρισέ, Μέρκελ, Σαρκοζύ που όλοι είναι πολιτικοί. Μα νόμιζαν στ' αλήθεια ότι μπορούν με φτηνά κολπάκια να ηρεμήσουν τις αγορές; Ίσως στην τελική να μην τους ενδιαφέρει και τόσο.

Αυτό όμως που πρέπει να καταλάβουμε εδώ στην Ελλάδα που μας ενδιαφέρει πολύ είναι ότι έχουμε άμεση ανάγκη από παύση πληρωμών και άμεση μείωση του δημοσίου χρέους, δεν έχουμε ανάγκη από νέα δάνεια, έχουμε ανάγκη από παύση πληρωμών και με κάποιο τρόπο ένα σπρώξιμο στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

Όμως εδώ βλέπετε ότι δεν μπορούμε να κουνήσουμε ούτε 1 εκατοστό πόσο μάλλον να τρέξουμε μίλια σε λίγα λεπτά.

Οι αγορές λοιπόν δεν θα ξεδιψάσουν με τίποτα λιγότερο από το απολύτως απαραίτητο, δηλαδή χρεοκοπία με δραματική διαγραφή/αναδιάρθρωση χρέους και εύρεση ενός τρόπου προσομοίωσης μιας υποτίμησης ή έξοδό μας από το ευρώ.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...