Ο Γερμανός «τοποτηρητής» Χορστ Ράιχενμπαχ φρόντισε όλο το προηγούμενο διάστημα να περάσει σχεδόν απαρατήρητος από το μαλακό υπογάστριο της ελληνικής κοινωνίας. Δεν έκανε υπερφίαλες δηλώσεις, δεν προκάλεσε, ούτε καν ενόχλησε. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του κινήθηκαν όλες στο πνεύμα της κατανόησης έναντι των Ελλήνων, και της υπερ-ανάδειξης των θυσιών της ελληνικής κοινωνίας, στο πλαίσιο των μέτρων ακραίας λιτότητας που επέβαλε το Μνημόνιο.
Όπως αποδεικνύεται, ο Χορστ Ράιχενμπαχ…
έβλεπε μακριά, και δεν είχε καμία διάθεση να ακυρώσει τις προσωπικές προοπτικές του ως «Κυβερνήτη» της Ελλάδας. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι στη δική του Task Force, η οποία φυσικά θα ενισχυθεί αριθμητικά και θα εμπλουτιστεί ποιοτικά, θα ανατεθεί η πολυθρύλητη «εποπτεία» της Ελλάδας, από τη στιγμή που θα οριστικοποιηθεί το «κούρεμα» του χρέους της Αθήνας, και οι δανειστές μας θα θεωρήσουν ότι αποκτούν πλέον πρόσθετα, κυριαρχικά δικαιώματα επί της χώρας μας.
Ήδη άλλωστε έχουν δει το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ, όπως το χθεσινό του «Πρώτου Θέματος», που αναφέρονται πολύ συγκεκριμένα και με λεπτομέρειες, στο πως θα δομηθεί η… εκχώρηση της διακυβέρνησης του τόπου.
Το φορολογικό σύστημα, και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν στη διοικητική δομή του κράτους, είναι τομείς που θα αναλάβουν Γερμανοί επίτροποι. Προκειμένου να επιβάλλουν σιδηρά πειθαρχία, να μην αφήνουν περιθώρια, να «τσαλακώσουν» κάθε καθυστέρηση που προκύπτει από το λεγόμενο «πολιτικό κόστος».
Οι Γάλλοι θα ασχοληθούν με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Προκειμένου να ελέγχουν τις δαπάνες, αλλά και να εξορθολογίσουν το δίπολο «έσοδα-έξοδα», ώστε στο τέλος κάθε χρόνου, να μην αυξάνεται το δημόσιο έλλειμμα των κρατικών ταμείων.
Τις ιδιωτικοποιήσεις θα τις αναλάβουν οι Ολλανδοί. Που μέχρι σήμερα έχουν πειραματιστεί στη δική τους, ιδιόμορφη οικονομία. Με ικανοποιητικά, είναι αλήθεια, αποτελέσματα, χωρίς ωστόσο αυτό να προδικάζει και ότι θα καταφέρουν να βρουν στην Ελλάδα κώδικα επικοινωνίας με το βαθύ συνδικαλιστικό κατεστημένο.
Όσο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, που κρίνεται αναγκαία για να αντέξει η πραγματική οικονομία, και να ενισχυθεί στην πράξη το κλίμα προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό, η ευθύνη θα περάσει στα χέρια των Φινλανδών.
Ξεχάσαμε κάτι; Α, ναι… Το Μέγαρο Μαξίμου, και η πολιτική διεύθυνση του τόπου, την οποία άλλωστε έχει ήδη εκχωρήσει στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Γιώργος Παπανδρέου. Εκεί, τα κλειδιά θα παραχωρηθούν στον ίδιο τον Χορστ Ράιχενμπαχ. Γιατί, ο επικεφαλής της Task Force έχει συμπεράνει ότι τη μεγαλύτερη εποπτεία την χρειάζεται το πρωθυπουργό γραφείο.
ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
http://www.statesmen.gr/