Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Κουίκ: Βουβός θεατής ο Στουρνάρας για τον Ερημίτη...
Ως βουβό θεατή χαρακτηρίζει τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛΛ, Τέρενς Κουίκ, στο θέμα του Ερημίτη, μιας κι όπως αναφέρει, δεν απάντησε σε ερώτηση του για την παραχώρησή του, αλλά προτίμησε την παράθεση σαθρών και διάτρητων θέσεων του ΤΑΙΠΕΔ.
Αναλυτικά, ο κ. Κουίκ, αναφέρει ότι:

Βουβός θεατής για μία ακόμα φορά ο Υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας ο οποίος σε Ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ για το ξεπούλημα της απείρου φυσικού κάλλους έκτασης περιοχής «Ερημίτης», προτίμησε αντί δικής του απάντησης, να παραθέσει τις σαθρές και διάτρητες θέσεις του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Τασσόμενος στο πλευρό Συντονιστικής Επιτροπής Κασσωπαίων Κέρκυρας, αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής που μάχονται ενάντια στο ξεπούλημα ενός ακόμα φιλέτου που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, ο Τέρενς Κουίκ προσυπογράφει το άρθρο της Χαράς Τζαναβάρα, που δημοσιεύθηκε σε πληθώρα τοπικών ΜΜΕ και ιστολογίων:

«Προσφυγή του Δήμου Κέρκυρας στο ΣτΕ εγείρει ζήτημα ακυρότητας της μεταβίβασης των δασικών ακινήτων και του αιγιαλού από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ

Μια μικρή «λεπτομέρεια» απειλεί να τινάξει στον αέρα την πρώτη και πολυδιαφημισμένη εκχώρηση του δημόσιου κτήματος στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Η υπόθεση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας ύστερα από προσφυγή του δήμου του νησιού και η απόφαση, που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, θα αποτελέσει πρόκριμα και για…το υπόλοιπο πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας γης.

Της Χαράς Τζαναβάρα

Το επίμαχο κτήμα των περίπου 500 στρεμμάτων δηλώθηκε το 1982 από το ίδιο το Δημόσιο στην Κτηματική υπηρεσία της Κέρκυρας ως 12 διακριτά ακίνητα. Από αυτά, όμως, τα πέντε, με βάση τη δήλωση του Δημοσίου, είναι αμιγώς δασικά και έχουν συνολική έκταση 274,2

στρεμμάτων. Αλλά και τα υπόλοιπα επτά δεν είναι και τόσο «καθαρά» καθώς υπάρχουν δύο που περιλαμβάνουν 59 στρέμματα αιγιαλού. Στη μία περίπτωση μάλιστα, μέσα στη ζώνη αιγιαλού βρίσκεται και ο προστατευόμενος βιότοπος της Βρωμολίμνης.

Με βάση το Σύνταγμα, τα δάση και οι αιγιαλοί αποτελούν δημόσια περιουσία και δεν μπορούν να μεταβιβαστούν. Αυτό σημαίνει ότι είναι άκυρη η αρχική μεταβίβασή τους στο ΤΑΙΠΕΔ, που ακριβώς λόγω της συνταγματικής επιταγής διαχειρίζεται μόνον την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου. Ακριβώς γι” αυτόν τον λόγο η εκχώρηση στους επενδυτές προβλέπεται να γίνει με «δικαίωμα επιφάνειας», έναν νομικό όρο που αφορά γήπεδα τα οποία μπορούν να οικοδομηθούν. Εχει ενδιαφέρον ότι αν το κτήμα είχε δηλωθεί ως ενιαίο θα μπορούσε να μεταβιβαστεί χωρίς αυτά τα προβλήματα.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι το παραχωρούμενο από το ΤΑΙΠΕΔ δικαίωμα επιφάνειας αφορά κτίσματα και μόνον και όχι στο έδαφος. Εφόσον όμως δεν μπορούν να γίνουν κτίσματα στα δασικά ακίνητα και αφού αυτά είναι αυτοτελή, δεν είναι δυνατόν να παραχωρήσει επιφάνεια επί αυτών», αναφέρεται στην προσφυγή του Δήμου της Κέρκυρας στο ΣτΕ. Για τους ίδιους λόγους ζητά να γίνει μερική ακύρωση και για τα δύο ακίνητα που περιλαμβάνουν ζώνη αιγιαλού.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον την απόφαση του ΣτΕ, αφού ο επενδυτικός όμιλος έχει δηλώσει ότι θα υπογράψει τη σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ μόνον αν τεθεί αναβλητική αναίρεση περί απόρριψης των αιτήσεων ακύρωσης», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος του δήμου Κ. Κατερινόπουλος, που μας εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνονται εξαγγελίες για επενδύσεις σε ακίνητα που δεν είναι απολύτως «καθαρά».

Όλα αυτά με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αφού έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη, το οποίο προβλέπει διαδικασίες super fast track για μεγάλες επενδύσεις, χωρίς να λαμβάνει μέριμνα σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, παρακάμπτοντας τα πολεοδομικά γραφεία, τις δασικές υπηρεσίες και την αρχαιολογία».


 http://www.corfupress.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...