Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Σωστοί και λάθος χάρτες για την Ελληνική ΑΟΖ


imageΔεν μου αρέσει αυτό που κάνω αλλά πέρα απο αυτό υπάρχει το “πρέπει”. Σας έχω παρουσιάσει το χάρτη της Ελληνικής ΑΟΖ όπως είναι ή όπως θα έπρεπε να είναι (βλέπετε εδώ και εδώ). Με ενοχλεί η πεισματική διάθεση κάποιων σε όλο το διαδίκτυο να διασπείρουν χάρτες της Ελληνικής ΑΟΖ, που έχουν λάθη, οφθαμλομοφανή λάθη.
Προσέξετε τους κύκλους που έχω ζωγραφίσει με κέντρα τα σημεία G, M, Z, A, X. Ολα τα σημεία της περιφέρειας κάθε κύκλου ισαπέχουν απο το κέντρο του. Τα σημεία αυτά είναι σημαντικά στον....
καθορισμό των ορίων των ΑΟΖ. Σύμφωνα με την αρχή της μέσης γραμμής (μέση απόσταση) για τη χάραξη μιας ΑΟΖ, το σημείο G πρέπει να ισαπέχει από τη Ρόδο, τη μέση απόσταση των παραλίων της Τουρκίας και το Καστελόριζο. Το σημείο Μ πρέπει να ισαπέχει από το Καστελόριζο, την Τουρκία και την Κύπρο. Το σημείο Ζ πρέπει να ισαπέχει απο το Καστελόριζο, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Το σημείο Χ πρέπει να ισαπέχει από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Το σημείο Α πρέπει να ισαπέχει απο την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Αυτά στο χάρτη που έχω χαράξει για την Ελληνική ΑΟΖ εδώ συμβαίνουν. Ο χάρτης αυτός είναι σωστός.
Δεν είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που αποδεικνύω επιστημονικά λάθη. Κάποιος πρέπει να κάνει αυτό το δυσάρεστο έργo αλλοιώς η επιστήμη δεν θα προχωρούσε. Για να επεκτείνεις μια θεωρία ή άποψη πρέπει να εξετάσεις και αν έχει λάθη.
Οι επόμενοι χάρτες που θα σας παρουσιάσω έχουν λάθη στη χάραξη των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ στην ευαίσθητη περιοχή του Καστελόριζου. Τα λάθη τους βασίζονται στο λάθος υπολογισμό του σημείου G, το οποίο ΔΕΝ ΑΠΕΧΕΙ εξίσου από τη Ρόδο, τα παράλια της Τουρκίας και το Καστελόριζο.
Ο λάθος υπολογισμός της θέσης του σημείου G δίνει περισσότερο χώρο ΑΟΖ στην Τουρκία και αυτό είναι ξεκάθαρο. Το Τούρκικο “δόντι” είναι μικρότερο στο δικό μου χάρτη από στους χάρτες εκείνων. Το μέγεθος του λάθους απο πλευράς έκτασης είναι μια περιοχή όσο η Ρόδος. Οσον αφορά τη παραχώρηση υδρογονανθράκων μιλάμε για εκατοντάδες δίς ευρώ (βλέπετε και εδώ).
Αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ Ευκλείδια γεωμετρία όχι γιατί υστερώ σε αριθμητικές τεχνικές αλλά γιατί η απόδειξη του “λάθους” μπορεί να γίνει αντιληπτή σε πολύ κόσμο. Ακόμη και ο Αβραμόπουλος θα μπορούσε να την αντιληφθεί (δεν ορκίζομαι…).
image
image
Οπα, πού πάτε ρε.  Περιμένετε. Εχει και άλλους δύο χάρτες που δείχνουν το Καστελόριζο και μεγαλώνουν το δόντι στο Καστελόριζο…
imageimage
Από όλους αυτούς το βραβείο του μεγαλύτερου λάθους παίρνει ο κάτω δεξιά. Η βλακεία και η ασχετοσύνη είναι ανίκητη.
Πρώτα βάζουμε το σημείο του κέντρου της περιφέρειας του κύκλου G, μετά χαράσσουμε την περιφέρεια μέχρι την πλησιέστερη απόσταση γής και μετά καταλαβαίνουμε ότι διεθνώς μόνο ένας χάρτης της ΑΟΖ δεν μας κάνει ρεζίλι… είναι αυτός που έχει θαλασσί χρώμα και όχι κόκκινο. Βρέστε τον.
Σήμερα σας έμαθα την αξία των σημείων G, M, Z  και A. Art σε χάρτες (smoothing) δεν κάνουμε παρά μόνο εκεί που δεν έχει σημασία.


 http://zcode-gr.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...