Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Η «ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ


To ΔΝΤ έχει ήδη σηκώσει το «γάντι» προς την Ευρώπη
Γράφει ο Βαγγέλης Βιζτηλαίος

Οι εκθέσεις που δημοσιοποίησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την
Ελλάδα έδειξαν...

με σαφήνεια ότι η μεγάλη σύγκρουση για το ελληνικό χρέος είναι όλο και πιο κοντά, με το Ταμείο να έχει ήδη σηκώσει το γάντι προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Η έκθεση που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ την Τετάρτη έθεσε για ακόμα μία φορά την ανάγκη της εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσιονομικού χρέους, μέσω νέου «κουρέματος» ζητώντας από την Ε.Ε. να δώσει τα επιπλέον 5,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό.

Παράλληλα, διαμηνύει ότι τον Σεπτέμβριο, που έχει προγραμματιστεί η επόμενη αξιολόγηση, θα θέσει το ζήτημα χρέους και της 12μηνης επάρκειας χρηματοδότησης. Το βράδυ της Πέμπτης, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ ρωτήθηκε για την πιθανότητα κουρέματος, κάλεσε τους Ευρωπαίους «να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους», στέλνοντας εκ νέου μήνυμα.

Σημειώνεται ότι, την ημέρα της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Ταμείου οι εκπρόσωποι της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέρριπταν για ακόμα μία φορά την προοπτική περαιτέρω απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Αντίθετη άποψη είχε το στέλεχος του Ινστιτούτου Ifo, Κάι Κάρστενσεν, που έθεσε ξανά ζήτημα την Πέμπτη μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Το ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο κούρεμα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, γιατί οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής της τρόικας δεν υλοποιούνται σε καμία περίπτωση, παρά το πρώτο κούρεμα».

Ο Κάρστενσεν προβλέπει ότι το φθινόπωρο η Ελλάδα θα ζητήσει συγκεκριμένη βοήθεια. Και για να μη φανεί ως παραγραφή αξιώσεων, μετά τις εκλογές θα αρχίσει και πάλι διάλογος για μέτρα που να μειώνουν την πραγματική αξία, αλλά όχι την ονομαστική. «Εάν αυτό επαρκεί για τη σταδιακή μείωση του χρέους, μένει να το δούμε» σημειώνει ο ίδιος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt την Παρασκευή, σύμφωνα με το οποίο «εκτός από τους υπεύθυνους στη γερμανική κυβέρνηση ο κάθε μυημένος στην υπόθεση από την κυβέρνηση ξέρει ότι μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει κούρεμα.

Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι το θέμα δυσαρεστεί τους ψηφοφόρους. Στο τέλος όμως θα πρέπει να υποκύψουμε στην αλήθεια, όπως υπαραδέχονται κυβερνητικοί κύκλοι».

Το τελικό ξεκαθάρισμα ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον θα γίνει το φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές εκλογές (22 Σεπτεμβρίου) είτε με μια μεγάλη σύγκρουση είτε με τις δύο πλευρές να ρίχνουν νερό στο κρασί τους, βρίσκοντας μία μέση λύση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πάντως, δεν φαίνεται να έχει και πολλές επιλογές, αφού οι κλυδωνισμοί γίνονται όλο και πιο έντονοι στο εσωτερικό του.

Οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία εκφράζουν όλο και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για τη χρηματοδότηση των χωρών της ευρωζώνης. Η ανάκληση του «αντάρτη» Πάουλου Νογκέιρα Μπατίστα, από τον υπουργό Οικονομικών της Βραζιλίας δείχνει τις έντονες πιέσεις που ασκούνται εντός του εκτελεστικού συμβουλίου του.

Οι New York Times έγραψαν την Πέμπτη ότι μπορεί να μην είναι σπάνιο το γεγονός τα 24 μέλη του συμβουλίου του ΔΝΤ να διαφωνούν μεταξύ τους, ωστόσο η διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αυτές οι διαφωνίες πολύ σπάνια γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό.

«Αυτό το γεγονός καθιστά πολύ σημαντική τη δήλωση του κ. Μπατίστα» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη από την πλευρά της μπορεί να αναγνωρίζει ότι θα υπάρξει «τρύπα» το 2014, όμως ουσιαστικά δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς θα καλυφθεί. Είναι σίγουρο ότι χωρίς πειστικές απαντήσεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ πιθα νό να αποχωρήσει.

Οι Financial Times, έδωσαν χθες κλίμα με δημοσίευμά τους, στο οποίο τονιζόταν ότι «έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να σηκώσει το βάρος των δικών της προβλημάτων».

«Ελευθερώνοντας το ΔΝΤ από τον “νεκρό γάμο” του με την Ευρώπη θα καταστεί ευκολότερο στο Ταμείο να πει την αλήθεια, όπως ακριβώς την βλέπει, και πιο δύσκολο για την ευρωζώνη να αγνοήσει τις αποτυχίες της πολιτικής της» υπογραμμίζουν οι FT προβλέποντας ότι θα χρειαστεί και δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.


 http://www.triklopodia.gr/2013/08/blog-post_499.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...