του Κώστα Στούπα
Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών είναι σαφή: Η μέχρι πρότινος αιχμή του δόρατος των μεταρρυθμιστικών προθέσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας, φαίνεται να ανακρούει πρύμναν...
Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο υπουργός άλλαξε στάση απέναντι στους γιατρούς, ενώ πριν λίγες μέρες άλλαξε στάση και απέναντι στους φαρμακοποιούς.
Οι τελευταίες ειδήσεις συγκλίνουν πως ο Υπουργός θα υποστηρίξει τις θέσεις των φαρμακοποιών στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Μιλώντας την Κυριακή στην έκτακτη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι δέχεται πιέσεις για τα εξής θέματα:
Το ποσοστό κέρδους, τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), την τιμή τους, τα πληθυσμιακά κριτήρια και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Όπερ, ανταγωνισμός και φθηνότερα φάρμακα στις καλένδες των συντεχνιακών συμφερόντων προς το παρόν, προφανώς προς άγραν δημοσκοπικών εντυπώσεων και ενδεχομένως ψήφων.
Αν αλλάζει στάση ο Υπουργός Υγείας που μέχρι πρότινος υποστήριζε πως πρέπει να κάνουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις απ’ όσες απαιτεί το μνημόνιο και η τρόικα, και στοιχίζεται στη γραμμή της χάραξης κόκκινων γραμμών στα στοιχειώδη που ζητάνε οι γραφειοκράτες της τελευταίας, τότε τι θα συμβεί με τους άλλους καρεκλοκενταύρους της κυβέρνησης;
Ούτως ή άλλως στο μέτωπο της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, του κλεισίματος άχρηστων οργανισμών και της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων μικρή ως ελάχιστη πρόοδος έχει συντελεστεί.
Είναι φανερό πως οι παραπάνω εξελίξεις δεν είναι άσχετες από τα σενάρια πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αν το επιτρέψουν ή το επιβάλλουν οι συνθήκες.
Είναι προφανές πως η κυβέρνηση θα αργήσει να κλείσει το θέμα που άνοιξε το Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση της μείωσης των μισθών των ενστόλων, καθώς αποτελούν σημαντική δεξαμενή ψήφων...
Οι αγρότες αρχίζουν τις κινητοποιήσεις ζητώντας αφορολόγητο της τάξης των 40.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, ήτοι να μην πληρώνει κανείς φόρους ουσιαστικά και να συνεχίσουν να πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια που δεν έχουν μάθει να κλείνουν δρόμους και να καταλαμβάνουν κτήρια...
Είναι προφανές πως πέραν των φόρων και των προστίμων, των κατασχέσεων σπιτιών και καταθέσεων, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει και ακόμα λιγότερα πρόκειται να αλλάξουν.
Η πρώιμη προεκλογική περίοδος σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση του κλίματος τρομοκρατίας, αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά στην προσπάθεια αναστροφής της πτώσης της οικονομίας και μείωσης της ανεργίας.
Προφανώς και όλα αυτά αναμένεται να έχουν επίδραση και στο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 και τις προσδοκίες αναδιάρθρωσης του χρέους.
Η κατάσταση επιδεινώνεται...
Η κυβέρνηση ακόμη και θετικές ειδήσεις που επωάζονται εδώ και καιρό φαίνεται να καθυστερεί να τις ολοκληρώσει. Μάλλον σχεδιάζει ένα μπαράζ θετικών εξελίξεων εγγύτερα του χρόνου των εκλογών.
Το βασικό σενάριο της κυβέρνησης αλλά και των εταίρων δεν θέλει πρόωρες βουλευτικές εκλογές φέτος. Κατά συνέπεια αυτές μπορεί να προκύψουν μόνο ως πολιτικό ατύχημα.
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών προκειμένου να ανακόψει την πέραν ενός ορίου ενίσχυση της αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές.
Η χρηματιστηριακή αγορά έχει τα περιθώρια να κινηθεί ψηλότερα φέτος, πριν τη βασική μεσοπρόθεσμη διόρθωση και αυτό θα είναι την περίοδο του θετικού μπαράζ προεκλογικών εξελίξεων.
Το ερώτημα είναι αν μετά τις ευρωεκλογές θα μπορέσουν να προχωρήσουν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που αναβάλλονται τώρα.
Ερώτημα αποτελεί επίσης αν τα έσοδα και οι φορολογικές εισφορές είναι βιώσιμα και ιδίως σε περιβάλλον επιδείνωσης του κλίματος λόγω της σεναριολογίας των πρόωρων εκλογών.
capital.gr