Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ρέγκλινγκ: Πέρασαν τα χειρότερα για Ελλάδα, άρχισαν οι επαφές με ΔΝΤ για το χρέος....


Το χειρότερο από το βάρος της προσαρμογής έχει περάσει για την Ελλάδα, τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal ο επικεφαλής του...
Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας μάλιστα πως ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ελληνικό χρέος, οι οποίες θα εντατικοποιηθούν από τα μέσα του έτους.

«Θα εξαρτηθεί από την επόμενη αξιολόγηση, η οποία έχει καθυστερήσει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, προσθέτοντας πως «κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μια κατάληξη στην αξιολόγηση. Και τότε θα το δούμε αυτό μαζί τον Μάιο, Ιούνιο ή κάπου εκεί».

Σημειώνεται ωστόσο πως κατά την πρόσφατη τακτική ενημέρωση του ΔΝΤ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Γουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε πως το Ταμείο δε διαβλέπει στο άμεσο μέλλον νέες συζητήσεις για τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σχετικά με την εσωτερική υποτίμηση και την επακόλουθη μείωση των εισοδημάτων, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτιμά πως η εσωτερική υποτίμηση «έχει κάνει τον κύκλο της», και συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματα.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενος παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτιμά ότι η χώρα μας όντως θα χρειαστεί κάποια πρόσθετη στήριξη, η οποία ωστόσο ««θα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα.

»Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και αυτό εξαρτάται εν μέρει από τις πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και από το ευρύτερο περιβάλλον, κάτι που είναι πέρα από τον έλεγχο της κυβέρνησης», προσέθεσε.

Τόνισε ωστόσο εκ νέου την ανάγκη εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, για τα τραπεζικά συστήματα των χωρών που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, ο κ. Ρέγκλινγκ είναι καθησυχαστικός: «Έχουμε δει τα stress tests από τις πέντε αυτές χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος) αρκετές φορές με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων του ιδιωτικού τομέα, η PIMCO στην Ιρλανδία, η Blackrock στην Ελλάδα. Γι’ αυτό η ΕΚΤ πάντα λέει ότι θα της προξενούσε μεγάλη εντύπωση αν προκύψουν μεγάλες εκπλήξεις. Μπορεί να υπάρξουν μικρές εκπλήξεις, αλλά μεγάλες δεν νομίζω».

Πηγή: www.skai.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...