Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Οι Έλληνες βουλευτές πέρασαν στην αντεπίθεση...


Ειδική συνεδρίαση χθες στη Βουλή στο πλαίσιο της «εξεταστικής επιτροπής» για τα πεπραγμένα της τρόικας στο ευρωκοινοβούλιο.

Τον λόγο πήραν οι Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές, από τις ομιλίες των οποίων ξεχώρισε αυτή του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Αφού εξέφρασε την...
βαθιά του θλίψη για το ότι βλέπουν μία μικρή μόνο μη αντιπροσωπευτική μικρογραφία του ελληνικού κοινοβουλίου και όχι όλους τους βουλευτές, ενώ και εκείνοι δεν έχουν την άνεση του χρόνου να εκφράσουν το «μαρτύριο, τον εξευτελισμό και την ταπείνωση που περνάνε τέσσερα χρόνια, αφού έχουν καταργήσει τον ρόλο της Βουλής», τους επέπληξε ότι «μας θυμηθήκατε ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια μνημονιακής τραγωδίας, όπου η Ελλάδα έχει υποστεί μία απίστευτη καταστροφή», παρόμοια της οποίας δεν έχει υποστεί καμία χώρα σε ειρηνική περίοδο, όπως είπε.

«Αυτό που συνέβη στην χώρα μας δεν ήταν διάσωση, είναι η απόλυτη καταστροφή», είπε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται για έξι χρόνια σε βαθιά ύφεση, τα εισοδήματα των πολιτών μειώνονται σε συντριπτική πλειοψηφία πάνω από 40%, υπάρχει τεράστια ανεργία των νέων, πείνα και εξαθλίωση στους πολίτες.

Τους προέτρεψε μάλιστα να περπατήσουν στους δρόμους της Αθήνας για να δουν αστέγους, εξαθλιωμένους, ανθρώπους να ζητιανεύουν και νέους να μεταναστεύουν ως «σωτήρια αποτελέσματα της “δικτατορίας” της ΕΕ και του ΔΝΤ».

Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για άσκηση εμπειρίας αιώνων της αποικιοκρατίας της Ευρώπης, σε μία χώρα, την Ελλάδα, που δεν υπήρξε ποτέ αποικία. Μίλησε για προβλήματα εθνικής ανεξαρτησίας και κατήγγειλε ότι όλα αυτά τα προγράμματα «υποτίθεται» διάσωσης, όπως είπε, δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση.

«Είναι προγράμματα που επεβλήθησαν», συνέχισε, τονίζοντας ότι ναι μεν συμφώνησαν εκλεγμένες κυβερνήσεις, αλλά όχι οικειοθελώς αλλά με το πιστόλι στον κρόταφο και υπό τον φόβο της χρεοκοπίας και των απειλών για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Τα μνημονιακά προγράμματα δεν ετέθησαν υπό την κρίση του λαού», είπε, ενώ σημείωσε πως η πρώτη κυβέρνηση που τα υπέγραψε εξελέγη με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» και την πρώτη περίοδό της μάλιστα προχώρησε σε παροχές, ενώ η δεύτερη είχε υποσχεθεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τα μνημόνια και τα εφήρμοσε με χειρότερο τρόπο.

Όσο για την προοπτική, σημείωσε ότι «δεν δείχνει κανένα φως στην άκρη του τούνελ», αφού και αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά ύφεσης και τώρα, όπως είπε, συζητάνε νέα μέτρα, τα οποία δεν αντέχει ο λαός.

«Έχει υπονομευτεί η Δημοκρατία, το κοινοβούλιο δεν παίζει τον ρόλο του, λειτουργεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και με πράξεις υπουργικού συμβουλίου, λειτουργεί με επείγουσες διαδικασίες, δεν αποφασίζουν οι βουλευτές αλλά η τρόικα», είπε, καταγγέλλοντας παράλληλα και το προεδρείο που τον διέκοπτε γιατί είχε εξαντλήσει τον χρόνο του, ότι δεν του επιτρέπει να πει όσα θέλουν.

Το θέμα του κουρέματος του χρέους έθεσε ο Δημήτρης Κρεμαστινός επικαλούμενος την προηγούμενη και την νυν ηγεσία του ΔΝΤ που υποστηρίζουν ότι «αν δεν υπάρξει ουσιαστικό κούρεμα του χρέους και παράλληλα αναπτυξιακό δάνειο για ξεπλήρωμα του χρέους, η χώρα είναι καταδικασμένη», την ώρα που από την συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στους Financial Times, προκύπτει ότι η ΕΕ με επικεφαλής τη Γερμανία θέλει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και εμείς να μη συζητούμε για κούρεμα.

Υποστήριξε ακόμα ότι η εγγύηση των καταθέσεων για πάνω από 100.000 ευρώ είναι καταστροφική για την Ελλάδα, αφού «οι μεγάλες καταθέσεις στρέφονται στις χώρες του Βορρά. «Αν υπήρχε στοιχειωδώς εγγύηση καταθέσεων θα μπορούσαν να γυρίσουν πίσω και να έχουμε επενδύσεις», είπε.

«Ποιοι οι στόχοι που είχαν τεθεί εξ αρχής και κατά πόσον λήφθηκαν υπόψη οι συνέπειες στην κοινωνία», ρώτησε ο κ. Δερμετζόπουλος, θυμίζοντας και την πρόταση για «ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο».

Για «απόλυτη έλλειψη σεβασμού στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη», μίλησε ο κ. Μουσουρούλης, θέτοντας παράλληλα ζήτημα μη ορθολογικής δομής των μεταρρυθμίσεων και παρατηρώντας ότι ενώ το μνημόνιο διασφαλίζει θεωρητικά την έκφραση αλληλεγγύης παρέχοντας ρευστότητα, εκλήφθηκε ως «τιμωρητική διαδικασία» λόγω των μέτρων που ελήφθησαν, με αποτέλεσμα την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής και την ενοχοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Κάλεσε δε τους εκπροσώπους της επιτροπής να στείλουν το μήνυμα ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Την ανάγκη να μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα μέσα στην Ευρωζώνη, παρατήρησε η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα. «Πρέπει να αντιμετωπίζουμε και να σώσουμε μία χώρα μέσα στην Ευρώπη», είπε, «δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση των εταίρων αλλά απαραίτητο εργαλείο για να διασωθεί η Ευρωζώνη», συνέχισε, παρατηρώντας ότι ούτε πολιτικά ούτε πολιτισμικά ήμασταν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.

Θύμισε τους λάθος πολλαπλασιαστές, τα κενά του προγράμματος και τις συνέπειές τους και κάλεσε όλους να δουν την επιτυχία της Ελλάδας στον δημοσιονομικό στόχο.

Για «πολιτικές που μετέτρεψαν μία σοβαρή κρίση σε μία καταστροφή», μίλησε η Νάντια Βαλαβάνη, θυμίζοντας ότι η κρίση δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα αλλά από πιο ενάρετα κράτη.

Υποστήριξε ότι παραβιάστηκε το κοινοτικό κεκτημένο για τις εργασιακές συμβάσεις, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του ελληνικού κοινοβουλίου, με τις ημερομηνίες που το αποδεικνύουν όταν στις 4 Μαΐου του 2010 ήρθε το μνημόνιο, μία μέρα μετά συζητήθηκε στην επιτροπή και μία μέρα αργότερα ψηφίστηκε στη Βουλή. Ακόμα και σήμερα, είπε, χρησιμοποιούνται Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με αποτέλεσμα σε μία μέρα να κλείσει η ΕΡΤ.

Στο κλίμα που επικρατούσε στην Ευρώπη την εποχή του πρώτου μνημονίου αναφέρθηκε ο κ. Μαρκόπουλος, σημειώνοντας ότι ανέβασε πολύ το κόστος του δανεισμού, πράγμα που «υποχρέωσε την χώρα να μπει στο μνημόνιο».

Στα ερωτηματολόγια που εστάλησαν στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της ΤτΕ αναφέρθηκε ο κ. Σαχινίδης, σημειώνοντας πως πολλά από τα ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν από αυτά τα πρόσωπα γιατί δεν είχαν τότε την ευθύνη.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το έλλειμμα του 15% δεν έκανε κανέναν μέσα στην ΕΕ να αναρωτηθεί πώς θα ξεπερνιόταν», είπε, χαρακτηρίζοντας χρήσιμο να δούμε τι δεν πήγε καλά στους μηχανισμούς της Ευρώπης.

«Η πολιτική της λιτότητας που εφαρμόστηκε δια του μνημονίου, πέρα από τα λάθη που μετά αναγνώρισαν όλοι, δεν έδωσε τελικά λύση, αφού και η ύφεση και η ανεργία εκτινάχθηκαν σε μεγάλα ποσοστά», είπε ο κ. Βλάχος, ζητώντας την αλληλεγγύη της ΕΕ με τα σημερινά δεδομένα που έχουν αλλάξει από το 2010.

Την ευχή να μην καταντήσει η επιτροπή σαν τις εξεταστικές επιτροπές στην Ελλάδα εξέφρασε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, σημειώνοντας ότι από την προσπάθεια που ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «κρίνεται η αξιοπιστία μας». Για νομιμοποίηση που κρίνεται κατόπιν εορτής μίλησε ο κ. Νεράτζης, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες έχουν χωριστεί σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς και πως θα έπρεπε εξ αρχής να τεθούν πλαίσια στην τρόικα.

Για καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων στην χώρα μας τεράστιο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού να μην έχει πρόσβαση στην υγεία, μίλησε ο Θ. Δρίτσας. «Θα θέσετε τα ερωτήματα και τις προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εγκριθεί ψήφισμα ότι στην χώρα μας δεν ισχύει το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο;», ρώτησε, συνδέοντας τις «έκτακτες συνθήκες» με τις οποίες ψηφίζονται νόμοι με την άνοδο της ακροδεξιάς στην χώρα μας.

«Η χώρα απώλεσε το 25% του εθνικού εισοδήματος», είπε η Ασημίνα Ξηροτύρη, χαρακτηρίζοντας «δραματικό ζητούμενο» την αναδιάρθρωση του χρέους. 
 
 
 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...