Από την Δήμητρα Καδδά
 «Σε καμία διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν υπήρξε τόσο μεγάλη μυστικότητα  κατά την σύνταξη των κειμένων των μνημονίων» αναφέρουν στελέχη των δανειστών.....
Τα δύο εκ των τριών κειμένων της συμφωνίας της 17ης Μαρτίου με την τρόικα δεν είναι ακόμη γνωστά (MEFP και τεχνικό μνημόνιο).

Γραφόταν έως το παρά .. ένα της σημερινής συνεδρίασης του ΔΝΤ στην οποία θα επικυρωθούν. Αλλά- και πάλι - δεν θα δημοσιοποιηθούν παρά κάποιες ημέρες αργότερα, πιθανότατα από το ίδιο το Ταμείο….

Οσο για το ίδιο το ΥΠΟΙΚ, ακόμη δημόσια κείμενα διαθέτει για το "κοινό"  μόνο για την αξιολόγηση του καλοκαιριού του 2013. Ενώ  όποιος θέλει να μάθει τι ορίζει το μόνο γνωστό κείμενο του μνημονίου (MOU), πρέπει να ανατρέξει στα παραρτήματα της έκθεσης αξιολόγησης της Επιτροπής αφού θεωρείται το "ευρωπαικό" κείμενο....

Αναφορικά με τα δύο "εκκρεμή" αναθεωρημένα μνημόνια, τα περιμένουν στελέχη τόσο των δανειστών, παράγοντες της κυβέρνησης και στελέχη του ΥΠΟΙΚ για να… μάθουν  τα νέα – αναθεωρημένα προαπαιτούμενα, στόχους και «αιρεσιμότητες» που θα ακολουθούν την Ελλάδα έως και το πρώτο τρίμηνο του 2016 (έως τότε το ΔΝΤ προβλέπει δόσεις).  Τις προηγούμενες ημέρες αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι συνεχίστηκαν τόσο οι διαπραγματεύσεις για συγκεκριμένα «εκκρεμή» ζητήματα όσο και οι ανταλλαγές «σχεδίων» σε ιδιαίτερα κλειστό κύκλο.

Πολλοί συνδέουν την «μυστικότητα” με τις εκλογές, άλλοι τα συνδέουν και με την ανάγκη να ενσωματωθούν και τα «αποτελέσματα» των εκλογών τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. Θα περιλαμβάνουν τις αιρεσιμότητες για το δημόσιο, τον φοροειπρακτικό μηχανισμό, τις τράπεζες, τις αποκρατικοποιήσεις, τα δάνεια αλλά και για  τα πιθανά μέτρα του 2015 αν η κυβέρνηση δεν κλείσει το δημοσιονομικό «κενό», με πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρώτο μέτρο στη λίστα είναι  η επέκταση της έκτακτης εισφοράς.

Η σημερινή ανακοίνωση του Ταμείου για το χρέος
Τα μέλη του  διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα, πιθανότατα απούσης  της  Christin Lagarde, εγκρίνοντας την διπλή δόση των 3,5 δισ. ευρώ αλλά και τοποθετώντας στο τραπέζι εκ νέου το ζήτημα  αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα  μεγάλο μέρος των μελών του ΔΝΤ θέλει οι αποφάσεις να γίνουν νωρίτερα από το τέλος Φθινοπώρου που σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι, επιθυμώντας την άσκηση πίεσης προς την ΕΕ αλλά και προς  την Αθήνα εξ… αντανακλάσεως.

Σε αυτό το σενάριο, κύκλοι των δανειστών, δεν αποκλείουν να γίνεται σαφής η ανάγκη νέου δανείου προς την Ελλάδα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό  μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015 με τη θέση ότι δεν πρέπει να πειραχθούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ αλλά και ότι παραμένει ακριβή η προσφυγή στις αγορές.

Τα  ίδια στελέχη, περιμένουν να διαβάσουν την σημερινή ανακοίνωση του Ταμείου και για τη στάση του στο δημοσιονομικό πεδίο: δηλαδή για το πόσο «στρογγυλεμένη» ή όχι θα είναι η … σύσταση  πλήρους εφαρμογής  της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από ελληνικής πλευράς, ειδική σημασία δίδεται η αλλαγή στάσης των δανειστών με 10ήμερη άφιξη στην Αθήνα εντός του Ιουλίου των επικεφαλής και όχι των τεχνικών κλιμακίων.

«Η ανησυχία από μία απλή επίσκεψη να καταλήξουμε σε μαραθώνιο υπάρχει» αναφέρουν, εξηγώντας ότι το ΔΝΤ στην προηγούμενη διαπραγμάτευση είχε αναλάβει σαφέστατα το ρόλο του «κακού», αλλά και ότι στο ζήτημα του χρέους εξ … αντανακλάσεως μπορεί να πιέζουν μέσω Αθήνας Βρυξέλλες και Βερολίνο….

Πριν το μεγάλο παζάρι για το χρέος θα λάβει χώρα μία «γερή» πρόγευση προθέσεων για τα 12 ορόσημα της διπλής δόσης της ΕΕ του Μαΐου – Ιουνίου αξίας 2 δισ. ευρώ που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του Αυγούστου. Σε αυτήν την αξιολόγηση  που θα ξεκινήσει από το Eurogroup της 19ης Ιουνίου θα φανούν – αναφέρουν αρμόδια στελέχη – και οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων αλλά και οι προθέσεις της κάθε πλευράς..


Πηγή:www.capital.gr