Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Το Βατερλό της λιτότητας


Οι πολιτικές λιτότητας που επέβαλε η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία απειλούν να εγκλωβίσουν την ευρωζώνη σε μια παγίδα χρέους – αποπληθωρισμού, με καταστροφικές συνέπειες, αναφέρει σε άρθρο του ο επικεφαλής του Re- Define Sony Kapoor.
Ο κ. Kapoor τονίζει ότι η εμμονή στη λιτότητα έχει καταστρέψει την ανάπτυξη και προβλέπει ότι, αν η ΕΚΤ δεν περάσει στο προσκήνιο και η λιτότητα δεν αντικατασταθεί από μια στρατηγική ανάπτυξης, “θα συνεχίσουμε να οδεύουμε προς έναν οικονομικό Αρμαγεδώνα”. 

“Η σχετικά ασήμαντη δολοφονία του Αρχιδούκα Φερδινάνδου οδήγησε τελικά στον θάνατο 15 εκατ. ανθρώπων. Αντίστοιχα, επιτράπηκε στο σχετικά μικρό πρόβλημα της Ελλάδας να οδηγήσει σε μια πραγματική ευρωπαϊκή κρίση, η οποία μπορεί να σημάνει το τέλος του ευρωπαϊκού σχεδίου”, υπογραμμίζει ο κ. Kapoor.
Όσον αφορά τα ευρωομόλογα, εκτιμά ότι αν η ΕΚΤ δεν αναλάβει τελικά ρόλο αυτά δεν θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Επιπλέον, σημειώνει ότι αν η ΕΚΤ δεν δράσει σύντομα θα στείλει στις αγορές το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί να παίξει τον ρόλο του ύστατου δανειστή. 
“Όταν τελικά η ΕΚΤ αποφασίσει υπό την πίεση μιας υπαρξιακής κρίσης να ρίξει τα χαρτιά της, μπορεί να αποδειχθεί πολύ λίγο και πολύ αργά. Αν δεν συμβεί το γρηγορότερο δυνατό, η στήριξη από την ΕΚΤ μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής, όπως και η μόχλευση του EFSF”, προειδοποιεί ο κ. Kapoor.
Η κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος

Σύμφωνα με τον κ. Kapoor, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν την περίοδο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
H απόρριψη από την Ε.Ε. της πρότασης της EBA για έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοδότησης των τραπεζών θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την αστάθεια των τραπεζών, ενώ λανθασμένη ήταν και η καταγραφή της έκθεσης των τραπεζών στα κρατικά ομόλογα. 
“Η πλήρης καταγραφή της έκθεσης στα κρατικά ομόλογα ήταν ένα λάθος, που αναμφίβολα έριξε λάδι στη φωτιά της ευρωπαϊκής κρίσης, ενισχύοντας τις συνδέσεις μεταξύ των αδύναμων τραπεζών και των αδύναμων κρατών”, σημειώνει ο κ. Kapoor.
Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία

Ο κ. Κapoor υποστηρίζει ότι το κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς το χρέος της Ελλάδας παραμένει σε μη βιώσιμα επίπεδα και οι στόχοι του προγράμματος είναι υπερβολικά αισιόδοξοι. Προσθέτει επίσης ότι η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στην επιστροφή των κεφαλαίων από φορολογικούς παραδείσους όπως η Ελβετία.
Όσον αφορά την Ιταλία, προβλέπει ότι δεν μπορεί να δραπετεύσει από το αρνητικό σπιράλ στο οποίο βρίσκεται εάν δεν λάβει πολύ μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΚΤ.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο κ. Kapoor, καθοριστική για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ιταλίας θα αποδειχθεί και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μόντι να επιβάλει φόρους στους πλούσιους και να πατάξει τη φοροδιαφυγή.
Στην περίπτωση της Ισπανίας, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος τα επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη κατάσταση το ήδη τεράστιο πρόβλημά της ανεργίας, ενώ δεν αποκλείεται η νέα κυβέρνηση να έρθει αντιμέτωπη με “κρυφές” απώλειες στον κατασκευαστικό χώρο.

 http://filologos10.wordpress.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...