Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Βόμβα ΔΝΤ και στην Ιταλία


Σχέδιο 600 δισ. ευρώ έχει στα σκαριά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ιταλία. Τηλεφωνική συνομιλία Μόντι-Λανγκάρντ. Πιθανή παρέμβαση και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έρχονται εφιαλτικές μέρες για τους Ιταλούς και την Ευρώπη

Σάλος στην Ιταλία από δημοσίευμα της Λα Στάμπα. Η εφημερίδα ισχυρίζεται στο Κεντρικό της θέμα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας.



Όπως υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα "το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, μπορεί να φτάσει τα εξακόσια δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να δοθεί, στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, περιθώριο δώδεκα με δεκαοκτώ μηνών, για να εγκρίνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς το συνεχές βάρος του δημόσιου χρέους".

Η εφημερίδα, ιδιοκτησίας της αυτοκινητοβιομηχανίας, Fiat, κάνει αναφορά σε τόκους ύψους 4% με 5%, πολύ χαμηλότερους από το 7% με το οποίο η Ιταλία δανείζεται, πλέον, στις αγορές.

Το υψηλότατο όμως, συνολικό ποσό του σχεδίου, υπαγορεύει πιθανή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι οι διαθέσιμοι πόροι του ΔΝΤ, στην φάση αυτή, θα μπορούσαν να μην είναι επαρκείς.

Η Λα Στάμπα, προσθέτει, ότι "υπήρξε τουλάχιστον μία τηλεφωνική συνομιλία του νέου Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπό το φως των συνεχώς εξελίξεων, που καθιστούν παρωχημένες τις αποφάσεις της διάσκεψης G20 των Καννών".

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στην εν λόγω διάσκεψη, ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, "είχε ευχαριστήσει την κυρία Λαγκάρντ για την προσφορά οικονομικής βοήθειας", θεωρώντας ότι η Ιταλία θα μπορούσε να βγει με τις δυνάμεις της, χωρίς έξωθεν στήριξη, από την οικονομική κρίση.

Αν τελικώς, το σχέδιο του ΔΝΤ εφαρμοσθεί, η Λα Στάμπα θεωρεί ότι θα επικεντρωθεί σε δυο σημεία: στην ανάγκη μείωσης του δημοσίου χρέους και ενίσχυσης της ανάπτυξης.

news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...