Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Θύελλα πλήττει το ευρώ


S & P και Fitsch υποβάθμισαν το Βέλγιο - Ιταλία και Ισπανία δανείστηκαν με απαγορευτικά επιτόκια - Προς νέες συνομιλίες για τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης

Εκρηκτική η κατάσταση από το απόγευμα της Παρασκευής στην Ευρωζώνη καθώς οι οικονομίες των ισχυρότερων χωρών δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις αγορές. Μεγάλος εκνευρισμός επικαρτεί στο Παρίσι καθώς σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία δανείστηκαν με απαγορευτικά επιτόκια.


Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Βελγίου, κατά μία βαθμίδα, σε ΑΑ από ΑΑ+ προχώρησαν η Standard and Poor's και η Fitch, διατηρώντας αρνητικό outlook στην αξιολόγηση.

Για την απόφαση αυτή οι δύο Οίκοι επικαλούνται τα αυξημένα ρίσκα για τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Στο μεταξύ σε υποβάθμιση οχτώ ιταλικών τραπεζών προχώρησε την Πέμπτη η Fitch, διατηρώντας τις προοπτικές αρνητικές (αρνητικό το outlook).

Η Fitch αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η υποβάθμιση των ιταλικών τραπεζών αντανακλά τους κινδύνους που προκύπτουν από την μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών εξαιτίας της πτώσης των επιτοκίων, της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναλυτικά, οι τράπεζες που υποβαθμίστηκαν είναι οι Banca Popolare di Sondrio, Credito Emiliano, Banca Popolare dell' Emilia Romagna, Banca Popolare di Milano, Credito Valtellinese, Veneto Banca, Banca Popolare di Vicenza και Banca Popolare dell' Etruria e del Lazio.

Στο μεταξύ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών για το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επισήμανε όμως πως οι αρχές στις οποίες βασίζεται ο μηχανισμός αυτός έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Reuters πως εξετάζεται το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο μηχανισμό στήριξης των κρατών-μελών, ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2013.

Η συζήτηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων γύρω από την αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών που απαιτεί η Γερμανία, προκειμένου να θεσμοθετηθούν στην ευρωζώνη αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Reuters η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης επιθυμεί πλέον να μην προβλέπονται ρήτρες στους κανόνες του ESM.

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και όλες οι υπόλοιπες περιφερειακές χώρες τάσσονται κατά των ρητρών αυτών, ενώ στην αντίθετη όχθη βρίσκονται η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Ωστόσο το Βερολίνο σημειώνουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών ότι η Γερμανία δεν είναι ανυποχώρητη στο θέμα των ρητρών, αλλά θα συναινούσε στην αφαίρεση τους μόνο όταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση των ευρωπαϊκών και αυτό γιατί θέλει πρώτα να εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπόλοιπων κρατών σε αυτές.

tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...