Η απάντηση είναι καταφατική, αλλά, όπως λένε και οι αρμόδιες τραπεζικές πηγές, που επεξεργάζονται όλα τα σενάρια, το επόμενο ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Υπάρχει ζωή με το PSI 3;
Κι αυτό γιατί στην πραγματικότητα, στην περίπτωση αυτή, το «κούρεμα» που θα εισαγάγει α)δεν θα είναι εθελοντικό, αλλά υποχρεωτικό, για όλους και β)ο λόγος που θα έχει αυτόν τον χαρακτήρα θα είναι το ποσοστό του «κουρέματος» που θα προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα φτάνει στο 80%.
Επισήμως, αυτή τη στιγμή, κανείς δεν θα παραδεχθεί ότι υπάρχει και τέτοια εναλλακτική λύση στην άκρη του μυαλού όσων ετοιμάζουν τις «επόμενες λύσεις».
Ανεπισήμως, ωστόσο, η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει, δια παν ενδεχόμενον. Τι θα σήμαινε όμως πρακτικά η προσφυγή σε μια τόσο ακραία λύση;
Όσοι γνωρίζουν, αφήνουν να εννοηθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε το τέλος της ελληνικής οικονομίας, στη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα.
Ο λόγος; Θα περάσει από τη φάση της τακτικής και συντεταγμένης χρεωκοπίας, στη οποία βρίσκεται σήμερα, σε αυτή της ασύνταχτης και άτακτης.
Με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για την επόμενη μέρα της. Αν στην πρώτη περίπτωση, η χώρα έχει να ελπίζει ότι σε 5, 7 ή 10 χρόνια θα επανέλθει στην πρότερη κατάσταση, δανειζόμενη λεφτά από τις ελεύθερες αγορές, στη δεύτερη περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε σε ορίζοντα 25ετίας.
Όπερ σημαίνει ότι διαφορές υπάρχουν και είναι μεγάλες.
newscode.gr