Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Το χαράτσι για τα ακίνητα σε 12 δόσεις το 2012





- “Φεύγει” από τη ΔΕΗ, δεν θα κόβεται το ρεύμα
- Ψάχνουν τρόπο να πληρώνεται μέσω ΓΓΠΣ
- Ψάχνουν τρόπο να διορθώσουν λάθη σε τετραγωνικά κλπ....


Το σήριαλ με το χαράτσι έχει γίνει πλέον κακόγουστο αστείο. Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται πόσο τραγικά ανέτοιμοι ήταν να εφαρμόσουν ένα εισπρακτικό μέτρο και έπαιξαν με την αγωνία του κόσμου και συνεχίζουν να παίζουν ακόμα!
Τώρα, αποφάσισαν ευκολίες πληρωμής, ενώ σκέφτονται ακόμα και αποσυνδεση του τέλους από το λογαριασμό της ΔΕΗ και είσπραξή του από τις εφορίες.
Όμως, ακόμα κι έτσι, οι παλινωδίες τους είναι παροιμοιώδεις!

Έτσι, λοιπόν «ευκολίες πληρωμής» για την εξόφληση σε 12 δόσεις του «χαρατσιού» των ακινήτων, μελετά το υπουργείο Οικονομικών:

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει τη νέα χρονιά η πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς παροχής ρεύματος που εκδίδει η ΔΕΗ.

Ετσι, το οικονομικό επιτελείο το σκέπτεται να αναθέσει και πάλι στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων την έκδοση των εκκαθαριστικών από το 2012.

Στην πράξη όμως το εγχείρημα σκοντάφτει στο γεγονός ότι η ΓΓΠΣ δεν μπόρεσε να υπολογίσει σωστά και να στείλει εκκαθαριστικά ούτε καν για το ΕΤΑΚ του 2009. Όλοι οι φόροι ακινήτων της τελευταίας διετίας έμειναν ανείσπρακτοι. Οι δυσκολίες και τα λάθη αυτά άλλωστε οδήγησαν την κυβέρνηση και στη λύση να υπολογίζει η ΔΕΗ το χαράτσι, με βάση τα στοιχεία που της έδιναν οι δήμοι.

Στο υπουργείο Οικονομικών διατυπώνονται εισηγήσεις να ανατεθεί η αρμοδιότητα για την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων κατευθείαν στις εφορίες, καθώς αυτές διαθέτουν την (πιο) σωστή βάση δεδομένων για τις επιφάνειες των ακινήτων και τις τιμές ζώνης.

Και πάλι όμως οι ΔΟΥ τελούν υπό διάλυση, καθώς άλλες κλείνουν και άλλες ερημώνουν από προσωπικό που εγκαταλείπει άρον-άρον την υπηρεσία. Αν τις επιφορτίσουν και με την είσπραξη των φόρων αυτών, οι υπηρεσίες και το εναπομείναν προσωπικό θα αποσυντονιστούν πλήρως.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών -όπως έχει προαναγγείλει ο κ.Βενιζέλος- είναι να αλλάξουν και πάλι τα πάντα στην φορολογία ακινήτων, μέσω της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο ενός ενιαίου φόρου, όπου θα ενσωματώνονται οι δεκάδες φόρων επί ακινήτων που ισχύουν σήμερα.


 http://www.gkourou.com/2011/11/12-2012.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...