Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Δραχμή και… ενδοτικές κυβερνήσεις…




Η έξοδός μας από το ευρώ δεν μπορεί να γίνει νομικά παρά τη θέλησή μας. Ο κύριος Βενιζέλος σε ομιλία του στη βουλή είπε ότι μπορεί να γίνει χρηματοπιστωτικά. Με ποιο τρόπο όμως μπορεί να γίνει αυτό; Υποθέτω με άρνηση δανειακής βοήθειας στην Ελλάδα. Η Ελλάδα λοιπόν χρεοκοπεί και εξέρχεται από την ευρωζώνη. Μα και πάλι σκέφτομαι γιατί να βγει από την ευρωζώνη ακόμη και να χρεοκοπήσει;
Ο Δημόσιος τομέας θα περιοριστεί ανάλογα με τους φόρους και οι εισαγωγές θα περιοριστούν εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας. Ας μην μας δίνουν νέα δάνεια. Η κατάσταση θα είναι βέβαια τραγική αλλά και πάλι ποιος θα μας βγάλει από την ευρωζώνη εάν εμείς δεν θέλουμε; Οι δηλώσεις και οι εκφοβισμοί της κυρίας Μέρκελ θα επαρκούν για να βγούμε από το ευρώ αν εμείς θαρραλέα δηλώσουμε και ξεκαθαρίσουμε πως δεν θα βγούμε ποτέ από την ευρωζώνη ακόμη και αν μας υποδειχθεί αυτό;

Γράφει ο Σάββας Μερτζανίδης
Το άλλο σκεπτικό είναι να καλλιεργηθεί μια προπαγάνδα υπέρ της αποχώρησης από το ευρώ στην ενδοχώρα ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να υπακούσει τη λαϊκή εντολή και να αποχωρήσει από το ευρώ παράλληλα με την προπαγάνδα πολλών επιφανών οικονομολόγων από το εξωτερικό πχ Ρουμπινί.
Τι θα συμβεί όμως αν βγούμε από το ευρώ; Καταρχήν θα συμβούν όλα τα προηγούμενα που περιέγραψα αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Με την υποτίμηση της δραχμής οι εισαγωγές θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο. Η μείωση των εισαγωγών πρώτων υλών θα έχει δραματικές επιπτώσεις στη βιομηχανία με αύξηση του κόστους που θα εξανεμίσει τυχόν πλεονεκτήματα από την μείωση της τιμής των προϊόντων στο εξωτερικό λόγω υποτίμησης. Ούτως ή άλλως η Ελλάδα δεν παράγει προϊόντα για να τα εξάγει ενώ εισάγει πολλά προϊόντα και πρώτες ύλες. Εκτιμώ λοιπόν πως η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας δεν θα βοηθηθεί από μια υποτίμηση όπως ισχυρίζονται κάποιοι.
Τέλος να περιγράψω αυτό που με προβληματίζει περισσότερο στην περίπτωση που καταλήξουμε ( ξεπέσουμε) στη δραχμή. Οι δανειστές μας φρόντισαν να μετατρέψουν τα δάνειά μας από μη ενυπόθηκα σε ενυπόθηκα με βάση το Αγγλικό δίκαιο. Με την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου οι τράπεζες δέχτηκαν 50% μείωση της αξίας των ομολόγων με αντάλλαγμα να δοθούν εγγυήσεις για το υπόλοιπο της αξίας των ομολόγων τους. Αυτή η συμφωνία χαιρετίστηκε ομόφωνα ως θετική για τη χώρα μας και είναι πράγματι θετική μόνο αν ΔΕΝ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ. Γιατί στην περίπτωση που βγούμε από το ευρώ μια μεγάλη υποτίμηση της δραχμής ( διαβάζω σε άρθρα ακόμη και της τάξης του 1 ευρώ / 700 δραχμές) θα εξανεμίσει πλήρως τα οφέλη της απομείωσης της αξίας των ομολόγων καθώς τα νέα «κουρεμένα» ομόλογα θα έχουν στην Ελληνική αγορά πολύ μεγαλύτερη αξία από την αξία των αρχικών ομολόγων με την Ελλάδα στο ευρώ.
Εν ολίγοις τα ομόλογα των δανειστών μας, με το πέρασμα της Ελλάδας στην δραχμή και τη συνακόλουθη υποτίμησή της , θα αποκτήσουν τέτοια μεγάλη αγοραστική δύναμη στο εσωτερικό της χώρας -και με δεδομένη τη υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας που έχουν πετύχει με το Αγγλικό δίκαιο- ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Ουσιαστικά η συμφωνία του 50% κουρέματος ενεργοποιεί δυνάμεις που θα εργαστούν για να μας βγάλουν από το ευρώ. Γιατί η BNP Baribas που έχει εξασφαλισμένα τα ομόλογά της με CDS ασφάλιστρα δέχεται με ζημία το κούρεμα τη στιγμή που θα μπορούσε κάλλιστα να μη χάσει ούτε ένα ευρώ αν ήθελε; Απλούστατα διότι μάλλον έχει προβλέψει ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και κατά συνέπεια θα έχει πολύ μεγαλύτερα κέρδη από τη μετατροπή του ευρώ σε δραχμές.
Πιστεύω λοιπόν πως οι δυνάμεις που έχουν συμφέρον να βγει η χώρα μας από το ευρώ θα εργαστούν επίσης και να το πετύχουν. Δεν θα μπορέσουν όμως σε καμία περίπτωση να το πετύχουν παρά μόνο αν υπάρχουν ενδοτικοί πολιτικοί οι οποίοι απλά θα υποκύψουν στις ορέξεις τους!.


 http://www.otyposnews.gr/archives/29081
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...