Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

«Τους δώσαμε λάθος φάρμακο»



«Να σε κάψω, Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι», αυτό ισχύει για την περίπτωση του ΔΝΤ, που υποκριτικά τώρα και κατόπιν εορτής εμφανίζεται να αισθάνεται ενοχές για την ύφεση που τσακίζει την Ελλάδα.

Τελευταίος στη χορεία των σχετικών δηλώσεων από στελέχη του ΔΝΤ είναι ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα Πολ Τόμσεν, που παραδέχεται τώρα αστοχίες.


Μετά τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος δήλωσε στις αρχές Ιανουαρίου ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν σταθμίστηκαν σωστά, ήρθε τώρα η σειρά του Δανού Πολ Τόμσεν για να παραδεχτεί λάθη στο πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Σε συνέντευξή του ο προαναφερόμενος δήλωσε ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Ο ίδιος άφησε αιχμές εναντίον της ευρωζώνης, λέγοντας ότι εξαρχής το ΔΝΤ είχε ταχθεί υπέρ μίας μεγαλύτερης περιόδου προσαρμογής για την Ελλάδα.

Καταρχάς ο ο Πολ Τόμσεν επιμερίζει ευθύνες στην ευρωζώνη, ενώ μομφές απευθύνει και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ υπολόγισε λάθος τον πολλαπλασιαστή του ΑΕΠ γιατί δεν είχε εκτιμηθεί σωστά η πολιτική κρίση, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας, και γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην ενισχυθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που επέβαλε το ΔΝΤ στην Ελλάδα, αποφεύγοντας όμως να παραδεχτεί ότι έχει οδηγήσει σε απόγνωση και εξαθλίωση εκατομμύρια πολίτες.

Παραδέχεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις περικοπές των συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι «ήταν απαραίτητες γιατί η δαπάνη στις συντάξεις του Δημοσίου ήταν ο βασικός λόγος για το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας». Προϊδεάζει μάλιστα για νέες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, εάν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και δεν μειώσει τον δημόσιο τομέα, δηλαδή αν δεν κάνει τις 27.000 απολύσεις που ζητεί φέτος το Ταμείο.

Στν συνέχεια φρόντισε να επαναλάβει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει «πολύ δύσκολη», καθώς οι κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες είναι εύθραυστες, το χρέος πολύ υψηλό και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ασθενής.


Σόιμπλε: Δεν πρόκειται να χαλαρώσει η λιτότητα

Από τον Σόιμπλε ξέρει τι πρέπει να περιμένει κανείς. Καρότο -με δόσεις- και βέβαια μαστίγιο, πολύ μαστίγιο, με όρους οικονομικούς-δανειακούς! Και τη σταθερή -άκαμπτη ουσιαστικά- συμπεριφορά του απέναντι σε όσους χρωστούν την έδειξε για ακόμη μία φορά στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Süddeutsche Zeitung». Στην εν λόγω συνέντευξη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ευρωκρίση, στη λιτότητα που επιβάλλεται στην Ευρώπη αλλά και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Πιστέψτε με, έχω οδυνηρή επίγνωση του γεγονότος ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί πολλά από τους ανθρώπους στην Ελλάδα» δήλωσε ο Σόιμπλε ερωτηθείς για το αν τον συγκίνησε η περιγραφή, από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, των κοινωνικών επιπτώσεων που έχει η λιτότητα. Αλλά προκειμένου να επαναφέρει την τάξη στον διάλογό του με τον Γερμανό δημοσιογράφο, αμέσως άφησε κατά μέρους το συναίσθημα και πέρασε στη δανειακή λογική.


«Ξέρει»

«Και ο κ. Τσίπρας όμως γνωρίζει (εκτός από τις κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας) ότι η Γαλλία και η Γερμανία προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα»! Για τον σκληρό Σόιμπλε τα πράγματα είναι απλά: «Οι όροι για το πρόγραμμα βοήθειας είναι συμπεφωνημένοι και θα πρέπει να εκπληρωθούν» από τη χώρα μας - με όποιο κόστος.

Τέλος, στην ερώτηση που του έγινε για το εάν συνιστά κόλαφο για τη γερμανική κυβέρνηση η διαπίστωση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία «υποτιμήθηκαν οι συνέπειες της λιτότητας στην οικονομία των χωρών της κρίσης», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε εξίσου κυνικά. «Εάν θέλει κανείς να επιλύσει οριστικά διαρθρωτικά προβλήματα, δεν μπορεί να αποφύγει μια περίοδο προσαρμογής η οποία μπορεί να είναι επώδυνη». Αλλωστε, μπρος στα κάλλη της δημοσιονομικής εξυγίανσης τι είν' ο κοινωνικός πόνος...


http://www.dimokratianews.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...