Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Πάρτι με τα κρατικά ακίνητα! - Αδιαφανείς διαδικασίες, προκλητικές εξαιρέσεις!


Σε ακριβό μπαρ του Κολωνακίου έκοψε προ ημερών την πρωτοχρονιάτικη πίτα η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με τις ζημιές των 40.000.000 και τις υποχρεώσεις των 500.000.000 ευρώ. Η διοίκηση της εταιρίας, που δεν δημοσιεύει τις δαπάνες στη «Διαύγεια» και το προσωπικό της έχει εξαιρεθεί από το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, εξακολουθεί να διαχειρίζεται αδιαφανώς την τεράστια κρατική ακίνητη περιουσία (100.000 ακίνητα), αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων.
Προ ημερών, ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Δούνης παρουσίασε, μάλιστα, το νέο οργανόγραμμα με το οποίο τοποθετεί σε θέση διευθυντή τον πρώην συνεταίρο του σε εταιρία συμπληρωμάτων διατροφής Θεόδωρο Κυρλή. Ο κ. Κυρλής είχε προσληφθεί προ μηνών ως σύμβουλος και επιπλέον είχε τοποθετηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Καζίνου Πάρνηθας στο οποίο συμμετέχει η ΕΤΑΔ. Μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να γίνει επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού. Η σχετική επιστολή του κ. Δούνη προς το προσωπικό εστάλη στις 10 Ιανουαρίου και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έμειναν με το στόμα ανοικτό.
Η αυτοεξαίρεση της ΕΤΑΔ από τη «Διαύγεια» (με γνωμοδότηση του δικού της νομικού συμβούλου!) δημιουργεί, όμως, και άλλες παρενέργειες. Για παράδειγμα, την παραμονή των Χριστουγέννων δημοσιεύτηκε...
η προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή εταιρίας που θα αναπτύξει «Διαδικτυακή Πύλη με ενσωματωμένο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διενέργειας και διαχείρισης ηλεκτρονικών διαγωνισμών ακινήτων». Οι ενδιαφερόμενοι είχαν προθεσμία μέχρι προχθές (!) 14/1 παρά τις απανωτές αργίες των εορτών. Στην αγορά υποστηρίζουν ότι «ήταν προτιμότερο να προχωρήσουν στην απευθείας ανάθεση, παρά να κάνουν δήθεν διαγωνισμό με ασφυκτικές προθεσμίες». Με το νέο σύστημα υποτίθεται ότι θα δίνεται η δυνατότητα αγοράς ή μίσθωσης ακινήτων του Δημοσίου σε όλους τους Ελληνες που ενδιαφέρονται.
Η ΕΤΑΔ βρίσκεται εδώ και μήνες υπό τον έλεγχο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο αποκτά σταδιακά τα σημαντικότερα από τα ακίνητά της. Οπως είχε γράψει πρόσφατα η «δημοκρατία», η κακοδιαχείριση συνεχίζεται, με εξαφανισμένα συμβόλαια, αδιαφορία για την τύχη πολύτιμων ακινήτων και έλλειψη συνεργασίας με τοπικούς φορείς. Η διοίκηση πρόλαβε, πάντως, να φτιάξει οργανόγραμμα, έστω και εάν παρέλειψε να συμπεριλάβει μια ισχυρή διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου. Ετσι μια εταιρία με 250 εργαζομένους, που διαχειρίζεται περιουσία αξίας δισεκατομμυρίων, θα έχει μόνο έναν εσωτερικό ελεγκτή.
Φώτης Κόλλιας - Δημοκρατία
 
 http://online-pressblog.blogspot.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...