Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

779.801,68 ευρώ θα μας κοστίσει η παραίτηση από ένδικα μέσα του Δήμου Ιωαννιτών υπέρ της οικογένειας Καλαμπόκα...


Μοιάζει με σκανδαλώδη η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, που με εισήγηση του δημάρχου κ. Φίλιππα Φίλιου, ο Δήμος Ιωαννιτών παραιτήθηκε των περαιτέρω ενδίκων μέσων υποστήριξης υπόθεσης απαλλοτρίωσης ιδιοκτησίας των Κων/νου, Γεωργίου, Σπυρίδωνος και Δανάης Καλαμπόκα,...


οικογένειας γνωστής στην πόλη των Ιωαννίνων. Για να γίνει κατανοητό περί τίνος πρόκειται, με δυο λόγια λέμε ότι το 2002 με πράξη εφαρμογής του Δήμου αποφασίστηκε η απαλλοτρίωση – ρυμοτομία εκτάσεων 440,82 τ.μ. και 3.731,68 τ.μ. (δεσμεύτηκαν για χρήση τους ως κοινωφελών χώρων, δηλαδή παιδικό σταθμό, εκπαίδευση εν γένει) των προαναφερθέντων οι οποίες εκτιμήθηκαν στο ποσό των 931.500 ευρώ τα οποία έπρεπε να καταβληθούν στους δικαιούχους. Από αυτά δόθηκαν 151.348,32 ευρώ και υπολείπονταν το ποσό των 779.801,68 ευρώ αλλά το 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισε αντί της αποζημίωσης να γίνει ανταλλαγή με έκταση ίσης αξίας, κάτι που οι ιδιοκτήτες δεν δέχτηκαν.
Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εισηγήθηκε την άρση της απαλλοτρίωσης και την μη καταβολή της αποζημίωσης, ενώ εκδόθηκε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων υπέρ των απόψεων των ιδιοκτητών. Γι’ αυτή την απόφαση λοιπόν κλήθηκε ν’ αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων στις 18/11/2013 για το αν θ’ ασκήσει έφεση ή όχι, στηριζόμενο σε γνωμοδότηση δικηγόρου. Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, ύστερα από εισήγηση του δημάρχου κ. Φίλιππα Φίλιου και με την ψήφο του κ. Βασίλειου Κοσμά της μείζονος αντιπολίτευσης, με την υπ’ αριθμ. 720/2013 απόφασή του υιοθέτησε την γνωμοδότηση, δηλαδή να παραιτηθεί της έφεσης, να καταβάλει το ποσό των 779.801,68 ευρώ στους ιδιοκτήτες και αυτό για λόγους… δημοσίου συμφέροντος (!), άρα να διατηρηθεί η απαλλοτρίωση με την αιτιολογία ότι εάν συνεχίζονταν από πλευράς Δήμου Ιωαννιτών τα ένδικα μέσα, αυτά θα ήταν ατελέσφορα!!!
 Έτσι ο Δήμος πληρώνει τώρα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όταν θα μπορούσε να επιμείνει στην ανταλλαγή με ίσης αξίας έκταση ή ασκώντας τα ένδικα μέσα που υποχρεούνταν ν’ ασκήσει. Τώρα δίνει την εντύπωση ότι εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου, της πόλης, των πολιτών δηλαδή και μάλιστα σε μία εποχή που τα οικονομικά δεδομένα δεν του επιτρέπουν ούτε πετρέλαιο ν’ αγοράσει για τα σχολεία, πολύ δε περισσότερο μετά την υπεξαίρεση του 1,3 εκ. ευρώ από το ταμείο του Δήμου. Εδώ ευλόγως θα διερωτηθούν πολλοί: Κι άλλοι ιδιοκτήτες γης ζητούν τέτοιου είδους λύσεις. Γιατί σ’ αυτούς δεν συγκατατίθεται ο Δήμος, όταν μάλιστα υπάρχουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι άσκησε τα ένδικα μέσα σε παρόμοιες περιπτώσεις;
 Για ποιο λόγο δίνεται η εντύπωση ότι οι ιδιοκτήτες γης διαχωρίζονται σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και ότι οι πρώτοι έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη»; Σε παρόμοιες περιπτώσεις όπου ασκήθηκαν ένδικα μέσα δεν υπάρχουν «λόγοι δημοσίου συμφέροντος» που θα δικαιολογούσε τη μη άσκησή τους; Και από πότε το δημόσιο συμφέρον προασπίζεται με την παραίτηση από τα ένδικα μέσα, τα οποία ο νομοθέτης θέσπισε ακριβώς για την προστασία του; Εδώ ακριβώς είναι η ένστασή μας, η παραίτηση από πλευράς Δήμου Ιωαννιτών από τα ένδικα μέσα και όχι το ότι η οικογένεια Καλαμπόκα θα λάβει το ποσό των 779.801,68 ευρώ το οποίο ούτως ή άλλως δικαιούται.
 Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Δήμος Ιωαννιτών, με εισήγηση του κ. Φίλιου, παραιτείται ενδίκων μέσων, όπως έκανε και με έκταση στον κόμβο προς Σεισμόπληκτα (στο τέρμα της λεωφόρου Δωδώνης), λειτουργώντας υπέρ ιδιωτών, χαρίζοντάς τους μία έκταση αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων – ένα θέμα το οποίο είναι σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, στο οποίο δυστυχώς ενεπλάκη και ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης που αποχαρακτήρισε ως νομάρχης την έκταση από κοινωφελούς χαρακτήρα σε… οικόπεδα!
 Εξάλλου ο κ. Φίλιος «εξυπηρέτησε» την εταιρεία ΑΚΤΗ ΑΡΙΑΔΝΗ που ζητούσε μείωση του ενοικίου του GRAND SERAI κατά 20% αρνούμενος να δεχτεί το αίτημα, μ’ αποτέλεσμα η εταιρεία να επιτύχει στα δικαστήρια μείωση κατά 40%, ενώ θα μπορούσε η απαρίθμηση και άλλων παρόμοιων… ευεργεσιών να τραβήξει πολύ. Εδώ είμαστε για να επανέλθουμε.
ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ


StoTapsi.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...