Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Το παρασκήνιο της επιστροφής της Τρόικας και το email του ΔΝΤ...


Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», οι επικεφαλής της τρόικας είχαν εδώ και μέρες διαμηνύσει ότι επιθυμούν να συνοδευθεί η ανακοίνωση της επιστροφής τους στη χώρα μας με αυτή τη διευκρίνιση (press line), δηλαδή ότι δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί...
η αξιολόγηση στη διάρκεια αυτής της αποστολής. Ο στόχος αυτής της διευκρίνισης είναι να μη δημιουργηθούν εκ νέου προσδοκίες που θα διαψευστούν και επιδεινωθεί η εικόνα της εκτροπής μετά την –αναπόφευκτη- νέα αναχώρηση της αποστολής της Τρόικας από την Αθήνα, χωρίς συμφωνία. Τελικά η «προειδοποίηση» επισημοποιήθηκε, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για την έγκριση του προϋπολογισμού, παρά τις έντονες αντιδράσεις που είχε εκφράσει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο από την Πέμπτη.

Η αλήθεια για το πραγματικό σημείο όπου βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις καταγράφεται σε e-mail που έστειλε πριν από λίγες ημέρες το ΔΝΤ στους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας, όπου το Ταμείο προειδοποιεί ότι όχι μόνο δεν κλείνουν τα ανοικτά μέτωπα για να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση του Μνημονίου, αλλά διαρκώς ανοίγουν νέα. Το σημείωμα φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή του προγράμματος εκτροχιάζεται, μήνα με τον μήνα. Ειδικότερα, σε πίνακα που συνοδεύει το σημείωμα, βλέπουμε ότι από τις 35 μνημονιακές δράσεις που όφειλε να εκτελέσει η κυβέρνηση τον Ιούλιο, υλοποιήθηκαν οι 28, από τις 26 του Αυγούστου μόνο οι 15, από τις 47 του Σεπτεμβρίου μόνο οι 13, από τις 20 του Οκτωβρίου μόνο οι 4 και από τις 7 του Νοεμβρίου δεν υλοποιήθηκε καμία. Με άλλα λόγια, από τις 135 συνολικά δράσεις, τις οποίες όφειλε να φέρει εις πέρας η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η φθινοπωρινή αξιολόγηση, η χώρα μας έχει συμμορφωθεί με τις 60 μόνο και κάθε μήνα πάμε και χειρότερα.

Ως εκ τούτου, τεχνοκράτες οι οποίοι παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του προγράμματος προειδοποιούν ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους είναι μηδαμινή, παρά την πολιτική βούληση που καταγράφεται προς αυτήν την κατεύθυνση, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης. Εν ολίγοις, μόνο για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της υποδόσης, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που είχε εγκριθεί επί της αρχής τον Ιούλιο, υπάρχει ελπίδα ευτυχούς κατάληξης μέχρι το τέλος του έτους. Ακόμη και σε αυτό το μέτωπο, όμως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι δεν αρκεί να έχουμε συμφωνία για το τι θα κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της, αλλά πρακτική υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων, κάτι που συνήθως παίρνει χρόνο.

Αρμόδιες πηγές της τρόικας έλεγαν στην «Κ» ότι η πρόοδος σε όλα τα μέτωπα είναι πολύ αργή. Και αφού υπάρχουν ακόμη τόσο πολλά ανοικτά ζητήματα, το τελευταίο που χρειάζεται είναι να υπαναχωρεί η Ελλάδα από ήδη συμφωνημένες δεσμεύσεις της, δημιουργώντας νέα μέτωπα. Σε ακόμη πιο έντονο ύφος, άλλος αξιωματούχος της τρόικας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σπουδή της κυβέρνησης να νομοθετεί επί ανοικτών ζητημάτων της αξιολόγησης μονομερώς και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους ελεγκτές εκλαμβάνεται ως «πρόκληση» και αποτελεί πρακτική που πρέπει να σταματήσει, διότι κάθε άλλο παρά βοηθάει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οταν μεταφέρθηκε σε τεχνοκράτες και κοινοτικούς αξιωματούχους συνομιλητές της «Κ» ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες της Ελλάδας έχουν λάβει τα εύσημα από την πολιτική ηγεσία της Ευρωζώνης, ενώ ο πρωθυπουργός σχεδόν χειροκροτήθηκε από το Κολέγιο των Επιτρόπων, την περασμένη Τετάρτη, οι απαντήσεις ήταν κατηγορηματικές. Η τρόικα έχει ήδη βάλει πολύ νερό στο κρασί της και επαφίεται πλέον στην Αθήνα να κάνει αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις της. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι ναι μεν υπάρχει πολιτική βούληση στην Ευρωζώνη για συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, αλλά κανείς δεν θέλει συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος.

Αλλωστε, ακόμη και αν το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας ήταν διατεθειμένο να σηκώσει «λευκή σημαία» προκειμένου να επιτευχθεί ο πολιτικός στόχος για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από την ελληνική προεδρία, υπάρχει και ο παράγων ΔΝΤ. Οπως δηκτικά ανέφερε στην «Κ» κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος αυτήν την εβδομάδα, «το ΔΝΤ κάνει τον καλό και η Λαγκάρντ βγαίνει κάθε τόσο να λέει ότι πρέπει να μπει τέλος στη λιτότητα, αλλά σε κάθε αξιολόγηση προβάλλει τα πλέον μαξιμαλιστικά τεχνικά αιτήματα. Τα περί σαρωτικών και οριζόντιων απελευθερώσεων πλειστηριασμών και απολύσεων από το Ταμείο έρχονται».

Πηγή: www.skai.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...