Τα 11 δισ. ευρώ θα προσεγγίσει το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων το 2014, εκτιμούν οι ειδικοί περί την κοινωνική ασφάλιση, χωρίς να συνυπολογίζουν...
δύο κρίσιμες παραμέτρους που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα: Τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στην οποία έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα να εφαρμοστεί εντός του τρέχοντος έτους και η οποία, αναλόγως του τρόπου εφαρμογής αναμένεται να επιβαρύνει τα ταμεία με ένα επιπλέον κόστος που θα φθάσει μέχρι το 1 δισ. ευρώ, και την πιθανή δικαίωση των ελεύθερων επαγγελματιών για παράνομες χρεώσεις στις εισφορές του ΟΑΕΕ που πρακτικά μεταφράζεται σε "τρύπα" 4 δισ. ευρώ που θα επιβαρύνει ένα από τα πλέον προβληματικά ταμεία.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας πετούν την μπάλα στην (προεκλογική) εξέδρα, καθησυχάζοντας ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, αποσιωπώντας την πραγματικότητα, δηλαδή ότι μετά τις περικοπές στις εφάπαξ παροχές, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν (μετά τις ευρωεκλογές) στις επικουρικές (με την εφαρμογή του νέου συστήματος), τα μεγαλύτερα ταμεία θα αδυνατούν να καταβάλλουν και τις κύριες συντάξεις.
Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, η ανασφάλιστη εργασία, η μειωμένη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού προς τα ασφαλιστικά ταμεία το 2014 και το «κύμα φυγής» των ασφαλισμένων προς τη συνταξιοδότηση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια το ασφαλιστικό σύστημα στο πλήρες οικονομικό αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, με 1.400.000 ανέργους οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα θα φθάσουν μέσα στον χρόνο τα 7 δισ. ευρώ, ενώ η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον η ανασφάλιστη εργασία που σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις αφορά περί τους 350.000 εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, σε σύνολο απασχολούμενων 1,4 εκατομμυρίων (ποσοστό 25%), έχει ως συνέπεια την απώλεια τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ στα ταμεία και περί τα 700 εκατ. όσον αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων.
Να σημειωθεί ότι μόνο στο ΙΚΑ, σύμφωνα με την ομοσπονδία εργαζομένων, η υστέρηση στα έσοδα είναι εκρηκτική: Ένας στους τρεις εργαζομένους παραμένει ανασφάλιστος, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα 6 δισ. ευρώ τον χρόνο, οι απώλειες από την ανεργία εκτιμούνται στα 450 εκατ. ευρώ (για κάθε ποσοστιαία μονάδα), ενώ η αδυναμία είσπραξης 6,7 δισ. βεβαιωμένων εισφορών και συσσώρευση οφειλών προς τρίτους 7,5 δισ. ευρώ συμπληρώνουν το παζλ στο μεγαλύτερο οικονομικό αδιέξοδο που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο.
avgi.gr