Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

H άνοδος και η πτώση ενός… χαμένου αρχηγού...



πανος καμμενοςΤων Γιάννη Βασιλακόπουλου και Θοδωρή Δαφέρμου
Διαβάζοντας κανείς σε καθημερινή βάση τις ανακοινώσεις του κόμματος των ΑΝΕΛ, με τις βαρύγδουπες δηλώσεις κατά των δανειστών, της συγκυβέρνησης και της οικογενειοκρατίας, δεν ..
θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θα διόριζαν κόρες και ξαδέρφια σε έμμισθες θέσεις. Έτσι και αλλιώς, όμως....
η πολιτική διαδρομή του Πάνου Καμμένου θυμίζει… non paper, αφού σε πολλές της καμπές άλλα πράγματα πρέσβευε δημόσια και άλλα επιχειρούσε να… ζυμώσει στο παρασκήνιο. Ο πολιτικός αρχηγός, που τάχα τον έπνιγε το δίκιο του και εξαπέλυε μύδρους κατά του μνημονίου, είχε πάντα δεύτερες σκέψεις, καθώς περπατούσε στην πολιτική αρένα, συνήθως ευνοούμενος προσώπων και καταστάσεων.
Στην αρχή, ως 23χρονος υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΑΝΑ, υπήρξε διαπρύσιος αντι-Μητσοτακικός κήρυκας, αλλά η πρώτη πολιτική κωλοτούμπα ήρθε με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. Το 1993, ο ατίθασος νέος βρέθηκε καλοπαντρεμένος με την κόρη του μεγαλοεπιχειρηματία Φιλίππου και λίγο αργότερα εξελέγη βουλευτής υπό τη σκέπη ακόμα του Κων. Μητσοτάκη – που σαν πρωτοπαλίκαρο του Κωστή Στεφανόπουλου, στόλιζε με διάφορα κοσμητικά επίθετα. Από εκεί και πέρα άρχισε να γράφει τη δική του ιστορία προκαλώντας μονίμως θόρυβο χωρίς,όμως, εντέλει οι περισσότερες από τις «ρουκέτες» που πετούσε κατά καιρούς να δικαιώνονται.
Το χρονικό
Η πρώτη «φούσκα» του, που απασχόλησε τη δημοσιότητα, ήτανένα βιβλίο του που ισχυρίζεται ότι έγραψε μετά από έρευνες και κόπους χρόνων, στο οποίο υποστήριζε πως ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο νεαρός που δήλωνε κοινωνιολόγος με πτυχίο από ελβετικό κολέγιο συνέχιζε την ακροβασία του στη λεπτή κόκκινη γραμμή του πολιτικού παραλογισμού, ενώ όλο το ΠΑΣΟΚ είχε βγει στα κάγκελα μετά από αυτό το βιβλίο, αλλά ο ίδιος συνέχιζε αγέρωχα να υποστηρίζει αυτήν τη «θεωρία». Πολλοί είπαν πως αυτό το βιβλίο ήταν και το βάπτισμα του πυρός στη συνεργασία του με τον θεωρητικό της χούντας, Γεωργαλά.
Για ένα διάστημα θέλησε να προσεταιριστεί την οικογένεια Μητσοτάκη, ενώ στον αχανή στίβο της Β΄ Αθηνών προκαλούσε συνεχώς όξυνση με την οικογένεια Βαρβιτσιώτη τη στιγμή που ήταν ο Μιλτιάδης εκείνος που πρότεινε στον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη στην αρχή της νεοδημοκρατικής του πορείας «να βοηθήσει και τον Πάνο», να σταθεί στο πολιτικό στερέωμα.
Άλλωστε, το πολιτικό ντεμπούτο του Πάνου Καμμένου στη «γαλάζια» παράταξη έγινε επτά χρόνια πριν από αυτό του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Τα χρόνια κύλησαν, ο Πάνος Καμμένος έστησε μια ασφαλή βιομηχανία ρουσφετιού μέσω της ΦΑΓΕ του πεθερού Φιλίππου εκλεγόμενος άνετα βουλευτής από το 1993 μέχρι και το 2010 με τη «φανέλα» της Νέας Δημοκρατίας.
Απόλυτα ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, άφιλος για πολλούς, άλλαζε πολιτικά στελέχη δίπλα του με ρυθμό υπαγόρευσης, καταγγέλλοντας πολύ εύκολα από απλούς ανθρώπους έως κορυφαίους επιχειρηματίες για τα πιο σοβαρά αδικήματα. Είναι παροιμιώδης η σύγκρουσή του με τον Σωκράτη Κόκκαλη, που όμως συνδέθηκε με κάτι πολιτικά δυσεξήγητο, εάν επρόκειτο για έναν πολιτικό ευπατρίδη.
Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2007, ο Πάνος Καμμένος έστειλε μήνυμα στον Κώστα Καραμανλή πως «αν δεν τον υπουργοποιήσει, θα φύγει από την παράταξη».
«Τα έχουμε βρει με τον Σωκράτη»
Όταν του προτάθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες,το υφυπουργείο Αθλητισμού, ρωτήθηκε από στενούς του συνεργάτες αν θεωρεί ότι ο τότε ισχυρός άντρας και τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σωκράτης Κόκκαλης, τον οποίον κατηγορούσε ως κατάσκοπο, θα αποτελούσε πρόβλημα για τον ίδιο σε ένα τέτοιο πόστο. Η απάντηση ήταν αφοπλιστική. «Τα έχουμε βρει με τον Σωκράτη».
Όμως, τα πλάνα του τότε πρωθυπουργού άλλαξαν και ο Πάνος Καμμένος βρέθηκε στο υφυπουργείο Ναυτιλίας με υπουργό τον Γιώργο Βουλγαράκη. Εκεί συνέβησαν περιγραφικά τα εξής. Ο κ. Πάνος Καμμένος κουβάλησε ένα ολόκληρο επιτελείο συνεργατών σε «επιτελικές», όπως έλεγε, θέσεις στο υπουργείο Ναυτιλίας, τους οποίους όμως και άφησε απλήρωτους, μια και δεν φρόντισε να θωρακίσει την εργασιακή τους θέση επί πολύ μακρό διάστημα. Την ίδια περίοδο, ο Πάνος Καμμένος είχε διάφορες συναντήσεις με ισχυρούς παράγοντες της Ναυτιλίας παρακάμπτοντας και τον ίδιο τον υπουργό, εκμεταλλευόμενος του ότι είναι ανιψιός του IMO (International MaritimeOrganization), κ. Μητρόπουλου.
Εκείνη την εποχή ήταν που πέρασε το κατώφλι του γραφείου του στο υπουργείο Ναυτιλίας ένας περίεργος τύπος, που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του Κύπριου πλοιοκτήτη του Sea Diamond που είχε βουλιάξει στη Σαντορίνη και δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να πληρώσει τις συνέπειες των προβλημάτων που είχε προκαλέσει το πλοίο του στη θάλασσα του μαγευτικού νησιού. Οι ντόπιοι είχαν ξεσηκωθεί, αλλά ο υφυπουργός παρέμενε ασυγκίνητος και κανένας εκτός από τρεις συγκεκριμένους ανθρώπους δεν ξέρει τι ειπώθηκε σε εκείνη τη «μυστηριώδη συνάντηση».
Ήταν η εποχή που ο Πάνος Καμμένος είχε ήδη χωρίσει από τον πρώτο του γάμο και είχε παντρευτεί τη σημερινή σύζυγό του, πετυχημένη δικηγόρο, Έλενα Τζούλη. Η βάπτιση, δε, του πρώτου τους παιδιού, που έγινε στον Αγ. Κωνσταντίνο Γλυφάδας, αποτέλεσε μέγα κοσμικό γεγονός των ημερών εκείνων, καθώς και η δεξίωση που δόθηκε στη Βουλιαγμένη μετά το μυστήριο. Κουμπάρος στη βάπτιση ήταν ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, παλαιό στέλεχος του ΚΚΕ, αγαπημένο παιδί του Χαρίλαου Φλωράκη, επιβιώσας σε κάθε κυβερνητική κατάσταση και αργότερα κατηγορούμενος βάσει συνομιλιών που κατέγραψε το «μαύρο κουτί» της ΚΥΠ, ως πιθανός εμπλεκόμενος με τη συμμορία του έγκλειστου Παναγιώτη Βλαστού. Στις εσωκομματικές εκλογές του 2009, ο Πάνος Καμμένος βγήκε μπροστά υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία όμως και πούλησε πολύ γρήγορα για τα μάτια του Αντώνη Σαμαρά. Αργότερα, με την ίδια ευκολία πούλησε και αυτόν και ίδρυσε τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο διαπρύσιος αντιμνημονιακός κήρυκας του Διστόμου βρέθηκε σε θέση να απολογηθεί για το ότι ο «Ηλιάτορας», το σκάφος που το όνομά του θυμίζει έντονα Ελύτη και Θεοδωράκη, βρέθηκε καταγεγραμμένος στο δυναμικό μιας υπεράκτιας εταιρείας.
«Λυντσάρετε τον Πάχτα»
Επιτρέπεται σε καιρό κρίσης ο πολιτικός αρχηγός που πήγαινε αγκαζέ τον Μανώλη Γλέζο στο ιατρείο της Βουλής, στις στιγμές των επεισοδίων του Φεβρουαρίου του 2012, να υπογράφει ως ιδιοκτήτης ενός σκάφους που βρίσκεται σε offshore…Το αψίκορο του χαρακτήρα του, που οδήγησε στο «λυντσάρετε τον Πάχτα» στη Χαλκιδικήκαι στην ανταλλαγή απειλητικών ύβρεων πρώην διευθυντή του με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιώργου Μουρούτη μέσω Διαδικτύου, είχε εκδηλωθεί αρκετά παλαιότερα και σε ποικίλες στιγμές. Πολλοί θυμούνται τον Πάνο Καμμένο να έρχεται στα χέρια, με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη, στο παραλιακό Island για μια θέση πάρκινγκ. Ή να σπάει τη φωτογραφική μηχανή ενός φωτορεπόρτερ που βρήκε ενδιαφέρον θέμα την περατζάδα του από ένα ακριβό εστιατόριο της παραλίας. Κάτι ακόμη που είναι ταυτισμένο με τον Πάνο Καμμένο είναι και το γεγονός ότι δεν τα έχει καλά με την οικονομική συνέπεια, όσον αφορά τους συνεργάτες του. Με άλλα λόγια, αυτό που έκανε στο υπουργείο Ναυτιλίας το συνήθιζε και στο πολιτικό του γραφείο, αλλά και στο γραφείο του ως προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ο άνθρωπος, λοιπόν, που βρίσκεται σε ρήξη πολλές φορές με την κοινή λογική, συνεχίζει με κεκτημένη ταχύτητα από τότε που θεωρείτο ο «σκληρός της ΟΝΝΕΔ» και έδινε εντολές να «καταστρέψουν» τα περίπτερα του ΚΚΕ στην Καλλιθέα. Μόνο που οι εποχές έχουν αλλάξει και μάλλον ο ρόλος του Ροβεσπιέρου, που τάχα έχει επιλέξει για τον εαυτό του ο Πάνος Καμμένος, μπορεί εύκολα και γρήγορα να πάρει χαρακτήρα επικίνδυνου μπούμερανγκ. Ήδη, το κόμμα του φυλλοροεί. Βουλευτές το εγκαταλείπουν και ο ίδιος τους κατηγορεί, εξαπολύοντας λάσπη εναντίον τους. Είναι πια ένας «χαμένος από χέρι» αρχηγός.

 Τι έχουν πει για τον πρώην αρχηγό τους βουλευτές που αποχώρησαν από το κόμμα

Για το πολιτικό ποιόν, το ήθος και τις αξίες του Πάνου Καμμένου έχουν μιλήσει κατά καιρούς οι ίδιοι οι βουλευτές του, που αποχώρησαν από το κόμμα.
Είπαν:
Ο Κώστας Μαρκόπουλος, πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, έγραψε στην επιστολή αποχώρησής του: «Δυστυχώς, δεν πείθουμε ότι έχουμε αξίες και ήθος, όταν υπάρχει απουσία κομματικού διαλόγου και παραγωγή πολιτικής, αλλά στη θέση αυτών βρίσκουμε ένα τείχος ύβρεων, παρορμητικών συμπεριφορών και ομαδοποιήσεων με την ευλογία και την ενθάρρυνση της ηγεσίας του κόμματος…Γνωρίζω ότι θα ακολουθήσουν ύβρεις και συνωμοσιολογικές επεξηγήσεις της απόφασής μου, αλλά δεν με αγγίζουν…».
Ο κ. Γιοβανόπουλος, ο κ. Νταβρής και η κυρία Γιαταγάνα μετά την αποχώρησή τους απάντησαν στον κ. Καμμένο ως εξής: «Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, και οι συν αυτώ εναπομείναντες βουλευτές του κόμματός του, παρά την ηχηρή δυσαρέσκεια του λαού που εισέπραξαν, αρνούνται πεισματικά να κάνουν αυτοκριτική, ενώ ταυτόχρονα προβαίνουν σε μια ανεξέλεγκτη λασπολογία σε βάρος βουλευτών του κόμματος που αποχώρησαν… Μας αποκαλούν ‘‘εξαγορασμένους’’, ‘‘προδότες’’, ‘‘αποστάτες’’, ‘‘εκβιασμένους’’ και ‘‘προσκυνημένους’’».
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi
*Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί από το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...