Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΧΩΡΙΣ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ,ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ…ΚΑΙ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Μόνο σε ορισμένες κατευθύνσεις της β’ λυκείου και μόνο ως μάθημα επιλογής θα διδάσκεται το μάθημα πολιτική και δίκαιο, το οποίο ουσιαστικά εμπεριέχει πολλά οικονομικά στοιχεία. Αυτό επισημαίνουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων, που μάταια ζητούν από τον Οκτώβριο του 2009 ένα ραντεβού με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Και ενώ ο χρόνος κυλά, το μάθημα, το οποίο στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού είναι υποχρεωτικό σε όλες τις τάξεις, συρρικνώνεται όλο και περισσότερο, για να φτάσει στο νέο λύκειο να επιλέγεται από ελάχιστους μαθητές της β’ λυκείου και να διδάσκεται “διεπιστημονικά”, δηλαδή σε συνδυασμό με άλλα μαθήματα, όπως αυτό των οικονομικών.



Οι εκθέσεις που... εκθέτουν την Ελλάδα
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί από το διεθνές δίκαιο και την κοινοτική νομοθεσία να είναι ένα από τα απαραίτητα προσόντα κάθε απόφοιτου λυκείου η παιδεία του πολίτη (Civil Skills Democratic Citizenship Education) “ως προϋπόθεση για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη θωράκιση της δημοκρατίας, και την πρόληψη της παραβατικότητας, της διαφθοράς και της πολιτικής απάθειας, αλλά και ως εργαλείο μεταναστευτικής πολιτικής”.
Όπως εξηγεί η εκπαιδευτικός Αρετή Κεραμάρη, “το συγκεκριμένο μάθημα είναι βασικό όχι μόνο διότι καταρτίζει ενημερωμένους πολίτες, αλλά και γιατί συμβάλλει στην πρόληψη της παραβατικότητας, στη συνύπαρξη, τον σεβασμό και την αμοιβαιότητα μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ή άλλων ομάδων”.
Η ευρωπαϊκή μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου για την Εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πολιτική παιδεία σε 19 χώρες κατέταξε τους Έλληνες στην προτελευταία θέση (βλ. πίνακα), με τελευταίους τους Ούγγρους. Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα για την πολιτική παιδεία των ελλήνων μαθητών και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της περσινής έρευνας της Διεθνούς Ένωσης για την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ICCS).
“Το μάθημα της πολιτικής αγωγής θα πρέπει να διδάσκεται από νομικούς που προσλαμβάνονται στα σχολεία ή από πολιτικούς επιστήμονες. Στο δημοτικό το μάθημα διδάσκεται από τους δάσκαλους, ωστόσο απ’ ό,τι μαθαίνουμε σε περιπτώσεις η διδασκαλία του δεν γίνεται ή είναι ελλιπής”, εξηγεί η εκπαιδευτικός Βούλα Κεχαγιόγλου.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι ένας από τους λόγους που το μάθημα δεν γίνεται είναι για να φύγουν από τα σχολεία και οι τελευταίοι νομικοί και πολιτικοί επιστήμονες. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι το υπουργείο πιέστηκε από τους κλάδους των οικονομολόγων και των κοινωνιολόγων, ώστε να αντικαταστήσει το μάθημα της πολιτικής αγωγής με την κοινωνιολογία και τις οικονομικές επιστήμες.


Της Στελίνας Μαργαριτίδου
smargaritidou@gmail.com 


ΠΡΕΖΑ TV
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...