Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Φοβούνται την οργή των Αγανακτισμένων και ψάχνουν πρόθυμους και κορόιδα για να μην φάνε μόνοι τους το ξύλο
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΛΙΜΑ

Προτζεκτ για κυβερνηση συνεργασιας

Στον αστερισμό των πρόωρων εκλογών αλλά και μιας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., είτε πριν είτε μετά τις εκλογές, αρχίζει να κινείται πλέον η δημόσια πολιτική συζήτηση, με υπουργούς και στελέχη των δύο κομμάτων να θέτουν ευθέως και τα δύο θέματα ως πιθανές εξελίξεις εντός του φθινοπώρου.
Δ. Ρέππας και Α. Λοβέρδος ανοίγουν το... παιχνίδιΔ. Ρέππας και Α. Λοβέρδος ανοίγουν το... παιχνίδιΕιδικά το θέμα της κυβέρνησης συνεργασίας το θέτουν με έντονο τρόπο υπουργοί της κυβέρνησης (π.χ. Λοβέρδος, Ρέππας), επαναφέροντας τη θέση που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προτείνει στον Αν. Σαμαρά τον περασμένο Ιούνιο, όταν είχε φτάσει στο σημείο να ...αποποιηθεί ακόμη και την πρωθυπουργία.
Η συζήτηση δεν είναι άσχετη με:
**Τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που είναι ανοιχτά και τα οποία αδυνατεί ακόμα η κυβέρνηση να κλείσει.
** Τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών στόχων, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων μέχρι το τέλος του 2011.
** Τη μεγάλη ύφεση αλλά και
** Την κοινωνική έκρηξη, που αναμένεται από
τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, όταν θα αρχίσουν να υλοποιούνται τα δυσβάσταχτα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Μπορεί ο πρωθυπουργός να εμμένει, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, στη θέση «η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές, έχει ανάγκη από αλλαγές» και «να μη θέλει να ακούσει για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες», όμως δύο κορυφαίοι υπουργοί, ο Α. Λοβέρδος και ο Δ. Ρέππας, αναφέρθηκαν χθες εμμέσως ή αμέσως στο ενδεχόμενο αυτό, συμφωνώντας ότι σε κάθε περίπτωση μπορεί η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση συνεργασίας.
Η προοπτική της κυβερνητικής συνεργασίας όμως βρίσκει υποστηρικτές και μέσα στο κόμμα της Ν.Δ., με τον βουλευτή και πρώην υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να τάσσεται υπέρ της εθνικής συνεννόησης. «Η εθνική συνεννόηση είναι επιτακτική ανάγκη. Γιατί επετεύχθη το 1974 και όχι τώρα;», δήλωσε χθες.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» είπε ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, ωστόσο δεν τις απέκλεισε ως αναγκαστική εξέλιξη των κοινωνικών και πολιτικών πιέσεων προς την κυβέρνηση. Υποστήριξε ότι «κάθε πολίτης που αγανακτεί και κάθε πολιτικός οργανισμός ή μέσο ενημέρωσης που απελευθερώνει και νομιμοποιεί την ανεύθυνη δημαγωγία, την τυφλή βία και τους προπηλακισμούς, οδηγούν εκ των πραγμάτων τη χώρα σε εκλογές ευθύνης, συμμετοχής και συναπόφασης».
Οσον αφορά την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας εθνικής ενότητας, ο κ. Λοβέρδος παρέπεμψε στους χειρισμούς τού πρωθυπουργού τον περασμένο Ιούνιο, τότε που είχε προτείνει στον κ. Σαμαρά να αποσυρθεί ακόμη και ο ίδιος από την πρωθυπουργία, προκειμένου να συνεργαστούν τα δύο κόμματα. «Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι μια ανοιχτή προοπτική, είτε γίνουν εκλογές είτε δεν γίνουν», είπε.
Παρόμοια άποψη για κυβέρνηση συνεργασίας εξέφρασε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημ. Ρέππας. Μιλώντας στη «Real News» είπε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν θα οδηγήσουν σε μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση, αλλά σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, και αναρωτήθηκε: «Και γιατί αυτή η κυβέρνηση αναγκαστικής συνεργασίας είναι καλύτερη από μια συνεργασία που προκύπτει εκουσίως ως πολιτική επιλογή, πράγμα που δεν προαπαιτεί εκλογές;». Επί της ουσίας ο κ. Ρέππας θέτει θέμα συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων θυμίζοντας και τη φράση του πρωθυπουργού «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές, έχει ανάγκη από αλλαγές».
Στο μεταξύ, το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί, με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό, η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Με την εκδήλωση αυτή, που γίνεται την ημέρα συμπλήρωσης 37 ετών από την ίδρυσή του, οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ θέλουν να κάνουν μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης των μελών και φίλων του κόμματος εν όψει του δύσκολου φθινοπώρου.
πηγή: Ελευθεροτυπία

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...