Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Eίπαμε ότι παίζετε τα ρέστα σας, εσείς το κάνατε!


   


Γράφει ο Δευκαλίωνας

Στα τελευταία του άρθρα ό άσημος και ταπεινός Δευκαλίων διαπραγματεύτηκε τα όσα διαδραματίζονταν στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Συγκεκριμένα και αφού πρώτα αναφερθήκαμε σε αρκετά παλαιότερο άρθρο μας με το οποίο προβλέπαμε τα όσα τραγικά συνέβησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στην συνέχεια προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε και να αναλύσουμε τις βαθύτερες αιτίες και τα προφανή αίτια που οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα.
Ένα ήταν βέβαιο τις προηγούμενες ημέρες, η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο. Η απαξίωση των τιμών των μετοχών είχε ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο χώρας που είχε ενταχθεί σε μηχανισμούς οικονομικής επιτήρησης και ελέγχου του ΔΝΤ. Το κράμα διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, πληθώρας αρνητικών εσωτερικών παραγόντων και παραμέτρων, αλλά και η προφανής ανικανότητα των κυβερνητικών στελεχών έδινε τόσο αρνητικά αποτελέσματα που...
κανένας όσο και καλόπιστός να ήταν δεν μπορούσε πια να αποδεχθεί. Μία μόλις εβδομάδα πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ η αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία εκνεύριζε τους επιχειρηματίες και καθιστούσε την ούτως η άλλως δύσκολη επικοινωνιακά παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην ΔΕΘ ακόμα πιο προβληματική.
Κάτω από αυτό το οπτικό πρίσμα η ανακοίνωση το Σαββατοκύριακο της φιλικής συγχώνευσης των Alpha Bank και Eurobank, με την οικονομική στήριξη ενός κρατικού fund από το Κατάρ, μόνο σαν την εμφάνιση του αρχαίου από μηχανής θεού μπορεί να χαρακτηρισθεί. Είναι ένα γεγονός το οποίο μπορεί να σταματήσει τον χρηματιστηριακό κατήφορο και να δώσει μία ανάσα στην χρηματαγορά.
Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα…
Γιατί οι Καταριανοί σεΐχηδες και εμίρηδες να αποφασίσουν να επενδύσουν στον υπερχρεωμένο στο Κράτος και στην ΕΚΤ τραπεζικό τομέα; Δηλαδή οι Καταριανοί θα αποδεχθούν να εξοφλήσουν το Ελληνικό Κράτος και την ΕΚΤ για όλες εκείνες τις ζημιές που προκύπτουν από τα προβληματικά δάνεια και το επικείμενο rollover των Ελληνικών Ομολόγων και χρηματοδοτήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο και τον κ. Ζ. Κ. Τρισέ.
Και άντε να δεχθούμε ότι οι Καταριανοί το πήραν απόφαση ότι θα πληρώσουν πάρα πολλά (ακόμα και 5 δις ευρώ σύμφωνα με ορισμένους ακραίους αναλυτές) για να δημιουργήσουν μία εμπορική τράπεζα μαμούθ. Καθόλου ευκαταφρόνητος επιχειρηματικός στόχος.
Πως όμως οι Καταριανοί αποδέχθηκαν να επενδύσουν σε μία χώρα που πλήττεται από πρωτοφανή ύφεση και τι καλό περιμένουν από αυτήν την συνεχιζόμενη και παρατεινόμενη ύφεση που πλήττει την χώρα μας;
Κανείς δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να πιστεύει ότι αυτή η νέα τράπεζα μαμούθ θα καταγράψει εν μέσω ύφεσης και κοινωνικής αναταραχής αξιόλογα κέρδη τα επόμενα έτη. Κέρδη τα οποία θα αποπληρώσουν βαθμιαία τον επενδυτή (δηλαδή το Κατάρ) και θα επιτρέψουν στην νέα τράπεζα να αναπτυχθεί.
Βλέπετε μία απλή λογική έρευνα στα δεδομένα έγινε και αμέσως προέκυψαν πάρα πολλά ερωτηματικά για το σκεπτικό του κρατικού fund του Κατάρ. Ερωτηματικά που οδηγούν μαζί με την ισχύοντα τρέχουσα οικονομική συγκυρία σε καχυποψία για τις τελικές προθέσεις του Κατάρ.
Εμείς είμαστε καλοπροαίρετοι άνθρωποι και πιστεύουμε ότι μας λένε οι επίσημες ανακοινώσεις. Αφήνουμε τους άλλους να εφευρίσκουν ιστορίες συνομωσίας που εξυπηρετούν επικοινωνιακά παιχνίδια που στοχεύουν στην άνοδο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Θα δούμε τους επόμενους μήνες όταν αποσαφηνιστούν τα αποτελέσματα των εργασιών της Black Rock ποιες θα είναι οι πραγματικές ζημιές των Ελληνικών Τραπεζών από τα κακής ποιότητας δάνεια που έχουν δώσει στους Έλληνες μεγάλο-επιχειρηματίες και από την έκθεση στα ελληνικά ομόλογα.
Μόνο τότε θα γίνει φανερό πόσα χρήματα θα πρέπει να επενδυθούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και τότε θα δούμε αν βαστάνε οι τσέπες του Κατάρ, ή όλη αυτή η ιστορία ήταν μια επικοινωνιακή φούσκα που σχεδιάσθηκε και υλοποιείται σε μία εντελώς ακατάλληλη διεθνή χρηματιστηριακή συγκυρία, προκειμένου να σωθεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο από τον μηδενισμό των τιμών δεικτών και μεγεθών.
«Σύντροφοι», εμείς σας είπαμε ότι παίζετε τα ρέστα σας κι εσείς το κάνατε!
 
 
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2011/08/e_29.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...