Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Εκλογές, και μετά συναίνεση


ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Αποτελούν λύση οι εκλογές; Το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί μ’ ένα ναι ή νέα όχι, αφού πρώτα δεν καταστεί σαφές ότι οι εκλογές είναι ή θα έπρεπε να είναι η κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας. Αν αυτό καταστεί σαφές τότε το ερώτημα δεν έχει νόημα, αφού η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία αποτελεί θεμελιώδες συστατικό της αστικής Δημοκρατίας και του Δυτικού Πολιτισμού.
Συνεπώς οι εκλογές, εφόσον δεν συντρέχουν οι λόγοι, πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Εν προκειμένω λοιπόν το ερώτημα δεν είναι αν αποτελούν λύση, αλλά αν...
συντρέχουν οι λόγοι να διεξαχθούν πριν από τη λήξη του προβλεπόμενου από το Σύνταγμα χρόνου. Σ’ αυτό το ερώτημα υπάρχει απάντηση και αυτή πρέπει να τη δώσει η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα της συναίνεσης, όταν η ίδια όλο το προηγούμενο διάστημα φρόντισε να υπονομεύσει όλες τις πρωτοβουλίες που έγιναν προς αυτή τη κατεύθυνση, μόνο που τώρα έχει χαθεί η όποια δυναμική δημιουργούσε το θέμα. Ξεκάθαρα, η συναίνεση δεν είναι αρκετή για να αλλάξει το κλίμα. Πολύ απλά τη ξεπέρασαν οι εξελίξεις.
Η κυβέρνηση χρειάζεται κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό και πριν απαντήσει αν αυτό είναι οι εκλογές, χρειάζεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να κυβερνήσει. Φαντάζομαι ότι θα το έχει κάνει και δεν της «βγήκε», γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κυβερνούσε και δεν θα κάναμε τώρα όλη αυτή τη συζήτηση. Άρα οι εκλογές είναι σήμερα η μοναδική προοπτική για την ίδια, για τη χώρα και για το λαό.
Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, ο τόπος χρειάζονται για διαφορετικούς λόγους ένα καινούριο ξεκίνημα, μια ανανέωση της λαϊκής εντολής η οποία θα επαναφέρει τις ισορροπίες που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία, κυρίως όμως θα δώσει την ευκαιρία σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επανατοποθετηθούν έναντι του προβλήματος.
Άρα οι εκλογές δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση, εκτονώνουν την κοινωνική ένταση και δημιουργούν προϋποθέσεις επανεκκίνησης σε όλα τα επίπεδα. Πάνω απ’ όλα όμως, με νωπή τη λαϊκή εντολή, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για να αλλάξει η ακολουθούμενη σήμερα πολιτική, ώστε η συναίνεση να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων τις οποίες θα επιβάλλει το εκλογικό αποτέλεσμα.



http://www.statesmen.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...